Bodrum Gündem

– KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY:- SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR TURİZM ANLAYIŞINDAN YANAYIZ

– BETONLAŞMAYI HİÇ ARTIRMAYAN KRİTERLER UYGULAYACAĞIZ

– KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY:- SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR TURİZM ANLAYIŞINDAN YANAYIZ
20.07.2009
0
A+
A-

 – Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Doğayı tahrip etmeyen bir turizmi Türkiye′de yerleştirmeye çalışacağız” dedi.
Bodrum Yarımdası′ndaki belediye başkanları ile bir otelde düzenlenen toplantıda bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmin önemli bir ekonomik gelişme ve toplumsal değişme fırsatı oluşturduğu belirtti. Bakan Günay, toplantının basına açık olan bölümünde belediye başkanlarına yönelik yaptığı konuşmasında, “Bu önümüzdeki dönemde Bodrum Yarımadası′nı daha iyi planlamak, bugün hepimizin şikayet ettiği imar kirliliğinden daha doğrusu imarsızlık kirliliğinden, çarpık yapılaşma kirliliğinden korumak, denizimizi, tarihimizi, doğamızı korumak gibi bir yol haritasını önümüze koymak istiyoruz. Sizler halkın seçtiği arkadaşlarımızsınız. Seçimden sonra benim için siyasi parti ayrımı biter. Sizi halk seçti kendi ölçeklerinizde, bizi de yine halk seçti Türkiye ölçeğinde. Halkın gösterdiği karara, iradeye hepimiz saygılı olacağız. Ben sizin ölçeklerinizde size yardımcı olmaya, sizde Türkiye bütününde bize yardımcı olmaya çalışacaksınız. Bu anlayış içerisinde beraberce yaşadığımız
toprakları daha güzel hale getirmeye çalışacağız” diye konuştu.
1980′lerden bu yana ivme kazanan turizmden 25 yıldır Türkiye′nin, kendini katlayarak yararlar elde ettiğini ifade eden Bakan Günay, şunları kaydetti:
“Ama bunun bir 25 yıl daha sürüp ondan sonra bitmesini, batmasını, topraklarımızın, koylarımızın, denizlerimizin yaşanmaz hale gelmesini değil, bunu daha yüzlerce yıl süre gitmesini istiyoruz. O yüzden sürdürebilir bir turizm anlayışından yanayız. Bunca genç insanın istihdama ihtiyacı olan Türkiye′de yatırımı destekliyoruz. Ama bazı kırmızı çizgilerimiz var. Bazı şartlarımız var. Birincisi doğayı korumaktır. Bu deniz, bu mavi, bu yeşil bize, çocuklarımıza geleceğimize gerekli. İki, tarihi koruyacağız.
Çünkü bu tarih varlıkları insanlığın bize emanetleridir. Üçüncü olarak da yaptığımız her şey bir yıl, 5 yıl, 10 yıl sonra bizi utandırmayacak. En kalitesini yapacağız. 2009 yılında 2010 yılında Türkiye′ye yapılan bir yatırım, o çağda dünyada yapılan yatırımlarla boy ölçüşebilecek bir kalitede olacak. Bizim turizmin dışında da yaşayabileceğimiz alanlara ihtiyacımız var. Bunlara da beraberce duyarlılık göstereceğiz.”

