Bodrum Gündem

“Milletvekili olmadan önce arkeoloji yüksek lisans öğrencisiydim…”

“Milletvekili olmadan önce arkeoloji yüksek lisans öğrencisiydim…”

NURETTİN DEMİR ARKEOLOG (2)

Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Yatağan İlçesi Turgut Mahallesi’ndeki Lagina Kutsal Alanı ve Eskihisar Mahallesi Strantonikeia Antik Kenti’ni ziyaret etti.

Bodrum Gündem Haber

Lagina Kutsal Alanı kazı çalışmalarında Milletvekili Nurettin Demir’e Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ve Lagina kazı ekibi Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, Doç. Dr. Aytekin Büyüközer, Bakanlık Temsilcisi İhsan Polat ve Pamukkale Koruma Onarım Uzman Ali Yaşar eşlik etti.

Stratonikeia kazı alanını inceleyen Demir; “Binlerce yıl önce, bu topraklarda yaşamış insanları, medeniyetleri, tarihi kalıntılarını görmek, tanıklık etmek bizim için büyük bir şans. Muğla’mız tarihiyle, sanatıyla, doğasıyla kültürün başkenti. Tarihimizi gün yüzüne çıkartmamız ve sahip çıkmamız gerekiyor. Kültür Bakanlığı tarihi kazı alanlarımıza daha çok ödenek verip insanları tarihi turizmle buluşturmalı ve yaşatmalıyız…” dedi.

Antik dönemin önemli tanrıçalarından Hekate adına yapılan tapınağın Lagina’da olmasının önemini vurgulayan Söğüt, “Tanrıça Hekate, Anadolulu bir tanrıçadır ve kültü de farklıdır. Lagina’nın esas önemi de tanrıça Hekate adına Dünya’da daha büyük bir kutsal alan yok. Tanrıça Hekate adına yapılan en büyük tapınak da burada. Yatağan’da deniz yok ama tarihi zenginlik var. Stratonikeia, Lagina ve Osman Hamdi Bey Konağı’nın bulunduğu alanda yapılan çalışmaların hepsi arkeoloji tarihi açısından ve bilim açısından son derece önemlidir…” dedi.

NURETTİN DEMİR ARKEOLOG (3)Demir; “Arkeoloji yüksek lisansımı milletvekili olunca tamamlayamadım”

Kazı alanında stajyer öğrenciler ile birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Muğla Milletvekili Demir; “Milletvekili seçilmeden önce Muğla Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanıyken, öğretim üyelerin sınavsız yüksek lisans yapma hakkı vardı. Bende tarihi, sanatı sevdiğim için arkeoloji alanında yüksek lisansa başladım. Ören yerlerinde, tarihi alanlarda kazı yaparken ben hocayım onu yapamam bunu yapamam diyemiyordum. Öğrencilere örnek olmak için o sıcaklarda çalışıyordum. Muğla’dan milletvekili seçilince yüksek lisansım yarıda kaldı…” dedi.

Hekate Tapınağı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer; “Lagina, Tanrıça Hakate adına kurulan en büyük tapınak. Baş Tanrıça Zeus, Hekate’ye 3 dünyada da yetki veriyor. Hem yeryüzünde hem yeraltı dünyasında hem de denizlerde söz sahibi. O dönemlerde rahipler, rahibeler, halk, Stratonikeia kentinden 9 km mesafe uzağındaki Lagina Tapınağı’na ayin yapmaya geliyor, adaklar sunuyorlar. Ağustos, Eylül aylarında dolunayda tapınağın kapıları sonuna kadar açılıyor içerideki tanrıçanın heykeli parlıyor. ‘tanrıça bize göründü’ diyerek tanrılarını yanlarında hissediyorlar. Bu olaya Epifani deniyor. Aslında dolunayla birlikte parlayan bronz kült heykeli görüyorlar…” dedi.

Daha sonra Milletvekili Demir, Stratonikeia Antik Kenti’nde restore edilen Osmanlı Dönemi’ne ait cami, hamam ve antik kentin içerisinde restorasyona başlatılan Bılla Evi’ni inceledi.

NURETTİN DEMİR ARKEOLOG (1)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.