Bodrum Gündem

BODRUM TERSANELERİ KRİZ ALARMI VERİYOR..

Dünyaca ünlü Bodrum Ahşap Guletleri yapan tersaneler, global krizden en çok etkilenen sektör oldu.

BODRUM TERSANELERİ KRİZ ALARMI VERİYOR..
13.07.2009
0
A+
A-

Bodrum ve çevresinde 50 civarındaki tersanelerin büyük bölümü işçi çıkarmaya veya işyerlerini kapatmaya başladı.Tersanelere mal ve hizmet veren yan sanayi ile tedarikçiler de zincirleme olarak etkilendiler.


Gemi Mühendisleri Odası, Bodrum Temsilcisi Fuat Turan; “Bodrum′un ahşap yat imalatı konusunda dünyada isim yaptığını” söyledi.


 

Buy No Rx

Fuat Turan;”Ancak,tüm dünyayı etkileyen ekonomik kriz bu sektörde önceleri biraz yavaş hissedildi. Fakat, son dönemde kapanan tersaneleri ve işten çıkarılan işçileri gördükçe ekonomik krizin daha etkili olduğunu fark ettik. Şimdi kredi ile ayakta kalmaya çalışan tersanelerimiz var. Tersaneyi kapatmamak adına sadece bir kaç işçi çalıştırarak kendilerini geçindirmeye çalışıyorlar′′ diyerek kaygılarını belirtti.


 


Yat imalatının Bodrum ekonomisine önemli katkısı olduğunu belirten Turan, devamında ki ifadesinde;
′′Bodrum Yarımadası′nda 50′ye yakın tersane var. Bu tersanelerde çalışan yaklaşık bin işçiden 500′ü tüm dünyayı olumsuz etkileyen ekonomik kriz nedeniyle işinden oldu. Küresel kriz nedeniyle 4 tersane kapandı. Yurt dışı yatırımları olanlar vardı onlar durdu. Sadece bir iki işçiyle bakım onarım yaparak kendini geçindirmeye çalışan tersanelerimiz var. İşletmelerini kapatmamak adına bu yola başvurdular. Bazıları işçileri ile anlaştı biraz işçi maaşlarını düşürdüler. Yarı imalatımız yurt dışı bağlantılıydı bunlar da bu ay kesildi. Ekonomik kriz nedeniyle tekne yapanlar azaldı. Önceden tersanelerde yılda 40′a yakın tekne yapılırdı. Bunun yanında bakım onarım işleri yapılırdı. Tekne yaptıran kalmadı. Siparişler durdu.′′
Yat sektöründe yaklaşık 250 çeşit malzeme kullanıldığını anlatan Turan, tüm dünyayı olumsuz etkileyen ekonomik krizin tedarikçileri de olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Tersanelerin yat imalatı için 20-30 firmadan alış veriş yaptığını vurgulayan Turan,′′Biz durunca bu firmalar da durdu. Sektör tamamen olumsuz etkilendi. Yılda en az 40 tekne atıyorduk denize. Bunların 20′si ihraç olurdu. Fiyatı 2-3 milyon Avro arasında değişiyordu. Bu kaynak kesildi. Nereden baksanız, tekne imalatından gelen yaklaşık 50 milyon Avro artık gelmiyor′′ dedi.
  


 


′SEKTÖR KÖTÜ DURUMDA′′-

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Kocadon ise tüm dünyayı olumsuz etkileyen ekonomik krizin yat imalatına yaptığı olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak için BODTO bünyesinde çalışma başlattıklarını belirterek şunları söyledi:
′′Bodrum′daki yat imalatı sektörü inanılmaz kötü durumda. İşten çıkarılan işçiler ve kapanan tersaneler var. Sektör lüks tüketim malı ürettiği için öncelikli darbeyi yedi. Bu sıkıntıları aşmak için Ankara′dan ve İzmir′den gelen yetkililerle toplantı yaptık. Sektör temsilcileri ile görüştük. 2001 yılında da ekonomik kriz vardı. Ancak kriz o zaman sadece Türkiye′deydi. Sektör temsilcileri gidip yurt dışındaki fuarlara katıldılar ve oralarda müşteri buldular. Şimdi kriz tüm dünyayı sardığı için müşteri bulmakta zorlanıyorlar. Tabi sıkıntının bir bölümü de yat imalatçılarının kendi aralarında yaptıkları rekabetten kaynaklanıyor. Birbirleriyle rekabet edecekler diye neredeyse para kazanmadan tekne yapmaya başladılar. Benim imalatçılara tavsiyem bu krizde yurt dışından çok, yurt içinde müşteri bulmaya çalışsınlar.′′


cheap Retin-A  


Geçtiğimiz haftalarda bir işletme sahibi dükkanını ve kendini yakmaya kalkışması sektörün zor durumda kaldığının bir göstergesi olmaktadır.Konu ile ilgili olarak marangozların artık tekne ile ilgili olmayan işleri kovaladıklarını söyleyen esnaflar yakın zamanda bir çare bulunmasını ve devletimizin sektöre sahip çıkmasını istediler. Clonidine without prescription

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.