Bodrum Gündem

BODRUM’UN GÖBEĞİNDE HAZİNE BULUNDU…

BODRUM’UN GÖBEĞİNDE HAZİNE BULUNDU…

BODRUM MERKEZDE HAZİNE ÇIKTIBodrum’un Eskiçeşme Mahallesinde, Antik Karya dönemine ait yaklaşık 20 metrekare büyüklüğünde, birinde sandal içinde balık tutan bir balıkçı ve diğerinde bitkisel bezemelerin yer aldığı mozaik çalışma gün yüzüne çıkarıldı. Karya Bölgesinde  bu güne kadar bu ölçülerde herhangi bir mozaik çalışması çıkmaması bakımından eser bir ilk olma özelliğine sahip.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Yaklaşık 3 ay önce Bodrum’un Eskiçeşme Mahallesindeki özel bir mülkte Bodrum Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan kazı çalışmalarında hazine değerinde bir mozaik çalışma ortaya çıkarıldı.

BODRUMUN MERKEZİNDE HAZİNE (1)Bodrum Müze Müdürü Tayfun Selçuk başkanlığında başlatılan ve 3 bilim insanının görev yaptığı kazı yaklaşık 600 metrekarelik alanda yürütülmekte. Buradaki yapı kompleksinin iki odasının zemini mozaikli. Birinde sandalıyla balık avlayan balıkçı ve balıklar yer alırken diğerinde ise bitkisel bezemeler mevcut. Bu güne kadar Antik Karya Bölgesi dahilinde bu büyüklükte bir mozaik çalışmasının tespit edilmediği ve balıkçılığın ortaya çıkan bu mozaikle beraber o dönemi anlamak bakımından oldukça büyük bir öneme sahip olduğu düşünülüyor.

Yapılan kazı çalışmalarında söz konusu iki mozaik dışında 10 adet mezar tespit edildi. Söz konusu yapının etrafındaki buluntularda günlük kullanım kapları, koku şişeleri, balıkçılık malzemeleri de bulundu.

BODRUMUN MERKEZİNDE HAZİNE (2)Bodrum merkezde özel bir mülkte yer alan bu tarihi eserin arazi sahibi tarafından çalışmalar tamamlandıktan sonra, kurulun onaylayacağı proje ve alacağı karar doğrultusunda  sergilenmesi düşünülmekte.

Günümüzde Aydın, Denizli ve Muğla illerinin sınırları içinde kalan ve Karya bölgesi olarak adlandırılan tarihi bölgede bu güne kadar bu ölçülerde herhangi bir mozaik çalışması olmaması bakımından eser bir ilk olma özelliğine sahip.

 

 

Yorumlar

  1. Haluk dedi ki:

    Daha çok bulunur yobaz osmanlı altın gümüş yoksa Bodrumun ve dünyanın en büyük eserini İngilizlere verdi