Bodrum Gündem

ALEVİ SİYASETÇİLERDEN ÇOK ÇARPICI DEĞERLENDİRMELER…

Alevilerin Hak Arayışı ve Siyasilerin Bakış Açısı konferansı (1)

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Alevilerin Hak Arayışı ve Siyasilerin Bakış Açısı” konulu interaktif bir konferans düzenledi. Konuşmacılar çok çarpıcı değerlendirmelerde ve açıklamalarda bulundular…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği “Alevilerin Hak Arayışı ve Siyasilerin Bakış Açısı” konulu interaktif bir konferans düzenledi. CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansı Yazar ve Antropolog Hasan Harmancı yönetti.

Alevilerin Hak Arayışı ve Siyasilerin Bakış Açısı konferansı (2)KONFERANSLARIMIZ SÜRECEK…

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği başkanı Cem Yalçın Bodrum’da Aleviliğin Yol ve Erkanına ilişkin bir diz konferansların arasında Aleviliğin sorunlarının siyasi platformda nasıl değerlendirildiği ve neler yapılabileceği konusunda soru-cevapların olacağı, sohbet havasında interaktif bir konferans düzenlediklerini ifade ederek; “Bu gün bizler ülkemizde demokrasinin sağlıklı bir şekilde işlemesini ve birlik beraberliğin de ön planda tutulmasını istiyoruz. Zor bir dönemden geçiyoruz. Bu birlikteliği sağlayabilmek de birbirimiz anlamaktan, birbirimiz dinlemekten geçiyor. Hoşgörüden geçiyor. Bildiğiniz gibi Bodrum’da Aleviliğin Yol ve Erkanına ilişkin bir dizi konferanslar düzenliyoruz. Bunun yanında da Alevilerin dertleri var, bir takım haklı talepleri var. Bütün bunlar içinde bir mücadele içindeler. Siyasi platformda gerçekleştirilecek bu mücadelede Aleviler neler talep ediyor, neler eksik? Buna siyaset nasıl yaklaşıyor? Bu güne kadar nasıl bir çözüm üretmiş, ya da neden üretememiş? Bütün bu ve buna benzer soruları bir sohbet havası içinde masaya yatırmak, çözüm önerilerinde bulunmak ve soru-cevaplar ile konuları biraz daha açmak istedik. Sağ olsunlar CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan bizi kırmayıp geldiler. Milletvekillerimiz de esasında Alevi örgütlenmesinin içinden gelen insanlar. Alevilerin hak arama mücadelesinde de görev almış insanlar. Umarım herkese faydalı olur…” dedi.

Alevilerin Hak Arayışı ve Siyasilerin Bakış Açısı konferansı (21)BEKLENENDEN AZ BİR KATILIM OLDU…

Muğla CHP Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ve Muğla CHP İl Başkanı Mürsel Alban’ın da katıldığı “Alevilerin Hak Arayışı ve Siyasilerin Bakış Açısı” konulu konferansa Muğla Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Muzaffer Ateş, Fethiye Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Nevzat Türkmen, Marmaris Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı İlyas Toprak, Milas Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Akif Özbilge, Güllük Alevi Bektaşi derneği Başkanı Tahsin Piliç, Didim Hacı Bektaş Vakfı Şube temsilcisi İlhan Çelik, CHP Bodrum İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmaz ve Halil Karahan, HDP Bodrum İlçe eş Başkanı Fulya Erdoğan, ÖDP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Çilsal, Eğitim-Sen Bodrum İlçe Başkanı Ahmet Aksoy, Bodrum Kadın Dayanışma Başkanı Figan Erozan, CHP geçmiş dönem İlçe Başkanı Kerim Cangır, Bodrum’da yaşayan Alevi ve Alevi olmayan yurttaşlar katıldılar.

Alevilerin Hak Arayışı ve Siyasilerin Bakış Açısı konferansı (28)Doğan “Alevilerin sadece muhalif kimliği olması yetmiyor…”

Toplantı öncesi görüşlerini aldığımız HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan “Gelecek soruları bilmediğimiz için, toplantının nasıl gideceğini bilemiyorum. Alevi taleplerinin siyasi kurumlarında nasıl değerlendirildiği, siyasilerin Aleviler tarafından nasıl bir karşılık bulduğunu, Alevilerin sorunlarının nasıl çözülebileceği konusunda bir siyasi olarak ve Alevi derneklerinden gelen bir can olarak görüşlerimizi dile getireceğiz. Bizler bir yol eriyiz. Bizim yolumuz insanı Kamil olmaya kadar giden bir süreci kapsar. Aleviler siyasi sürece nasıl dahil ve müdahil olur? Biz Alevilerin sadece muhalif kimliği olması yetmiyor. Bu mücadele içindeki kararlılığını ve ölçüyü doğru koymak gerekiyor. Bu karşı duruşun en önemli dinamiğidir. Bu gün bunları konuşacağız…” dedi.

Doğan “Sadece Sınıf Mücadelesi Yetmiyor…”

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan siyasette bir tıkanıklık olduğu ve bunun çözümünün devrimci mücadeleden geçtiğine vurgu yaparak “Elbette sınıf mücadelesi en değerli mücadeledir. Sonuca ulaşma da ve sonuç almadaki en değerli mücadeledir. Keşke sınıf mücadelesi bu gün devrimci olabilseydi. Ama ülkemiz şartları sadece sınıf mücadelesini değil, muhalif olmayı, kurulmak istenen sisteme karşı, siyasal İslam’a karşı bir arada mücadeleyi oluşturan tüm güçlerin karşı duruşu olarak bakmak lazım. Sınıf mücadelesi anlamında benim de dileğim oydu. Fakat bu gün verilen mücadele tüm Türkiye halklarının inançlarını ve sorunlarını kapsayan ve onların sorunlarını dile getiren bir mücadele karşımızda durmaktadır…” dedi.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan bazı 2 Temmuz katliamında ön saflarda bulunan temel Karamollaoğlu gibi isimlerle yapılan ittifakların Aleviler tarafından nasıl karşılandığı konusundaki sorumuza ise içinde bulunmadığı bir yapının kararları ile ilgili bir değerlendirme yapamayacağını ifade ederek “Ben doğru bulmuyorum…” şeklinde yanıtladı.

Alevilerin Hak Arayışı ve Siyasilerin Bakış Açısı konferansı (9)Yılmaz; “Bodrum Türkiyenin Aydınlık Yüzüdür…”

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz Bodrum’un Türkiye’nin aydınlık bir yüzü olduğunu söyleyerek şöyle konuştu; “Kimseyi inancından, etnik yapısından, cinsiyetinden, yaşam tarzından dolayı ayırt etmeden, insan olduğu gerçeği üzerinden seven ve sahiplenen, insan ve doğa sevgisi ile bakabilen sevgi yüklü insanların bir şehri olarak görüyorum ben Bodrum’u. Ülkemizin çağdaş dünyaya bakan yönümüzdür Bodrum. Burada bulunmaktan ve buranın iklimini solumaktan da çok mutluyum. Sadece doğal güzellikler değil, sosyal ve kültürel etkinliklerin de bir merkezi olan Bodrum’da bulunmak adeta bir ayrıcalık…”

Yılmaz: “Alevilik bu topraklara özel bir değerdir…”

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Bodrum Alevi ve Bektaşi Kültür Derneği tarafından düzenlenen bu konferans çağrısı üzerine geldiklerini kaydederek “HDP Milletvekili arkadaşım Müslüm Doğan ve Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan ile birlikte siyasetin ve siyasilerin Aleviliğe bakışını konuşacağız. Sadece Aleviliğe değil, Türkiye’nin bu gün yaşadıklarına ve geleceğine de bakacağız. Aleviler sonuçta bu ülkenin bir gerçeği ve bu ülkenin kadim inançlarındandır. Alevilik bu topraklara özel bir değerdir. Son bin yıldır inkar süreci içinden geçen bir toplum. Bu tarihsel süreci de konuşacağız. Alevi toplumunun sorunlarının çözümlerine herkesin durduğu noktadan bir çözüm önerisi ve bakışı vardır bunları değerlendireceğiz. Alevi yurttaşların eşit yurttaş olabilmesi adına siyasi açıdan nasıl bir katkı konulabilir, bunları da konuşacağız…” dedi.

