Bodrum Gündem

“KALEYİ YENİDEN FETHETMEYE ÇALIŞIYORLAR”…

“KALEYİ YENİDEN FETHETMEYE ÇALIŞIYORLAR”…

akın-üstündağ-chp-muğla-milletvekiliMuğla Milletvekili Akın ÜSTÜNDAĞ, Bodrum kalesinin ve   Su Altı Arkeoloji müzesinin aslına uygun korunması gerektiğini söyleyerek restorasyon projesine karşı çıktı.

Bodrum Gündem Haber

Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, geçtiğimiz günlerde büyük tartışma konusu olan ve Bodrum kamuoyunu ayağa kaldıran Bodrum kalesinin iç kısımlarının  yıkımına ve yaklaşık iki yıl kapalı  kalmasına neden olacak proje ile ilgili açıklamalarda bulundu:

“Kaleyi Yeniden Fethetmeye Çalışıyorlar”.

“Bodrum kalesi Bodrum,un en önemli simgesidir. Bodrum kalesi aynı zamanda arkeolojik, tarihi ve turistik  bir mekandır. İçerisinde UNESCO’nun “Korunması Gerekli Kültür Varlıkları” aday listesine girmiş ve aynı zamanda 1995 yılında Avrupa’da yılın müzesi seçilen Sualtı Arkeoloji Müzesi yer almaktadır. Bodrum kalesini, içindeki dünyaca ünlü müzeden ayrı düşünmemek gereklidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan dönüşüm projesi sessiz sedasız uygulanmaya başlanmak isteniyor. Burada bütün hesaplar, kalenin içinde bulunan şapelden çevrilme küçücük bir caminin ibadete açılması ekseninde yapılıyor. Camiyi ibadete açacağız diye bütün kale talan edilmeye çalışılıyor. Sanki bizim olan kaleyi yeniden fethetmeye çalışıyorlar. Bu iktidarın tarihi eserlere bakış açısını birebir gösteriyor. Bodrum’da sahile yapmak istedikleri külliye de aynı bakışın eseridir. Halbuki Bodrum’da ibadet alanları ihtiyacı karşılayacak düzeyde ve yeterlidir.

“Yeni Bir Restorasyon Projesi Yapılmalı”…

Bodrum Kalesi Sit Alanıdır ve burada yıkıma nasıl izin verilir anlaşılır gibi değil. Uygulanacak olan proje ile Kale içindeki tüm tarihi mekanlar yok edilecek, içindeki eserlerle birlikte sergilenen dünyanın en eski batığı da ortadan kaldırılacak. Dünyaca ünlü müze bir inat uğruna yok edilmeye çalışılıyor. Bodrum kalesi, tarihi ve arkeolojik önemi de dikkate alınarak kale ile  çevresinin tarihi geçmişinden ayrı düşünülemeyecek olan  müzenin de korunarak restore edilmesi gerekir. Yeni projenin Bodrum yerel insiyatiflerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri de alınarak hazırlanması da son derece önemlidir. Bu haliyle mevcut proje uygulanırsa elimizdeki en önemli değerleri yok etmiş olacağız.

 

Yorumlar

  1. Reyhan Baygındır Gönenç dedi ki:

    Sayın vekilim projenin sessiz sedasız uygulandığı ifade etmiş. Kayıtlar pek öğle değil sanırım. Yanılmıyorsam kasım 2017 yıkım kararı alınmış. Geç kalınmış bir karşı duruş.9