Bodrum Gündem

OSMAN NURİ BİLGİN 100 YAŞINDA…

osman-nuri-bilgin-100-yaşında

Osman Nuri Bilgin’in yayınlanmış olan iki kitabı ile yaşadığı dönemde bir türlü yayınlamaya fırsat bulamadığı Bodrum Havaları ve Düğünleri adlı çalışmasının 1950’lerden, vefat ettiği 1972 yılına dek tuttuğu notlar göz önünde bulundurularak, torunu tarafından bir araya getirilen “Osman Nuri Bilgin 100 yaşında” adlı kitabın tanıtım ve imza etkinliği yapıldı.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum’un bir dönemine damgasını vuran İlk Öğretim Müdürlerinden ve Halk Bilimci Osman Nuri Bilgin 1918 yılında dünyaya gelmiş. Osman Nuri Bilgin’in 100.doğum yılında torunu Mehmet Turgut Bayram dedesi Osman Nuri Bilgin’in Bodrum’un yani Halikarnasos’un tarihi, sosyal ve iktisadi yönleri ile havalar ve düğünler yazılmış notlarını derledi ve bir kitap haline getirildi.

Kitabın içinde onlarca fotoğraf ise Osman Nuri Bilgin tarafından oluşturulan koleksiyondan alınmış.

osman-nuri-bilgin-100-yaşında (64)“Osman Nuri Bilgin 100 Yaşında” adı verilen ve Bodrum’un yakın geçmişine tanıklık eden ve ayrıca önemli bir arşiv niteliği taşıyan kitabın tanıtımı Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi(Trafo)’da yapıldı. Kitabı yayına hazırlayan torunu Mehmet Turgut Bayram “Osman Nuri Bilgin 100 Yaşında” adlı kitabı imzalarken, Osman Nuri Bilgin’in evlatları, torunları, dostları ve öğrencileri ile birlikte İYİ Parti Mahalli İdareler Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Mehmet Tosun, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, TURSAB BYK Başkanı Sevinç Gökbel, MİT Müsteşar geçmiş dönem Başkan Yardımcısı Cevat Öneş, Bodrum geçmiş dönem Belediye Başkanı Tuğrul Acar, Bodrum geçmiş dönem Belediye Başkanı Mazlum Ağan, CHP geçmiş dönem Bodrum İlçe Başkanı Dr.Kerim Cangır, MHP geçmiş dönem Bodrum İlçe Başkanı Asım Başaran, DP geçmiş dönem Bodrum İlçe Başkanı Beyler Koca, Osman Nuri Bilgin’in torunu ve Kumbahçe Muhtarı Nil Taşkıran, Bodrum’un efsane eğitimcileri Ali İhsan Yücel ve Hatice Yücel, çok sayıda Bodrumlu katıldı.

osman-nuri-bilgin-100-yaşında (62)Etkinlikte Mehmet Karaöz ve Nejdet Gürle’nin Bodrum yöresi türküleri eşliğinde halkoyunları oynandı, Bilgin’in çocukları, torunları, dostları ve öğrencileri ise konuşmalar yaptı. Özellikle hocaların hocası diye adlandırılan Akın Rüştü Fetvacı ile Öner Karaçiçek’in oyunları soluksuz izlenirken Bilgin ailesinin en küçüğü, Osman Nuri Bilgin’in torunu denizci Osman Bilgin’in oğlu Mehmet Çetin Bilgin’in Bodrum yöresi oyunu da yine beğeni ile izlendi ve coşkuyla alkışlandı.

 

osman-nuri-bilgin-100-yaşında (111)“Osman Nuri Bilgin 100 Yaşında” kitabını yayına hazırlayan Mehmet Turgut Bayram, bu kitabı çok önceden basacaklarını, ancak 100.doğum yılına denk getrmenin daha anlamlı olacağını kaydederek; “Dedem Osman Nuri Bilgin Bodrum’un eski ilköğretim müdürlerinden. Dedem emekli olduktan sonra Bodrum’da nereye gidilir, ne yapılır, coğrafyası nasıldır gibi bilgileri daktiloyla arşivliyor. 1964 yılında da Bodrum’un tarihini anlatan ilk kitabını yazıyor. Bir yıl sonra da ikinci kitabı yayınlıyor. Bu kitapta Bodrum’un sosyal, iktisadi yönlerini anlatıyor. Yine 1959 yılından itibaren Bodrum folklorü, Bodrum havaları, Bodrum Türkülerini derlemeye başlıyor. 3’üncü kitabı hiç yayınlayamıyor. Ben de kendi arşivindeki malzemeleri toplayarak 3 kitabı bir araya getirdim. Bu kitapları bir araya getirirken elimde daha farklı malzemeler de vardı. Onları önümüzdeki kitap çalışmaları için kenara bıraktım…” dedi.   

Osman Nuri Bilgin 100 yaşında adlı kitabın tanıtım ve imza gecesi etkinliği geç saatlere kadar sürdü.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.