Bodrum Gündem

KUŞAĞININ EN İLGİNÇ PİYANİSTLERİNDEN BİRİ, KÜBALI VALLİNA GÜMÜŞLÜK’TE

KUŞAĞININ EN İLGİNÇ PİYANİSTLERİNDEN BİRİ, KÜBALI VALLİNA GÜMÜŞLÜK’TE

Mauricio Vallina_1 14.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, ‘Taşta’ konserleri serisinde bir piyano virtüözünü daha konuk ediyor. Kübalı piyanist Mauricio Vallina, 24 Ağustos Perşembe günü saat 21.15’de festival sahnesinde klasik müzikseverlerle buluşacak.

Bodrum Gündem Haber

Özellikle bu yıl, dünyanın en önde gelen piyano virtüözlerini sahnesine taşıyan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, bu defa müzik otoritelerinin, özgün yeteneğini övmekle bitiremediği Mauricio Vallina’yı izleyici karşısına çıkarıyor. The Guardian Gazetesinin “Kesinlikle kendisinden çok daha fazlasını duyacağımız görkemli bir doğaçlamacı piyanist” diye bahsettiği Mauricio Vallina kuşağının en ilginç piyanistlerinden biri olarak ifade ediliyor.
‘Nadir bulunan müzikal kişilik’
Muazzam ifade gücü ve göz kamaştırıcı renk yelpazesiyle Vallina, müzik çevrelerince ‘nadir bulunan müzikal kişilik’ olarak ifade ediliyor. Sanatçı, tanınmış klasik eserlerin yanı sıra keşfedilmemiş eserleri ortaya çıkarması ve yorumlamadaki gücüyle de her zaman ilgi çekici bir piyanist olarak tanımlanıyor. Bach’tan çağdaş eserlere geniş bir yelpazede icra ettiği repertuarın yanı sıra Vallina, Kolombiyalı kompozitör Arturo Cuellar gibi müzisyenlerin kendisine adadığı eserlerin de dünya prömiyerini yaparak dikkat çekmiş bir sanatçı. 2013 yılında Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin programında yer alan Mauricio Vallina, izleyicinin unutamadığı bir de konser vermişti.

Zengin bir repertuar seslendirecek…
Kübalı piyanist Mauricio Vallina’nın 25 asırlık tarihi taş ocağında Bosch’un etkinlik sponsorluğunda vereceği konser, “Cuba Clàsica” başlığını taşıyor olacak. Oldukça ilginç ve dinlemesi çok nadir olan bir repertuarla izleyici karşısına çıkacak olan Vallina, geceye Louis Moreau Gottschalk’ın, “Souvenir de l’Havane. Grand caprice de concert op. 39, Danza op. 33” adlı eseriyle başlayacak. Ardından Manuel Saumell’in, “Doce contradanzas” adlı eserini seslendirecek olan Vallina, bu eserden sonra Ernesto Halfte’nin, “Habanera”sını ve sonrasında da Ignacio Cervantes’in, “Doce danzas” adlı yapıtını seslendirdikten sonra gecenin ilk yarısı noktalayacak. Kübalı Piyanist, gecenin ikinci yarısına Claude Debussy’nin “Prélude “La puerta del vino” (Habanera)” adlı eseriyle başlayacak.  Ardından Ernesto Lecuona’nın, 3 eseriyle izleyici karşınsa olacak olan Vallina, bestecinin şu eserlerine yer verecek: “Cuatro danzas cubanas”, “Suite afrocubana” ve “Tres danzas cubanas”. Sanatçı geceyi, Gonzalo Roig / Zenaida Manfugas’ın, “Contradanza de la zarzuela “Cecilia Valdés” adlı eseriyle sonlandıracak.

