Bodrum Gündem

MUĞLA MİLLETVEKİLİĞİ ADAYLIĞI İÇİN CHP CEPHESİNDE SON DURUM…

muharrem-ince-ve-kemal-kılıçdaroğlu4 Mayıs Cuma günü tarihe tanıklık etmek üzere Ankara yollarına düştüm. 2 bin 200 kişi kapasitelik oturma alanı ve bin 125 m2 orta alanı olan Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonuna erken saatlerde gitmeme rağmen içeriye girmek mümkün olmadı. Benim gibi Mustafa Sarıgül’de salonun içine girmeye çalışıyordu, ancak o da pes edip salon dışında kaldı. Daha sonra afa cafa kapının birinden girebildim.

Salonda müthiş bir coşku, müthiş bir rahatlama vardı. Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığının açıklanması; tarihi bir ana tanıklık eden salondakiler ile birlikte, ekranları başında CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının açıklanmasını bekleyen milyonlarca yurdum insanı da büyük bir coşku yaşadı. Coşku ile birlikte, büyük bir rahatlama ve yüzlerde de gülümseme görüldü.

Cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Muharrem İnce’nin ilk turda kazanmasının ya da kaybetmesinden daha çok, insanların yüzünde beliren umut ve gülümseme bence çok daha değerli. İşte Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda bu umudu ve gülümsemeyi net olarak gördüm insanların yüzünde. Sadece salondakilerin yüzünde değil, sokaktaki insanlar, kahvehanelerde çaylarını yudumlayanlar, taksiciler, otel resepsiyonundaki genç kız hemen herkesin yüzünde bir umut belirmişti. İşte bu gülümseme ve gözlerdeki umut ışığı her şeyden çok daha özel ve güzeldi.

Sonraki ritüel ise mutluluğu bir kat daha artırdı.

İlk atraksiyon ezber bozucuydu; CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan gittiğinin bir simgesi olsun diye önce Hacı Bayram Camii’ne gitti ve beraberindekiler ile Cuma namazı kıldı. Buradan Türkiye’ye verilen bu mesaj da çok çok özeldi.

Diğer bir özel mesaj da; Hacı Bayram Camiinden çıkıp yürüyerek, Birinci Meclis ziyareti ve ardından da İkinci Meclis binasının tam önünde yurttaşlara seslenerek “Seçim Manifestosu”nun açıklanmasıydı.

Çok iyi düşünülmüş bir organizasyondu. Simgeler çok özenle seçilmiş ve çok etkileyiciydi.

Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığının şifrelerini tekrar edersek;

1-Ahmet Taner Kışlalı gibi bir demokrasi şehidinin adının verildiği salonda Cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklanması,

2-Cumhurbaşkanlığı adaylığı için, Muharrem İnce adının, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı Marmaris’te gerçekleşen “Anadolu Medyası Buluşuyor” etkinliğinde biliniyor olmasına karşın beş gün bekleyerek açıklamanın Cuma günü yapılması,

3-Mustafa Kemal Atatürk’ün Meclis açılışını için özellikle 23 Nisan 1923 Cuma günü seçmesi gibi, yine Meclis’e gitmeden önce Hacı Bayram Camii’ne giderek Cuma namazı kılması,

4-Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları gibi yürüyerek meclis önüne gelmesi.

Haberlerden okumuşsunuzdur İkinci Meclis önünde yaptığı konuşmada da; “Mazeret yok, marifet var. Cumhurbaşkanı adayınız olarak 51 günlük seferberlik ilan ediyorum…” en önemli mesajlarıydı. Bu sözler iyi bir lider olduğunu da göstermiş oldu.

CHP CEPHESİNDE ADAYLIK SÜRECİ…

Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklandığı o tarihi gün, havayı şöyle bir koklayalım diyerek CHP Genel Merkezini de ziyaret ettim. CHP Genel Merkezi adeta ana baba günüydü. Hem Cumhurbaşkanlığı açıklamasına katılıp, gelmişken başvurumu da yapayım diyen Milletvekili aday adayları, başvurularının ardından kendileri ile ön görüşme (en fazla 15 dakika) yapacak olan Genel Başkan Yardımcıları ile görüşmek için bekliyorlardı.

CHP Genel Merkezinde de mutlu ve güler yüzlü insanlar vardı. Herkes Muharrem İnce isminden dolayı mutluydu ve bunu dışarıya yansıtıyordu. Ancak milletvekilliği için başvuru yapan aday adayları, sıralamanın en fazla 15 dakikalık bir ön görüşme ile nasıl belirleneceği konusunda kaygılıydılar. Diğer yandan da başvuru için 11 bin liralık rakamın yüksek olduğunu ifade ediyorlardı. 4 Mayıs Cuma günü genel başkan yardımcılarının aday adayları ile görüşmeleri gece yarısına kadar sürdü. Hatta 5-6 tanesi ertesi güne kaldı.

