Bodrum Gündem

“DOLGU ALANINA ONAY ÇIKMADI, MARİNA İÇİN ÇED KARARINI BEKLİYORUZ…”

AKSOY HOLDİNG TİLKİCİK KOYU EPİQE (9)Bodrum Tilkicik Koyunda Aksoy Holding tarafından yapımı devam eden ‘Epique İsland’ projesi ile ilgili firma yetkilileri Bodrum’da görev yapan basın mensupları ile bir araya geldi. Çevrecilerin ve vatandaşların tepkisine neden olan ‘Epique İsland’  hakkında Aksoy Holding CEO’su Batu Aksoy  “Dolgu talebimiz ret edildi ama Marina için ÇED sürecimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığında devam ediyor. Sonuna da yaklaştık. Her şeyi düzgün yaptığımızı düşünüyoruz” diye konuştu. 

Bodrum Gündem Haber
Kalamare restoranda gerçekleşen toplantıya Aksoy Holding CEO’su Batu Aksoy, Satış Müdürü Volkan Akgözlü, Gayrimenkul Direktörü Aslı Yılmaz ve Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Tuğçe Gündüz ve basın mensupları katıldı.
AKSOY HOLDİNG TİLKİCİK KOYU EPİQE (7)Aksoy Holding CEO’su Batu Aksoy, 55 yıl önce kurulan Aksoy Holding hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra Yalıkavak Tilkicik Burnunda yapımı devam eden ve yaklaşık 200 milyon liraya mal olması beklenen “Epique İsland” projesinde yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağladıklarının altını çizdi. Batu Aksoy konuşmasına şöyle devam etti “Proje 126 bin metrekareye kurulu. Yarımada şeklinde olmasına rağmen ada özelliği taşıyor. 5 yıl önce başlayan projeyi gelecek yaza kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Projede bugüne kadar yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağladık ve şu an 700 kişi çalışmaya devam ediyor. 126 dönüm üzerinde 75 tane villa projesinden oluşmakta. Her villanın özel havuzları, panoramik manzarası var. Bodrum’un mimarisi ve çevresine saygılı bir proje yaratmaya çalıştık. Evlerin tamamı doğal taş kaplıdır. Ayrıca projemizin izin süreci devam eden butik bir marina ve otel aşaması da mevcut. Sürece istinaden o yatırım da gerçekleşecektir. Hem Bodrum’a hem Türkiye’ye böyle bir karma proje ile değer katmak en büyük arzumuz. Lüks, yalın ve çevre dostu projeler üreten Güney Afrika kökenli mimarlık firması olan Saota ile anlaştık. Güneydoğu’dan gelen taş ustaları 3 senedir taşları bir sanat eseri işler gibi kırıyorlar ve aralarına derz koymadan bir puzzle işler gibi tüm evleri tamamen taş kaplıyorlar. 50 yıl sonra da bu projeye bakıldığında ‘iyi iş yapmışlar’ dedirteceğimiz bir yatırım oldu.” ifadelerini kullandı.
AKSOY HOLDİNG TİLKİCİK KOYU EPİQE (8)“Tilkicik Koyu Geniş Ve Sirkülasyonu Bol, Denizin Kirlenmesi Mümkün Değil…”

Aksoy Holding CEO’su Batu Aksoy, çevrecilerin tepkisine neden olan projenin dolgu alanı ve marina ile ilgili yaşanan kaygıları yersiz bulurken ““Samimiyetle söylüyorum herhangi bir bilimsel veriye dayalı herhangi bir şey yoktu. Öyle ciddi çalışmalar yapıyor ve devlete de taahhüt veriyoruz ki en küçük zararı olsa biz yapmayız. Bizim de yazlığımız o noktada. Ayrıca otel yaptığımız yer marinanın iç bükeyinde. Dolayısıyla otel yaptığımız yeri kirli olma ihtimali olan bir denize sokmamız mümkün değil. Tilkicik Koyu inanılmaz geniş ve sirkülasyonu bol olan bir koy. Dolayısıyla denizi kirletmesi mümkün değil. Dünyada denize verilen zararın yüzde 99.9’u kara yapılarından geliyor. Esasında biz karada altyapı sistemlerimizi doğru kurarsak denizlerimizi hiç kirletmeyeceğiz. Marinalar denizi kirletmez, bilakis denizi temizler. Çünkü disiplin getiriyor. Bunun en güzel örneği Türkbükü’dür. Türkbükü uzun yıllar çok çekti. Koyda bağlı bulunan teknelerin atıklarını nereye nasıl attıklarını kimse kontrol edemiyor. Marinalarda bu kesinlikle mümkün değil” dedi.

AKSOY HOLDİNG TİLKİCİK KOYU EPİQE (6)“Marinamızın ÇED Raporunu Alamazsak Yapamayız…”

Batu Aksoy sözlerine şöyle devam etti “ “Her projede olduğu gibi bu projede de bir takım iskeleler yapılması gerekiyor. Bizim bu dolgu projemiz marina projesinden daha önce yaptığımız bir müracaattı. Bu müracaatı üç sene önce yapmıştık. Marina için başvurmamıştık henüz. Çünkü bir mülk sahibinin marina yapabilmesi için gerekli mevzuat, 2016 yılının ekim ayında çıktı. Ondan önce yap-işlet-devret Kanunu’na tabi idi. Ekim ayından itibaren bu hak çıktı ve biz marina için müracaat ettik.  Dolgu alanı ile marina alanının örtüştüğü noktalar vardı. Dolayısıyla bize dava açan çevreci grubun şöyle bir yanlış algısı vardı ‘Dolgu adı altında marina yapacaklar.’ Halbuki hiç alakası yok. Buradaki dolgu miktarı da 8 bin 500 metreküp civarında olduğu için ve kanunen 10 bin metreküpün altında olduğu için ÇED gerekli değil hakkı vardı. Yapılan itiraz üzerine ‘ÇED gerekli değildir hakkında’ yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu kararı saygıyla karşılıyoruz. Marina zaten ÇED gerektiren bir proje. Onun süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda devam ediyor. Dolgu projemizin ÇED gerekli değildir kararı sanki marina için kullanılmış gibi gösterildi. Hiç ilgisi yoktu. Dolgu yapmak yerine çıkan hafriyatı dışarı taşıdık. Dolgu projemiz olmasa da olur.  Ama bize haksızlık yapıldığını düşünüyoruz. Marinamızın ÇED raporunu alamazsak yapamayız. Her şeyi düzgün yaptığımızı düşünüyoruz.”

Yorumlar

  1. Adil Çakır dedi ki:

    Bu gün verilen kararların yarının ğeleceği için ğeç kalınmış veya olmasaydı keşke dememek için bir kaç mutlu insan yerine sağlıklı nesiller içinbin defa düşünerek karar verilmeli.