Yılmaz: “Şu Anda Karanlıktayız, Bütün Muhalif Güçler Birleşmeliyiz…”

2 Temmuz Katliamında ön planda duran Temel Karamollaoğlu ve Saadet Partisi ile bir ittifak yapılıyor, Alevi bir siyasetçi ve CHP’li bir Milletvekili olarak ne düşünüyorsunuz? Şeklindeki sorumuza ise Necati Yılmaz şu yanıtı verdi; “Ben bu yangından çıkıp gelenlerdenim. Bu katliamı bizzat yaşadım. O gün ben de oradaydım. Bu katliamı bire bir yaşadım. Sonrasında da bu davanın avukatlığını yaptım. Daha sonrasında da Pir Sultan Abdal Dernekleri genel Başkanı olarak da bu davanın takipçisi olmaya devam ettim. Bu katliamın acısının bu güne kadar diri tutulması, hesabının sorulması için çabaladık. Bu olay bizleri aşarak ulusun ve tüm dünyanın da sahiplendiği bir gerçekti. Temel Karamollaoğlu ile bir yan yana gelişten bahsedemeyiz, ancak bu içinden geçtiğimiz karanlık dönemden ve hatta Sivas’tan da daha karanlık bir dönemden geçtiğimiz düşünerek konuşalım. Türkiye’nin yeni baştan demokratik bir zemine kavuşturulması amacı ile bütün muhalif güçlerin bir araya gelmesinde, partimiz olarak bir arayışımız söz konusuydu. Dolayısı ile parlamenter sistemin yeniden inşası, Cumhuriyetin tüm niteliklerinin yeni baştan işler hale getirilmesi için her parti ve her görüşten insanın desteğine ihtiyacımız var…”

Yılmaz; “Sorumlulardan Sivas’ın hesabını sormaktan vazgeçmedik…”

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Türkiye’nin 100 yıllık Cumhuriyet birikiminin hedef alındığını bir hesaplaşmaya doğru gidildiğine dikkat çekerek “2019 yılında gerçekleşecek seçimler çok önemli. Bu yüzden Saadet Partisi de kurumsal kimliği ile bir katkı yapacak ise reddetmemek gerekir. Ama şu anlama gelmez ki Sivas’ın acısı unutulsun, Sivas katliamı sorumluları hesap vermesin. Bundan asla vazgeçmemiş asla söz konusu değildir…” diyerek sözlerini tamamladı.

Alevilerin Hak Arayışı ve Siyasilerin Bakış Açısı konferansı (22)Kaplan; “Bodrum bana göre Türkiye’nin aydınlık yüzü…”

“Alevilerin Hak Arayışı ve Siyasilerin Bakış Açısı” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan diğer bir isim de Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan’dı. Kaplan daha önce Marmaris Pir Sultan Abdal Dernek Başkanlığı yaptığını hatırlatarak, Bodrum’un kendisi için çok önemli olduğunu kaydetti. Kaplan Şöyle konuştu; “Bodrum bana göre Türkiye’nin aydınlık yüzü. Seçim sonuçlarına da baksanız, sosyal yaşamına da baksanız Türkiye’ye örnek olacak bir şehrimiz…”

Kaplan; “Cem Vakfı’nın İş Yaparken Kullandıkları Tekniklere İtirazlarımız Var…”

