Bodrum Gündem

Antik HALİKARNASSOS un Kaşifleri…

Antik HALİKARNASSOS un Kaşifleri…

Antik HALİKARNASSOS un Kaşifleri…
14.09.2009
0
A+
A-


Bodrum Belediyesi’nin, üyesi bulunduğu Medpact/Pamled – Akdeniz Ülkeleri Yerel Yönetimler Ortaklık Programı kapsamında sürdürdüğü ikinci proje   “Kültürel Miras ve Arkeolojik Turizm üzerine Ön Fizibilite Çalışması – İskender’in Ayak İzleri” kapsamında İtalya’dan gelen bilim ve teknik komitesiyle çalışmalar 8-11 Eylül tarihleri arasında yoğun bir programla devam etti. 

  

Bodrum’un en önemli arkeolojik ve tarihi değerlerinin, turistik bir yürüme ve gezi parkuruna dönüştürülmesi amacıyla kapsamlı ve çok boyutlu bir çalışma sürdüren Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde, MedPAct Ortağı Rio Marina Belediyesi’nden Adriana Mercantelli ve Domenico Pagano, Floransa Üniversitesi Arkeoloji Turizmi Uzmanı Prof.Luigi Donati, Floransa Universitesi’nden ve Pamled Bilimsel Komite Üyesi Stefano Vaglio, Bodrum Belediyesi’nin daveti ile Bodrum’a gelen, Danimarka Üniversitesinden  Prof. Poul Pedersen’in de aralarında bulunduğu Bodrum heyeti ile birlikte önemli incelemelerde bulundular; karşılıklı görüş, deneyim ve bilgi alışverişinde bulunarak Bodrum için önemli gelişmeler kaydetmek üzere yoğun bir çalışma programı izlediler.

Başkan Mehmet Kocadon, heyetin yoğun çalışmaları devam ederken, medeniyetlere ev sahipliği yapmış, bir tarih ve kültür kenti olan Bodrum’un, antik dünyadan bugüne ulaşmasında çok büyük emeği bulunan, hayatlarının önemli bir kısmını Bodrum′da geçirmiş olan iki değerli bilim insanına, Moseleum’u gün ışığına çıkaran iki değerli arkeoloğa, Prof.Poul Pedersen ve Prof. Kristian Jeppesen’e, yıllardır verdikleri büyük emekler için teşekkürlerini sunmak amacıyla, 11 Eylül Cuma günü makamında buluşarak birer teşekkür plaketi takdim etti. MedPact Heyeti’nin de katıldığı buluşmada, Başkan Kocadon, dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olmasının yanı sıra, Bodrum’un çok önemli tarihi değerleri ile bir kez daha keşfedilmeye hazır olduğunu vurgularken, