Bodrum Gündem

HERODOTOS ANTİK ÇAĞIN MASALCISI MI, YOKSA GAZETECİSİ MİYDİ?

hemşerim heredotos konferansı (19)

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı, Herodotos Tarih Araştırmaları Merkezi’nin tarih konferansları dizisi içinde, Bodrum-Konacık Herodot Kültür Merkezinde “Hemşehrimiz Herodotos” konulu konferans düzenlendi. Doç. Dr. Ayşen Eti Sina ve Doç. Dr. Hüseyin Üreten farklı ve eğlenceli anlatımları ile konferansı izleyenleri adeta kahkahalara boğuldular.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

AKADEMİA Vakfı Konferanslar dizisine devam ediyor. Tarih Konferanslarının genelde sıkıcı olduğunu söyleyenlere inat, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Ayşen Eti Sina ve Adnan Menderes Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Üreten farklı ve eğlenceli anlatımları ile konferansı izleyenleri adeta kahkahalara boğdu. Bir çok Arkeolog ve tarihsever tarafından izlenen konferansa oldukça yoğun ilgi vardı.

hemşerim heredotos konferansı (16)AKADEMİA Başkanı Özay Kartal “Bu gün Akademia Vakfının gelenekselleşmiş, alışkanlık haline gelmiş ve herkesin de beklediği tarih konferansları dizimizden birini daha gerçekleştirdik. Bu ay konumuz Hemşerimiz Heredotos. Malumunuz tarihin babası olarak kabul edilen Heredototos Bodrum doğumlu ve çok önemli bir şahsiyet. Dolayısı ile biz bu konferanslar dizimiz ile Bodrum tarih ve kültürüne sahip çıkmaya ve halkla buluşturmaya devam edeceğiz. Yoğun bir katılım oldu. Konferans bitmiş olmasına rağmen, hala hocalarımız katılımcıların sorularını cevaplamaya devam ediyorlar. Akademia Vakfı olarak biz çok mutluyuz…” dedi.

hemşerim heredotos konferansı (15)HEREDOT HİKAYELERİ 7 DİLDE OKUNACAK…

AKADEMİA Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Semih Adıyaman ise konferans ile ilgili olarak şunları söyledi; “Bu gün Heredotos’u orijinal dilinde okuyup, ona göre yorumlar ve değerlendirmeler yaptılar. Bu iki insanın bu gün bizimle paylaştığı değerler, ne kadar öz bir kültüre sahip olduğumuzu gösteriyor. Bu konferanstan çok etkilendik. Heredotos’u daha çok sevdik. Bundan sonra da Heredotos ile daha çok birlikte olacağız…”

Adıyaman Akademia Vakfı tarafından Heredotos ile ilgili devam eden bir projesi olduğunu da söyleyerek “Heredotos ile ilgili çalışmalarımız peyderpey gündeme gelecek. Yapmaya çalıştığımız en önemli görev, Uluslararası bir sempozyum düzenlemek. Bir anlamda hemşerimiz Heredotos’a sahip çıkmak. Bu sahip olduğumuz değerleri evrensel olarak paylaşmak. Bu nedenle daha geniş kitlelere yaymak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ağustos sonu, Eylül başında Heredotos hikayelerini okumak için uluslararası bir etkinlik düşünüyoruz. Gün doğumunda, yani sabahları Heredotos hikayelerini yedi dilde okumak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Bu kültürü o süreçte daha çok benimseyeceğimizi düşünüyoruz…” dedi.

hemşerim heredotos konferansı (1)Adnan Menderes Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Üreten, “Bu panelin asıl amacı, hemşerimiz Heredotos’a geçmişten günümüze haksız yapılan eleştirilere bir yanıt vermek. Aklamak değil tabi ama pozitif yaklaşmak. Çağdaş editörler ve bilim insanları ile hemfikir olmak ve günümüz tarihin babası sıfatını nasıl elde ettiğini daha pozitif bir şekilde yaklaşarak değerlendirmek istedik. Çünkü gerçekten, haksız eleştirilere uğruyor. Hani bizde bir laf vardır; “Sezar’ın hakkını Sezar’a verin…” diye. Bizlerde mevcut kaynaklar ışığında bunu yapmaya çalıştık. Tabi biraz da popüler kılarak Bodrumlulara Anadolulu ünlü bir tarihçiyi tanıtmaya çalıştık…” dedi.

hemşerim heredotos konferansı (13)Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Ayşen Eti Sina ise konferans ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; “Doç. Dr. Hüseyin Üreten arkadaşımız onun tarihçiliğini, olumlu ve olumsuz yanlarını ve daha geç yazarların üzerinden anlattı. Ben ise Hemşerimiz Heredotos’un anlatımlarının mitoslar yani masalsı anlatımlarının nasıl değerlendirdiğini, hangi anlamlar yükleyerek anlattığını sunmaya çalıştım. Çünkü onun çağında yazar olmanın kolay bir şey olmadığını, bu metinlerin irticalen çarşı pazara gelmiş, belki de hiç ilgisi olmayan insanlara anlatarak sevdirmiş. Böyle bir insanın bu topraklarda, bizim topraklarımızda yetiştiği için ben çok mutluyum ve gurur duyuyorum onunla. Her toplum hangi alanda olursa olsun çıkardığı liderine minnet duyar. Ben de bu bağlamda sizin vasıtanızla ruhu duyuyordur, minnetlerimi iletiyorum Heredotos’a…”

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Ayşen Eti Sina ve Adnan Menderes Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Üreten, Herodotos’u farklı yönleri ile anlatarak, onun kişiliğini ve ünlü eserini ana hatları ile analiz ettiler.

Yaklaşık 2 saat süren konferansın sonunda katılımcılardan gelen ilginç sorular da Doç. Dr. Ayşen Eti Sina ve Doç. Dr. Hüseyin Üreten tarafından yanıtlandı. Oldukça neşeli ve eğlenceli bir şekilde gerçekleşen “Hemşerim Heredotos” konferansı katılımcılar tarafından çok beğenildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.