Bodrum Gündem

Bodrum Nasıl ve Ne Kadar Büyümeli?

09.08.2009
0
A+
A-

Bodrum yaz aylarında, Türkiyedeki bir çok kentten, hem ekonomik açıdan, hem de nüfus açısından çok büyüktür.

Tapuda yapılan işlemler açısından bakıldığında Türkiye’de Bodrum ilk on içine girmektedir. Bodrum Ticaret Odası ilk on arasında yer almaktadır, bununla da gurur duyuyoruz elbette. Ama bu büyüklük artık sorun olmaktadır.


 


Bu büyüklükteki bir ilçenin yönetimini, mevcut yasalar, mevcut kamu personeli, mevcut güvenlik kuvvetleri ve mevcut belediye personeli ve bütçesi içinde çözülmesi mümkün değildir.


 


Yaz aylarında, 850 bin kişiye ulaşan nüfusun, çöpü, suyu, elektriği, trafiği ve bunun gibi diğer sosyal hizmetlerini üretmeniz, güvenliğini sağlamanız çok zor olmaktadır. Trafik polislerimizin ve Jandarmanın yazın nasıl çalıştığını kan ter içinde oraya buraya nasıl yetişmeye uğraştıklarını görüyoruz. Sonuç olarak, Bodrum’da artık iş yapılamaz hale gelinmiştir.


 


İki seçenek üzerinde düşünmek ve proje üretmek gerekiyor.


 


Birincisi, Bodrum özel bir statüye kavuşturulacak ve Bodrum Büyükşehir Belediyesi modelini uygulamaya geçirecektir.


Bunun için, Kanun mu gerekiyor, yönetmelik mi bir an önce çıkartılarak, düzenlemeler yapılsın.Konuşarak zaman geçirmek yerine, hemen işe başlansın.


 


Ama eğer akıllarda başka bir plan var ise;


Sayın Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul GÜNAY Yarımada için on bir belediyenin çok olduğunu söyledi.Kısmen hepimiz onayladık.Ama bu iş nasıl olacak? Bir projesi olan var mı? Bu konuda anlaşılmayan noktalar var ama, somut bir şekil ortaya çıkmadığı için her kafadan bir ses çıkıyor ve hepimizin kafası karışıyor.


Bodrum’da artık arsa kalmadı, yenisi üretilemeyeceğine göre birleştirip yeni rantlar, (pardon) arsalar üretmek mi lazım. Örneğin, Yalıçiftlik, Bitez ve Ortakent Belediyelerini birleştirdiğimizde bir sürü arsa üretilmiş olacaktır. Eğer amaç, gizli veya açıkça bu ise, büyümek ve birleşmek en büyük tehlikedir.

buy Ventolin online

 


İkincisi, Bodrum artık büyümesin, aynı kalsın yada küçülsün.


Yeni oteller yapmak yerine var olan kaynaklar iyileştirilsin. Daha özgün, daha rahat, daha farklı turistik işletmeler haline getirilsin. Var olan işletmelere belli standartlar zorunlu olsun.


Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası ile  BOYTAV, BODER, BOSİAD, BESİAD gibi kabul gören sivil toplum örgütleri tarafından bir denetleme kurulu oluşturulsun. Bu kurulun denetleme raporlarına bağlı olarak sertifikalar verilsin. Böylelikle işini iyi yapanlar ve yapmayanlar ayrışacak, iyiler kötüleri piyasadan kovalayacak ve doğal bir seleksiyon oluşacaktır.


O zaman tur şirketleri de Bodrum’a özel statü ile bakacaklardır. Kaliteli bir Bodrum gelenleri memnun edecek, gelenler memnun olduğunda, işletmeler de memnun olacak, sonuçta Bodrum kazanacaktır.


 


Üzerinde yaşadığımız bu topraklar çok değerlidir. Bir çok kişi bunun farkında bile değil, sadece tüketiyorlar Bodrum’u.


Eğer, Bodrum’un bize değer kattığı gibi bizde, Bodrum’a değer katabilirsek başarılı ve mutlu oluruz.


 


 


 


  Colchicine without prescription


 


 


cheap Lasix

 


 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.