Bodrum Gündem

PROF.HALUK ŞAHİN BODRUM’DA GAZETECİLİĞİN GELDİĞİ SON DURUMU ANLATTI…

haluk şahin gazeteciliğin geldiği sondurumu anlattı (16)

Bodrum Heredot 3.Yaş Akademisi Duayen Gazeteci, yazar ve Akademisyen Prof.Dr.Haluk Şahin’in katıldığı iki toplantı düzenledi. İlki İngilizce olarak yapılan toplantının ardından, ikincisi de Bodrum OASİS BOTİM Konferans salonunda Türkçe olarak gerçekleştirildi. Prof.Dr.Şahin’in esprili olarak söylediği “Meğer uydurma hikayeler, gerçekleri yazmaktan çok daha fazla puan getiren bir şeymiş…” cümlesi ise Türk Gazeteciliğinin bu gün geldiği durumu anlatması açısından trajikomik bir cümle olarak kayıtlara geçmiş oldu…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Türkiye’nin ilk üçüncü yaş derneği olan ve düzenlediği etkinlikler ile sadece Bodrum’da değil Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinde ses getiren Bodrum Heredot 3.Yaş Akademisi Duayen Gazeteci, yazar ve Akademisyen Prof.Dr.Haluk Şahin’i konuk etti. Şahin’in “Babıali’de Cinayet-Gazeteciliği Kim Öldürdü?”  adlı romanı ile ilgili oldukça dikkat çekici ifadeler kullandı. Prof. Şahin “Kitap yazdıkça Bodrum’a geliyoruz. Kitabımızı anlatıyoruz. Bir Cumartesinizi gazeteciliği geldiği, daha doğrusu düştüğü durumu anlatacağız bu sohbet toplantımızda. Bu konu sadece gazetecileri değil, gazete okurlarını değil bütün yurttaşlarımızı, hatta bütün dünyayı ilgilendiren önemli bir konudur. Bu gün “Babıali’de Cinayet-Gazeteciliği Kim Öldürdü?” kitabımın hikâyesini anlatacağım ama aslından bunun arkasındaki büyük fotoğrafı açığa çıkartmak istiyorum…” dedi.

Prof Şahin kitabı ile ilgili olarak ise “Fakat bir kere daha anladım ki; edebiyat ile verdiğimiz gerçek güncel gerçekten daha gerçek. Çünkü gerçeğin özünü veriyorsunuz. Burada anlatılan hikaye 1980’lerden başlayarak, 2010 yılına kadar uzanan Türk Gazeteciliğinin içindeki bozulmanın çözülmenin hikayesi…” değerlendirmesini yaptı.

haluk şahin gazeteciliğin geldiği sondurumu anlattı (8)PROF.ŞAHİN SENARYO’DAN, ROMAN’A BİR KİTABIN ÖYKÜSÜNU ANLATTI…

40 yıllık gazetecilik yaşamımda, Babıali’de ki birçok ismi görme ve birlikte çalışma fırsatı olduğunu ifade eden Prof.Dr.Haluk Şahin Hukuk okuduğunu, ancak yazarlık konusunda edebiyat kökenli olduğunu söyledi.

Prof.Şahin Hollywood’ta çalışan sinemacı oğlunun gazetecilik ile ilgili akıcı bir senaryo yazmasını istediğini kaydederek sohbet toplantısına şöyle devam etti; “Bende bir dedektif romanı çerçevesine yerleştirdim. Arka fondaki insanları tanıyorum. Dedektif romanı gereklerini hatırda tutarak bir cinayet ya da cinayete yakın bir şey olacak, suç işlenecek, suçlular olacak, dedektif olacak, soruşturma olacak, şüpheliler olacak. En sonunda da sürpriz bir sonuç olacak ve bitecek. Bunları akılda tutarak senaryoyu yazdım. Fakat bu senaryo hemen çekilemedi. Sonra ben bunu neden Roman haline dönüştürmeyeyim dedim. Çünkü söylemek istediğim şeyler vardı Babıali ile ilgili. Belki bu söylemek istediklerimi bir roman içerisinde daha iyi anlatabilirim dedim. Bu kitabı aynı zamanda bir edebiyatçı gibi de yazmak istedim. Hakikaten bir romanda bulunması gerekli olan derinliklerin ve karakterlerin bulunduğu bir roman olsun diye yazdım. Sonuçlarından çok memnunum. Neredeyse romancılık için geç kalmışım diyeceğim…” dedi.

haluk şahin gazeteciliğin geldiği sondurumu anlattı (9)“MEĞER UYDURMA HİKAYELER, GERÇEKLERİ YAZMAKTAN ÇOK DAHA FAZLA PUAN GETİREN BİR ŞEYMİŞ…”

Prof.Şahin insanların kendisine bakışının değiştiğini söyleyerek “Meğer uydurma hikayeler, gerçekleri yazmaktan çok daha fazla puan getiren bir şeymiş. İnsanlar romancılığı yakıştıramadılar. Yahu sen başkalarının söylediklerinin aynen ve doğru bir şekilde aktarılmasının ne kadar önemli olduğunu söyleyen bir adamdın. Meğer sen uydurabiliyormuşsun. Diye bakanlar da oldu. Fakat bir kere daha anladım ki; edebiyat ile verdiğimiz gerçek güncel gerçekten daha gerçek. Çünkü gerçeğin özünü veriyorsunuz. Burada anlatılan hikaye 1980’lerden başlayarak, 2010 yılına kadar uzanan Türk Gazeteciliğinin içindeki bozulmanın çözülmenin hikayesi. Bu çözülmenin niye olduğunu, Babıali’nin niye bu hallere düştüğünün ipuçlarını hatta biraz daha ilerlemiş hallerini burada görebiliyoruz. Ben hasbelkader Babıali’nin temel gazetecilik değerleri açısından nereden yola çıkıp, nereye geldiğini kendi hayatım içinde yaşadım…” dedi.

haluk şahin gazeteciliğin geldiği sondurumu anlattı (6)SORULAR UMUTSUZDU…

Prof.Dr.Haluk Şahin’in konferansının ardından konferansa katılanlar Prof.Şahin’e sorular sordular ve gazeteciliği geldiği son durum ile ilgili görüşlerini dile getirdiler. Prof.Şahin “Gelinen son noktada, ne yazık ki yazılı ve görsel medya ile birlikte sosyal medyada güvenirliliğini yitirmiştir…” dedi.

Konferans yaklaşık 2 saat sürerken, Prof.Dr.Haluk Şahin başta “Babıali’de Cinayet-Gazeteciliği Kim Öldürdü?”  kitabı ile diğer kitaplarını da okurları için imzaladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.