“KÜLTÜRE YAPILAN HER YATIRIM TURİZM İÇİN YAPILAN BİR TANITIMDIR” Brand Viagra without prescription
Kültür varlıklarına verilen önemin her geçen artığını ve güzel gelişmeler yaşandığını kaydeden Kültür Tuırizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Eskiden tarih varlıkları tahrip ediliyordu. Şimdi herkes tarihin farkına varmaya, arkeolojik değeri sahiplenmeye, onu onarıp turizmin sunumu içine katmaya çalışıyor. Önceki hükümetimizin yaptığı güzel bir gelişme var. Emlak vergisinden yüzde 10 kültür varlıklarının restorasyonu için bir pay ayrılmıştı. Yeni yöntemler ayırıyoruz. Çünkü kültür varlıklarımıza ne kadar sahip
çıkarsak Türkiye turizmini o kadar farklı ve marka haline getireceğiz. Kültür yatırımlarıyla ilgili sözler söylediğimde önce bazı turizmci arkadaşlarım algılamakta tereddütler geçirdiler, yadırgadılar zaman zaman. ′Bakan çok kültür lafı ediyor′ diye. Ama dünyada böyle arkadaşlar. Siz sadece denizinizi, yeşilinizi, koyunuzu değil aynı zamanda arkasındaki arkeolojinizi, müzenizi, ören yerinizi yemek kültürünüzü, müzik kültürünüzü turizmin sunumu içine katabiliyorsanız sizin ülkeniz o zaman farklılaşıyor.
Sıradan bir deniz kıyısı ülkesi olmaktan, hayat tarzıyla çekici hale gelen bir ülke olmaya doğru gidiyorsunuz ve sizin ülkenizi dünyada marka haline bu tür yatırımlar getiriyor. Kültüre yapılan her yatırım turizm için yapılan bir tanıtımdır. Kültüre yapılan her yatırım turizm için yapılan bir atılımdır” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Bodrum Yarımadası′nın rantında en fazla gündemde olduğu özel yerleşim merkezlerinden birisi olduğunu söyleyerek, “Bu rant kavgasına karşı toplumuzun geleceğini korumamız gerekiyor” diyen Bakan Günay konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Geçmiş yıllarda kötü örnekler yaşadık biliyorsunuz. Bu kötü örnekler zaman zaman Ankara′nın ama zaman zaman da yerelin yanlışlarından kaynaklandı. Bundan sonraki süreçte attığımız her adımdan birbirimizi haberdar edeceğiz. Özellikle Bodrum Yarımadası için söylüyorum. Bodrum Yarımadası′nı yeşili ile doğası ile alt yapısı daha fazla koruyan hale getirmeye, yapılaşmadan sakınmaya, yapılaşacak bölgelerde yeşili daha çok koruyan, betonlaşmayı hiç artırmayan kriterler uygulayacağız. Bunları ne tek başıma Ankara′dan ben dayatacağım ne siz burada yapılmış bulunan bir kriteri kendi kendine bozacaksınız. 2000′li yıllarda yönetim katılımcılık esası üzerine yürüyor. ′Ben yaptım oldu, beni halk seçti′ anlayışı üzerinden yönetim yapma çağında değiliz. Artık çocuklar bir tık ederek dünyanın her yerinde bilgiye ulaşıyorlar. Gerektiğinde sizi bir tık ederek dünyaya olumlu yada olumsuz duyurabiliyorlar. Bu çağda mümkün olduğu kadar yetkilerimizi, kararlarımızı, toplumun farklı kesimleriyle paylaşarak alacağız ve saydam olacağız. Neden, niçin yapıyoruz herkes bilecek.” cheap Topamax

“ORTAK BİR YOL HARİTASI ÇİZECEĞİZ, BİRBİRİMİZİN YAPTIĞINDAN HABERİMİZ OLACAĞIZ” order Orlistat
Parlamento tatil olmadan önce verilmiş olan bir yasa önerisinden de söz eden Bakan Günay, “Bir grup arkadaşımız diyor ki, ′Kültür ve turizm gelişme bölgelerinde ve turizm bölgelerinde bakanlığın zaten bir bölü 25 bin planlama yapma yetkisi var. Ama uygulamada belediyeler yapıyorlar. Uygulama planlarını gerekiyorsa bakanlık, sadece belediyeler değil bayındırlık bakanlığıda yaptırabilir.′ Bu bir teklif şu anda. Komisyonlardan bile geçmedi. Parlamento açıldığında komisyon çalışmalarından önce bunu hepinizle konuşacağım. Türkiye′deki bütün belediyeci arkadaşlarımla konuşacağım. Ortak bir yol haritası çizeceğiz. Birbirimizin yaptığından haberimiz olacağız. Bir kez daha söylüyorum. Biz Ankara′dan size danışmadan karar alıp size buyurmayacağız, ama sizde Ankara′nın yaptığı planlamaları kendi kendinize her meclis toplantısında tadil etmeye kalkmayacasınız” şeklinde konuştu.
Bodrum Yarımadası′nın alt yapı ihtiyaçlarına dikkat çeken ve katı atık sorunundan söz eden Bakan Günay, bakanlık olarak bütün gelirlerini mümkün olduğu kadar alt yapı işlerinde kullanacaklarını söyledi. Bodrum Yarımadası′nda 11 beleyenin olduğuna işaret eden Günay, “Belediye başkanı arkadaşlarımızın hoşuna gidiyor olabilir ama dışarıdan benim gördüğüm kimsenin hoşuna gitmiyor. Bu ölçekte 11 belediye bana fazla parçalanmış bir görüntü veriyor. Bunu da bir vadede yine beraberce konuşacağız. Tabii bu, bu masada çözeceğimiz iş değil. Bunun Ankara cephesi var” dedi.
“Doğayı tahrip etmeyen bir turizmi Türkiye′de yerleştirmeye çalışacağız” diyen Bakan Ertuğrul Günay, dünya turizm örgütünün yaptığı açıklamalara göre, dünyada turizmde yüzde 8 oranında durgunluk olduğunu ve erken rezervasyonların yerine son dakika tercihlerinin öne çıktığını ifade etti. 2010 yılında hedeflerinin 30 milyon eşiğini yakalamak ve yakın bir gelecekte bunu aşmak olduğuna değinen Bakan Günay, sadece gelen sayısını artırmak değil, gelenin Türkiye′de daha fazla para bırakması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini ve bu konuda da belediyelere çok iş düştüğünü söyledi.
Basına kapalı olarak devam eden toplantıda belediye başkanlarının yanı sıra Muğla Valisi Ahmet Altırparmak, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.