Bodrum Gündem

BODRUM SEÇMENİ BUNU AFFEDER Mİ? YA FETHİYE?

21 Mayıs Pazartesi Saat 17:00 itibarı ile siyasi partiler aday listelerini YSK’ya teslim ettiler.

Yaklaşık bir saat sonra ajanslara çok dikkat çeken bir son dakika bir haberi düştü. CHP’de liste şoku! Mersin’de il ve 11 ilçe örgütü istifa etti başlıklı haberde; Mersin’de CHP İl yönetimi ile birlikte, 11 İlçe başkan ve yöneticilerinin toplu olarak istifa ettikleri yazılıydı.

Neden?

Haber aynen şu şekilde;

CHP’DE LİSTE ŞOKU!

MERSİN’DE İL VE 11 İLÇE ÖRGÜTÜ İSTİFA ETTİ...

“CHP’de Fikri Sağlar’ın yeniden milletvekili adayı gösterilmemesine tepki olarak Mersin’de il ve 11 ilçe örgütünün istifa ettiği öğrenildi.

Mersin’de milletvekili aday listelerine tepki gösteren il yönetimi ile 11 ilçe yönetiminin istifa kararı aldığı öğrenildi.13 ilçesi bulunan Mersin’de sadece Anamur ve Tarsus ilçelerinin istifa kararı almadığı öğrenildi.

Mersin CHP örgütlerinin aday listelerinde Seyit Özanar ve Musfata Baysan’ın olmamasına da tepki gösterdikleri bildirildi.

CHP örgütünün liste sıralamasında sadece Tarsus’lu adaylara yer verilmesini de eleştirdikleri belirtildi…”

Doğrusu çok onurlu bir tavır…

*****

İşte Mersin CHP İl ve İlçe Yönetiminin aday listelerine tepkilerini gösterdikleri tam bu saatlerde, Muğla CHP’de milletvekili adayları da kesinleşti. Bodrumlu aday Kerim Cangır’ın beşinci sıraya konulmasına tepkiler çığ gibi büyürken, bir baktık CHP son anda (seçilemeyecek sıradaki) Kerim Cangır’ı sıralama listesinden çıkartıp, yerine Fethiye’den İbrahim Ertürk’ü koymuş. Anladığımız kadarı ile Fethiye örgütü, merkeze baskı yapmış. Merkez de son anda bir değişiklik yaparak durumu düzeltmeye çalışmış. Lakin madem Fethiye için bir adayın listede yer alması gerekiyor, neden seçilebilir bir sıraya, yani üçüncü sıraya koymadınız?

Anlayan beri gelsin.

Bodrum ile adeta dalga geçenler, bu sefer de Fethiye ile dalga geçtiler.

Bu net olarak şu anlama geliyor. Devrimci gelenekten gelen, bilgili, kültürlü, mütevazi, donanımlı ve CHP içinde sadakatle yıllardır uğraş veren bir partili, bir parti emekçisi adamın üzeri rahatlıkla çizilebiliyor. Üstelik birileri bunu etik dışı yapıyorlar.

Üstelik iki defa.

Bu asla kabul edilebilir bir şey değildir.

Bodrum ve Fethiye İlçe Örgütü; lütfen yazımızın başındaki; CHP’DE LİSTE ŞOKU! MERSİN’DE İL VE 11 İLÇE ÖRGÜTÜ İSTİFA ETTİ... başlıklı haberi yeniden okuyunuz…

Özellikle adaylarına sahip çıkamayan il ve ilçe yöneticileri, sözlerim direkt olarak sizleredir.

*****

Sadece Mersin ve Muğla’da değil, Türkiye’nin her yerinden buna benzer haberler geliyor.

Donanımı ve CHP’ye sadakati ile genel başkanlığa yakışan Umut Oran, gazetecilikleri yanında muhalif bakış açıları ve tabanda önemli bir alan bulan Mustafa Balbay, Yakup Akkaya ve Barış Yarkadaş ile birlikte; Eren Erdem, Haluk Pekşen, Zeynep Altıok, Şenal Sarıhan, Musa Çam, Erdin Bircan, Necati Yılmaz, Hilmi Yarayıcı, Niyazi Nefi Kara, Elif Doğan Türmen, İlhan Cihaner gibi isimler listelerde yer bulamadılar.