Mauricio Vallina_2Mauricio Vallina’nın yaşamından ve kariyerinden kesitler…

Mauricio Vallina, 2001 yılında Internatıonal EMI Classics’ten çıkardığı ilk EMI Abbey Road CD’si için “Le Monde de la Musique” dergisinin “CHOC” etiketine layık görülmekle beraber Viyana, Londra ve Paris’te büyük övgü topladı. Brüksel’de yaşayan Mauricio Vallina, (1970) ulusal ve uluslararası piyano yarışmalarında en iyi ödülleri kazandı, önde gelen müzisyenler tarafından özgün yeteneği takdirle karşılandı. Valencia (1994) ve Gernika (1996) uluslararası piyano yarışmaları ödül kazandığı yarışmalardan birkaçı; ayrıca Küba ve İspanyol müziğinde en iyi performans için özel ödüllere layık görüldü.

1988 yılında, doğduğu şehir Havana’da “Altın” diplomayla mezun olduktan sonra Moskova “Tchaikovsky” Konservatuarında (1996’da Güzel Sanatlarda Lisans), Madrid Kraliyet Konservatuarı ve Como Uluslararası Piyano Vakfında mükemmel sayılan eğitimini tamamladı. Roberto Urbay, Henrietta Mirvis, Irina Plotnikova, Joaquin Soriano, Alicia de Larrocha, Dimitri  Bashkirov, Fou Tsong, Zenaida Manfugás ve Martha Argerich’in esaslı rehberlik ve etkileri, sanatçılığına olağanüstü bir boyut kazandırdı.

1998’de Zürich’teki ilk temsili Vallina’nın uluslararası kariyerinde belirleyici bir olaydı. La Roque d’Anthéron, Schleswig-Holstein müzik festivali, Ruhr Piano festivali, Radio France-Montpellier, Sintra, Lugano gibi büyük uluslararası festivallerde performans gösterdi. Avrupa, Amerika, Asya ve Avustralya’da önemli etkinliklerde solist olarak; oda müziğinde verdiği resitallerde ve orkestralarla verdiği konserlerde övgüyle karşılandı.

Mauricio Vallina, ileri gelen orkestralarla birçok tanınmış şefin yönetiminde sahne aldı. Oda müziğinde Polina Leschenko, Gabriela Montero, Geza Hosszu-Legocky, Mark Drobinsky, Renaud Capuçon ve Gautier Capuçon gibi müzisyenlerle sahneyi paylaştı. “Evening Talks”, “Nelson Freire” (bir Brezilya prodüksiyonu) adlı belgesel filmlerde ön plana çıktı, birçok ülkede ikili piyano konserlerinde Martha Argerich ile beraber çaldı; bu konserlerin kimisi, “Lugano Festivalinden Live” 2005, 2007 ve 2009 EMI etiketiyle kaydedildi.

Antik Taş Ocağında gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21:15; diğer konserler 20:30’da başlayacaktır.

Biletler, Festival Merkezi, Gümüşlük sahili (iletişim: 0 537 577 85 07 – 0 252 394 41 61) ve Biletix’den temin edilebilir.

www.gumuslukfestival.org

[email protected]

www.facebook.com/gumuslukfest

14.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 2017 Programı

24 Ağustos – Mauricio Vallina – Piyano (Küba) – Taş Ocağı

25 Ağustos – GFA Piyano Konseri – Toprak Ev

26 Ağustos – Erdem Sökmen & Hasan Meten – Gitar Duo (Türkiye) – Toprak Ev

27 Ağustos – Egberto Gismonti – Gitar (Brezilya) Toprak Ev

28 Ağustos – Ebgerto Gismonti – Piyano (Brezilya) Taş Ocağı

30 Ağustos – Derek Gripper – Gitar (Güney Afrika) Toprak Ev

31 Ağustos – GFA Flüt Konseri – Toprak Ev

01 Eylül – Bülent Evcil (Türkiye) & Raffaele Trevisani (İtalya) – Flüt Duo & Paola Girardi – Piyano (İtalya) – Taş Ocağı

04 Eylül – Gülsin Onay – Piyano (Türkiye) – Taş Ocağı

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.