Bodrum Gündem

 “HER DOKTOR SADECE DOKTOR DEĞİLDİR”…

günbatımı söyleşileri- her doktor sadece doktor değildir (8)Herodot  Üçüncü Yaş Akademisi bünyesinde gerçekleştirilen Günbatımı Söyleşilerinin yeni yıldaki ilk konuğu yönlü kişiliği ile tanınan Dr. Feraye Sünev Çokgürses oldu.

Bodrum Gündem Haber

Hamdi Topçuoğlu’nun moderatörlüğünde Karia Princess otelde “Her doktor sadece doktor değildir” adıyla  gerçekleşen söyleşinin konuğu emekli kadın doğum uzmanı, yazar, müzisyen, aktivist, Dr. Feraye Sünev Çokgürses oldu.

Söyleşinin açılış konuşmasını moderatör Hamdi Topçuoğlu yaptı. Topçuoğlu “Bugünkü konuğumuz Jin. Op. Dr. Feraye Sünev Çokgürses. Kuşkusuz o her şeyden önce doktor. Ancak 40 yılı aşan meslek hayatından süzülen deneyimlerini, gözlemlerini ve düşüncelerini bütün Türkiye’yle paylaşabilmek dileğiyle kitaplaştırmış; “Bacak Arasından Türkiye” ve “Beyinden Rahme Türkiye” kitaplarını okurların hizmetine sunmuş. Feraye Hanım, yazmakla yetinmemiş, iki köyde çocuklarımız bilginin ışığında yetişsin diye iki kültür evi açmış bir aydınlanmacı.  Bizim, programı ilan ederken ” Her Doktor Sadece Doktor Değildir” dememizin en önemli nedenlerinden biri de Feraye Hanım’ın Türk Klasik Müziği ustalarıyla dolu bir aile çevresinde yetişmiş olmasının da etkisiyle çok iyi bir musikişinas olmasıydı. O, bin beş yüz şarkıya varan repertuvarıyla, benim diyen profesyonel sanatçılardan da güzel söyleyen bir amatör.” Dedi.

günbatımı söyleşileri- her doktor sadece doktor değildir (2)Hamdi Topçuoğlu konuşmasına şöyle devam etti “Türk kadınını neredeyse sadece cinsel bir obje olarak gören ve bunu toplumun her katmanına fütursuzca sindirmeye çalışan din ve siyasal erk sahiplerinin egemen olduğu bir dönemde böylesine çok yönlü bir Türk kadınını ağırlamak Günbatımı Söyleşileri için bir görevdi. Onunla bugün, ülkemizdeki tıp eğitiminden, doktorlarımızın çalışma koşullarına ve ülkemizde kız çocuk, genç kız, anne, kadın olmak konularına ufuk turu yaptık, İhsan Raif Hanım gibi çok değerli bir sanatçımızı andık. Türk Klasik Müziğinin nadide eserlerinden örnekler dinledik. Gönlümüz böylesine örnek kadınlarımızın her koşulda ve ortamda kendilerini ifade edebilecekleri olanakları bulmalarından yana. Biz yolumuza devam edeceğiz. Günbatımı Söyleşileri, bir ekibin sistemli çalışmalarının ürünü. Konuğu belirlerken uzun uzun tartışıyoruz. Programa, uzun provalarla hazırlanıyoruz. En önemli amacımız, bize zaman ayıran dostlarımızın ” İyi ki gelmişim.” demesi.”   Günbatımı Söyleşilerine emek ve gönül veren herkese teşekkürler.” Sözlerini sonlandırdı.

günbatımı söyleşileri- her doktor sadece doktor değildir (7)Feraye Sünev Çokgürses iki çehheri olduğunu, bunlardan birinin kadın doğum uzmanı, diğerinin se kadın yüzü olduğunu ifade etti. Çokgürses “Musiki ile çok uzun yıllar uğraştığım. Bu topluma hayırlı olsun, herkes bilgilensin diye “Beyinden rahme Türkiye” ve “Bacak arasından Türkiye” adlı iki kitap yazdım; 40 yıllık bir hekimin bütün hayat izlenimlerini topluma yansıttığı iki kitap. Herkes okusun istiyorum. Dolayısıyla yazarlık yüzümü anlatacağım.  Aktivistim, 2 kültür evi armağan ettim. Birincisi Milas’ta engelliler için rehabilitasyon merkezinde okuma salonu, ikincisi adımın verileceği bir kütüphane olacak.” Dedi.

“Her doktor sadece doktor değildir”  cümlesi ile ilgili olarak Çokgürses, şöyle bir açıklama yaptı “Çünkü Cenap Şahabettin ‘tıbbiyeden her şey çıkar, arada bir doktor çıkar’ demiş. Anton Çehov da öyle söylüyor; ‘Edebiyatçıyım, biri sevdalım, biri metresim’ diyor”

Etkinlikte emekli kadın doğum uzmanı, yazar, müzisyen, aktivist, Dr. Feraye Sünev Çokgürses, bir doktor gözünden ülkemizdeki tıp eğitimini, doktorluğu, hastaneleri ve sağlık sistemimiz konularını ele aldı. Müzisyenliği ve yazarlığı hakkında da katılımcılarla sohbet eden Çokgürses, Mustafa Köker’in piyanosu eşliğinde şarkılar da söyledi.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.