Bodrum Gündem

HATİCE ÇETİNKAYA’NIN CENAZE TÖRENİ BODRUM CEMEVİNDE YAPILDI…

bodrum cemevi hatice çetinkaya cenaze töreni (9)

Yurttaşların bağışları ile tamamlanan ve hizmete giren Bodrum Cemevinde Ekim ayında ilk Aşure ve lokma dağıtımı yapılmıştı. Morg ve cenaze hizmetlerinin yapıldığı alanın da tamamlanması ile ilk cenaze töreni de Bodrum Cemevinde gerçekleştirildi.  

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum’da yaşayan Alevi yurttaşlar, artık cenaze törenlerini kendi inançlarına uygun olarak Bodrum Cemevinde gerçekleştiriyorlar. Bodrum Cemevinde oldukça modern ve yurttaşların bağışları ile yapılmış morg ile yıkama ve cenazenin hazırlandığı bir alan var. Cemevi arkasında bulunan yeşil alanda ise cenaze töreni ile kurban gibi dini vecibelerin yerine getirilmekte.

bodrum cemevi hatice çetinkaya cenaze töreni (4)TAMAMLANANA BODRUM CEMEVİNDE İLK CENAZE TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ…

Sivas’ın Zara ilçesinde doğmuş ve uzun yıllardır Bodrum’da yaşayan Hatice Çetinkaya yaşlılığa bağlı rahatsızlıklar nedeni ile önceki gün yaşama veda etmişti. Sinan, Ali ve Songül adlı üç evladı bulunan Hatice Çetinkaya, 12 Kasım Pazar günü Alevi inançlarına uygun olarak Bodrum Cemevinde düzenlenen cenaze töreninin ardından Bitez mezarlığında sırlanarak toprağa verildi.

bodrum cemevi hatice çetinkaya cenaze töreni (7)BAZI FARKLILIKLAR GÖZE ÇARPARKEN, DUALAR DA TÜRKÇE YAPILIYOR…

Cenaze töreni için bir araya gelen Alevi yurttaşlar kadınlı erkekli olarak cenaze önünde saf tuttular. Bodrum Cemevi dedesi Ali Ekber Taşdelen cenaze ritüelini anlatarak cenazenamazını kıldırdı. Duaların Türkçe olarak yapılabileceğini de ifade eden Alevi dedesi Taşdelen “Canlar birinci tekbirde sübhaneke suresi okunacaktır ve Allah Yücedir! Ey Allahım sana inanırız ki; senden başka ilah yoktur. İkinci Tekbir; Ey Allahım! Hazreti İbrahim ve evlatlarına rahmet ettiğin gibi, Muhammed Mustafa’nın ve onun evlatlarına da rahmet eyle. Kuşku yok ki; sen yücesin ve rahmet sahibisin. Ey Allahım! Hazreti İbrahim ve evlatlarını kutlu eylediğin gibi, Muhammed Mustafa’nın da evlatlarını kutlu eyle. Şüphe yokki; övgüye layık olan yalnızca sensin ve sonsuz rahmet sahibisin. 3.Tekbir de ise; Ey Allahım senin hikmetin, kudretindedir. Varlığımız senden geldi ve yine sana dönüyoruz. Rahmetinle, Kereminle bağışla bizi, mübarek eyle menzili devriyemizi. 4.Tekbir ile önce sağa Allah’ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun, sonra sola Allah’ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun diyerek tamamlıyoruz…” cenaze namazının tarif etti. Cenaze namazının kılınmasının ardından Allah rızası için ve Hak’ka yürüyen canımızın ruhu ve tüm geçmişlerimizin ruhu için El Fatiha diyerek cenaze omuzlara alınarak araca kadar taşındı. Alevi cenaze namazı kılınışında bazı farklılıklar göze çarpıyor. İlk göze çarpan ise ellerin göbek hizasında bağlanması yerine, sağ elin kalbe konularak cenaze namazının kılınması. Diğer taraftan kadınların ve erkeklerin de karışık olarak saf tutması ve Bodrum Cemevi dedesi Ali Ekber Taşdelen’in de takım elbise ile töreni yönetmesi yine dikkat çeken noktalardan.

Bodrum Cemevinde düzenlenen töreninin ardından Hatice Çetinkaya’nın cenazesi önce evine götürülerek helallik alındı, daha sonra da Bitez mezarlığında sırlanarak toprağa verildi. Cenazenin toprağa verilmesinin ardından da Bodrum Cemevine gelen yurttaşlara hayır lokması dağıtıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.