Bodrum’da Cem Vakfı tarafından yapımı tamamlanarak ibadete açılan Cem Evi ile ilgili değerlendirmelerini de sorduğumuz Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevilerin ikiye bölünmesi ile ilgili oldukça çarpıcı sözler söyledi; “Tarih boyunca bu böyle olmuştur. Her toplumu bölen teknikler vardır. Benim Cem Vakfının kurumsal kimliğine bir şey söylemem ama Cem Vakfının yaptıkları işlere ve iş yaparken kullandıkları tekniklere itirazlarımız var. Cem Vakfı yıllar önce yüzde yüz Alevi olan bir mahallede devlet ile ortak bir proje başlattı. Ama bu proje çöktü. Bu projeye o gün itiraz eden gençlerimiz arasında gözü görmeyen, ayağı kolu sakat kalan gençlerimiz var. Neydi bu proje; cami-cemevi projesiydi. Yüzde yüzü Alevi olan bir yeri neden sünileştirmeye çalışıyorsun. Neden böyle bir projeye destek ya da ön ayak oluyorsunuz…”

Kaplan; “Cem Vakfının Demokratik Alevi Örgütlenmesinde Yeri Yok…

Kaplan Bodrum’da yapılan Cemevi ile ilgili olarak ise “Daha önce kendine yakın bulduğu bir siyasi kurum ile bir protokol imzalayarak bir Cemevi inşaatı başlatıldı. Daha sonra belediyeler kapatıldı. Büyükşehir yasası yürürlüğe girdi. Protokoller iptal edildi. Ama biliyoruz ki bu Cemevi Cem Vakfına verilmiş durumda. Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan olarak şunu söylemeliyim ki; Cem Vakfı’nın yürüttüğü Erkan ve Cemevlerinde gerçekleştirilen ibadetler Alevi inancını hiçbir yere götürmez, geriye götürür. Oysa bizler Cem Vakfının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde verdiği savunmanın arkasındayız. Ama Cem Vakfı yöneticileri Türkiye’de Alevi İslam inancı olarak kabul ediyorlar. Dolayısı ile bizler Cem Vakfının iş tutma şeklini beğenmiyor ve kabul etmiyoruz. Türkiye’de Cem Vakfının Aleviliği böldüğünü kabul etmiyoruz. Türkiye’de demokratik Alevi Örgütlenmesi içinde Cem Vakfının yeri yok…” dedi.

Kaplan; “Bu İttifaka Yeterince itiraz edemedik, bu bir özeleştiridir…”

Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan CHP’nin Saadet Partisi ve Temel Karamollaoğlu ile yaptığı ittifak ile ilgili olarak, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun bu ittifak için yaptığı ziyaret sonrası kendilerinin bir açıklama yaptıklarını hatırlatarak şöyle konuştu; “Şunu açıkça söylemeliyim, özeleştiri olarak da kabul edilebilir bizler bu konunun çok üzerine gitmedik. Gitmeyişimizin nedeni şuydu; Türkiye çok sıkıntılı bir sürece girmişti. Referandum öncesi hayır cephesinde bir ayrışma yaşanmasın diyerek bu konu üzerine bir açıklama yapmadık. Ancak partiler arası ilişkiler, partiler arası görüşmelere ve diyaloglara bizlerin müdahale etme şansımız yok. Biz Aleviler olarak geri adım atmadık, çünkü Temel Karamollaoğlu 2 Temmuz Sivas katliamının mimarlarındadır. Her ne kadar kitleyi sakinleştirmeye çalıştım diyorsa da “Gazanız Mübarek olsun” diyerek kitleyi tahrik ettiği bir gerçektir. Ülke şu anda çok karanlık bir dönemdedir. CHP’nin MYK’sı var, PM üyeleri var. Onlar konu ile ilgili mutlaka bir değerlendirme yapacaklardır diye düşünüyoruz. Biz Aleviler CHP gibi, HDP’nin de yanlış politikalarına eleştiri getirecek noktasında değiliz…”

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından düzenlenen ve CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Alevilerin Hak Arayışı ve Siyasilerin Bakış Açısı” konulu interaktif konferans katılan yurttaşların da soruları ve önerileri ile yaklaşık 3 buçuk saat sürdü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.