*****

Muğla Milletvekilleri Ömer Süha Aldan, Akın Üstündağ ve Nurettin Demir’de yine liste dışı kalan isimlerin arasında. Birisi bana Konya’da Hüsnü Bozkurt’un yerine Abdüllatif Şener’in nasıl listenin en başına konulduğunu açıklayabilir mi?

Lakin bir isim var ki; onu sadece bir simge, bir miras, bir emanet diyerek listenin başına konması gerekirdi. O isim İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan’dır. Yatağa bağlı olarak yaşamını sürdüren, bin yaşındaki Deniz Baykal’ı bile birinci sıraya koyan anlayış, İsmet Paşa’nın torununu neden listeye koymaz.

Anlaşılır gibi değil ve bence asla kabul edilemez.

CHP ne yapmak istiyor acaba?

Bilen beri gelsin. İnsan sormadan edemiyor; Acaba AK Parti ile ittifak yapan, MHP değil de CHP mi?

*****

Bu arada, Konya CHP İl yönetimi Abdüllatif Şener’i tanımadığını ilan etmiş, Bodrum ve Fethiye İlçe Yönetimine bir hatırlatayım dedim.

*****

Olması gerekeni de söyleyip yazımızı sonlandıralım.

CHP Muğla İl ve İlçe Örgütleri ile sıralamadaki MV Adayları hep beraber Bodrum’a yapılan bu haksız uygulamayı protesto etmeli, baskı oluşturmalı ve Kerim Cangır’ı listenin üçüncü ya da dördüncü sırasına yerleştirilmesini sağlamaları gerekiyor.

Bakın o zaman CHP Muğla’dan aslanlar gibi dört milletvekilliğini alnının teri, bileğinin hakkıyla nasıl kazanıyor…

Bu arada sadece Bodrum ve Muğla için yazıp mikro milliyetçilik yapanlara da şu klasik yanıtı vereceğim;

Bir Mıh Bir Nalı Kurtarır.

Bir Nal Bir Atı,

Bir At Bir Komutanı,

Bir Komutan Bir Orduyu,

Bir Ordu da Bir Ülkeyi Kurtarır…

Ben bu yazımda Bodrumluların kızgın, yani yüksek sesli ve gürültülü olanlarının görüşlerini dile getirdim, unutulmasın bir de kırgın olup, sessizce tavır alacak olanlar var…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Engin Kaplan dedi ki:

    1- Bodrum bütün partilere milletvekili vermeyi fazlasıyla hakeden bir ilçedir.

    2- Bir ilçeden milletvekili çıkması/çıkmaması durumu en çok ilçe yönetiminin başarısı ya da başarısızlığıdır. Bu süreçte doğru isimleri bulmak, hazırlamak, motive etmek, toplum desteğini oluşturmak ve arkasında durmak ilçe yönetiminin görevidir. Bu görevi bilinçli ya da bilinçsiz yerine getirmeyip sonra elimizden bir şey gelmezdi edebiyatı yapmak artık kabak tadı vermiştir. Bu başarısızlığın en önde gelen sebeplerinin kişisel hesaplar olduğunu sanırım siyaseti birazcık takip eden herkes bilmektedir.

    3-Fakat ve daha da önemlisi; ülke bazında düşüneceksek, milletvekilinin hangi ilçeden olduğu değil, kalitesi, potansiyeli, liyakatı, mikro ve makro konularda göstereceği performanstır. Yeri geldiğinde Yozgat milletvekili Muğla’nın bir köyü ile ilgili hayati bir adım atabilir. Atmalıdır. Dolayısıyla tartışılması gereken şey (özellikle bu seçimde) milletvekili adaylarının hangi ilçeden ya da hangi memleketli olduğu değil, liyakati, potansiyeli, vizyonu ve donanımı olmalıdır. Hangi ilçe milletvekili verdi/veremedi tartışması, ilçe yönetimlerinin kendi içinde yapması gereken bir özeleştiri unsuru olmalı, sosyal medyada köpürtülerek bir parti meselesi haline getirilmemelidir.