Bodrum Gündem

“MENFAAT KARŞILIĞI VEYA TEHDİT VE BASKI İLE OY KULLANILMADI”…

DTO SEÇİM İPTALİ DEĞERLENDİRMESİ ORHAN DİNÇ (4)2 Nisan 208 günü yapılan Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şubesi seçimlerinin Muğla Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından iptal edilmesi üzerine, seçimin galibi olan Orhan Dinç ve ekibi bir araya gelerek kararı değerlendirdi.

Bodrum Gündem Haber

Toplantıda, öncelikle alınan bu kararın hukuka uygun olmadığı ve İlçe Seçim Kuruluna gerekli müracaatın uygun görülmesi sonrasında Yüksek Seçim Kuruluna itirazda bulunulacağının altı çizildi.

Oy kullanan üyelerin özgür iradesine hakaret olarak görülen karar için doğrudan yani İlçe Seçim Kurulunu atlayarak Muğla İl Seçim Kuruluna yapılan yazılı müracaatta üyelerin “menfaat karşılığı oy kullandığı” ibaresinin yer aldığı öğrenildi.

Yapılan itiraz sonucu İl Seçim Kurulunun aldığı iptal kararını değerlendiren, Avukat Baran Akcan, kararın hukuka aykırılığını şu sözlerle anlattı: “Oy kullanım şekline itirazda bulunulan durumun doğruluğunu teyit eden sandık görevlileri veyahut resmi görevlilerce tutulan bir tespit tutanağı bulunmaması, yapılan itirazın doğruluğunu şüpheye düşürmekle birlikte, yasal mevzuat hükümleri yok sayılarak yasal süreler geçtikten sonra ve yetkili itiraz mercii olan İlçe seçim Kurulu yerine bu mercii atlanarak doğrudan İl Seçim Kuruluna itirazda bulunulması hukuka açık aykırılık oluşturmuştur. İl Seçim Kurulunun vermiş olduğu kararlar genel olarak kesindir. Ancak hukuka açık aykırılık halinde iptali mümkündür. Biz bu hakkımızı kullanacağız.

Diğer yandan yapılan oylamaya menfaat karşılığı oy kullandırıldığı, tehdit ve baskı unsurlarının kullanıldığı iddiaları ise maalesef demokratik ve hukuka uygun yapılan seçimlerde oy kullanan oda üyelerine haksız ve mesnetsiz suçlamalar olarak değerlendirmekteyiz.”

DTO SEÇİM İPTALİ DEĞERLENDİRMESİ ORHAN DİNÇ (4)Orhan Dinç: “ Oda Tarihi Böyle Bir Utançla Karşılaşmamıştır…”

Seçimin galibi olan Orhan Dinç yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Biz üyelerimizin oylarına ve kişilik haklarına sahip çıkıyoruz. Böyle ayak oyunlarına Bodrum tarihinde hiç bir seçimde rastlanmamıştır. Odamız içinde utanç kaynağı olmuştur. Oda tarihinde en yüksek katılımlı gerçekleştirilen bu seçimin sonucu belli bir kesimi rahatsız ettiyse bundan sonra daha da çok rahatsız olacaklar.”

Yorumlar

  1. Başar Münir dedi ki:

    “Yüze göze bulaştırmak,” dedikleri bu olsa gerek. İkinci seçimin sonucunu merakla bekliyoruz. Umarım şaibesiz bir seçim olur ve adayın da dediği gibi oylara ve kişilk haklarına sahip çıkılır. Süt aktır, paktır; lakin o ak sütün içine bir damla dahi zift girse ne aklık kalır ne paklık. Yeni seçim her iki aday açısından da en iyisidir.