MUĞLA CHP CEPHESİNDE SON DURUM…

Bu yazıyı yazdığım ana kadar (7 Mayıs 2018 Pazartesi 14:00) Muğla’dan milletvekilliği için aday adayı olan isimler şu şekildeydi;

CHP’ye 56 bin 747 oy veren Bodrum’dan; Dr.Kerim Cangır, Emel Çakaloğlu, Av.Emine Yenilmez Aydemir, Durmuş Ali Öztürk ve Neşe Gökbel.

45 bin 389 oy veren Milas’tan; Av.Akın Üstündağ, Fevzi Topuz, Fahrettin Üstün, Suat Özcan ve Kazım Turan,
38 bin121 oy veren Fethiye’den; A. Devrim Öztürk, Emrah Doğu  ve Yusuf Ziya Hıra,
34.331 oy veren Menteşe’den; Nurettin Demir, Mürsel Alban, Çiğdem Sandıkçı Başarır, Süleyman Uslu  ve Bilgi Taşkıran,
28.831 oy veren Marmaris‘ten; Av.Yamaç Kaya,
14.342 oy veren Yatağan’dan Sendikacı Süleyman Girgin,
9.775 oy veren Köyceğiz’den; Av.Burak Erbay,
7.607 oy veren Datça’dan; Nazmiye Halvasi…

CHP’ye 13.786 oy veren Ortaca, 10.770 oy veren Seydikemer 8.827 oy veren Dalaman
Ula CHP’ye 8.137 oy veren, 1.978 oy veren Kavaklıdere’den ise aday adayı yok.

BODRUM CHP CEPHESİ…

Aday adaylarının neredeyse tamamını tanıyorum, buradan yola çıkarak kısa kısa değerlendirmeler, bazı tespitler ve gerçekçi analizler yapmaya gayret edeceğim. (Kimse kusura bakmasın ama Bodrum için mikro milliyetçilik yapacağımı da önceden söyleyeyim…)

KERİM CANGIRDR.KERİM CANGIR…

Muğla’dan CHP’ye en çok oy veren ve 1987’den bu yana Milletvekili çıkartamayan Bodrum’dan, aday adayı olan Dr.Kerim Cangır ile başlayalım. Öncelikle parti emekçisi olan Cangır, seçim olsun olmasın tabanı ile iletişimi hiç kopartmayan bir isim. Sağ kökenlilerden bile oy alabilecek barışçı bir isim. Pınarlıbelen köyünden çıkıp, parasız yatılı okuyup birincilikle mezun olan ve sonra Ege Tıp Fakültesini kazanan orayı da derece ile bitiren zeki bir adam. 12 Eylül’de yargılanıp 1,5 yıl hapis yatan ve memleketi Bodrum’a Cevat Şakir gibi sürgün gelen Dr.Cangır kazandıkları ile köyüne okul yaptıran gönlü zengin biri. İki dönem İlçe Başkanlığı da yapan Cangır, BODTO ve BESİAD yöneticilikleri de yapmış.

emel-çakaloğluEMEL ÇAKALOĞLU…

Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu ise mücadeleci yapısı ile Bodrum’da iki dönemdir başarılı çalışmalar yürüten mütevazi ve güleryüzlü bir isim olarak dikkatleri üzerinde topluyor. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler mezunu olan Emel Çakaloğlu Ankara’ya Milletvekilliği aday adaylığı için başvuruya giderken, yöremiz kültürüne uygun bir kıyafet seçmesi bile onun hassas dengelere dikkat eden bir isim olduğunu gösteriyor. Herşey ve herkese karşın barışçı ve yapıcı bir kişiliğe sahip olması ve örgütçülüğü onun bu görevi layıkı ile yapabileceğinin teminatı olarak görüyorum.

emine-yenilmez-aydemirEMİNE YENİLMEZ AYDEMİR…

Avukat Emine Yenilmez Aydemir bir önceki dönemde ilçe yöneticiliği yapmış genç bir isim. Bilgili kültürlü ve güleryüzlü bir isim. Son anda Milletvekilliği için aday adayı olunca bazı eksiklikleri olmasına karşın, kısa sürede bu eksikliklerini giderebilecek yetenekte. Henüz parti tabanı tarafından tanınmayan bir isim, ancak Bodrum ilçe Başkanı Seymen büyük destek veriyor.

durmuş-ali-öztürkDURMUŞ ALİ ÖZTÜRK…

Durmuş Ali Öztürk için söylenecek ilk özellik çok iyi bir hatip olmasıdır. Milletvekili olursa sadece bu özelliği ile meclisin altına üstüne getirecek bir muhalefet yapacaktır diye düşünüyorum. İlçe Başkanlığı süresince çok eleştirildi, çok sözler edildi kendisine dair, ancak bir Bodrum’a bir İlçe Binası ve araç kazandıran ilçe başkanı olarak adını yazdırdı.

neşe-gökbel-1Geçmiş Dönem Milletvekili Musa Gökbel’in kızkardeşi Neşe Gökbel, hanımefendiliği yanında, entelektüel birikimi ile göz dolduran bir isim. Donanımlı ve çok güzel konuşan Gökbel, turizm sektörü ile birlikte inşaat sektörünü de iyi bilen ve sorunlarına hakim olabilen bir isim.

CHP’nin Muğla Milletvekilliği için dördüncü sıraya bile Bodrum’dan bir aday koyması ile CHP oylarının en az yüzde 5-10 oranında artacağını düşünüyorum. Çünkü sokakta konuştuğum ANAP ve DP kökenli isimler bu konuda net olarak “Bodrum’dan seçilebilir noktaya bir aday konulması durumunda o partiye oy vereceğiz…” şeklinde konuşuyorlar.

Bu nedenle CHP’nin Bodrumlu bir adayı sıralamaya koyması ile 4 milletvekilliğini garantileyeceği rahatlıkla söylenebilir. Karar vericiler bunu mutlaka göz önünde bulunduracaktır inancındayım…

CHP’nin diğer aday adayları ile birlikte, AK Parti, İYİ Parti ve MHP Aday adaylarını da ilerleyen günlerde anlatacağız…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Umut özdoğan dedi ki:

    Haberinizdeki bir hatayı düzeltmek istiyorum.Emine Yenilmez Aydemir Bodrum’dan adaylık başvurusunu Ankara’da yapan ilk kişidir sonradan çıkmamıştır.Diğer bir konu örgüt tabanında tanınmaktadır ve Bodrum’da tanınan ve sevilen bir ailenin kızıdır.

  2. Umut özdoğan dedi ki:

    haberinizdeki bir hatayı düzeltmek istiyorum.Emine Yenilmez Aydemir hanım Bodrum’dan adaylık
    Başvurusu için Ankara’ya giden ilk kişidir sonradan aday olarak ortaya çıkmamıştır.Ayrıca parti tabanı tarafından tanınmaktadır. Bodrum’da tanınan ve sevilen bir ailenin kızıdır.

  3. Dr İrfan Güler dedi ki:

    Eğer gerçek bir Bodrumlu Aday istiyorsak,Adayımız,Partı tabanınındaki gerçek Üniversite mezunu Emin’e kardeşimizdir.

  4. EMİNE YENİLMEZ AYDEMİR dedi ki:

    Aday adaylığımın son anda olduğuna ilişkin bilgi yanlıştır. Süreçte net olarak mv.aday adaylığı düşüncemi İlçe Başkanımıza iletip 2 Mayıs itibari ile resmî başvurumu yaptım. Diğer aday adayı arkadaşlarımın açıklamaları ve başvuruları benden sonradır.

    İlçe örgütümün verdiği her görevi layıkıyla yapmaya çalıştım, Seçim ve Çevre Komisyonlarında etkin görevler aldım.
    2014-2016 döneminde Muğla Barosu Kadın ve Çocuk Haklarından sorumlu yönetim kurulu üyesi olmam nedeni ile kadına şiddet ve çocuk istismarı konularında hem örgütüm hem de çeşitli STK’larla birlikte çalışmalarım oldu,çeşitli dava süreçlerinin bizzat takipçisi oldum.

    Haber yapılmadan önce tarafımdan bilgi teyidi alınmadığı için mv. aday adaylık sürecim ile ilgili açıklama yapma gereği duyulmuştur.

    Saygılarımla kamuoyuna duyururum.

  5. ŞENOL CÖMERT dedi ki:

    BANA GÖRE SON SEÇİM.BUNDAN SONRASI “SEÇİN” OLACAK.ÖNSEÇİMSİZ TESBİTTE PARLEMENTERLİK AYRICALIĞINI YAŞAMAK İSTEYEN “KADROLU” SEÇMENLE DURUMDAN VAZİYET ÇIKARMAK İSTEYENLERİN YARIŞI OLACAK.UMARIM “VEFA” ÖNE ÇIKAR.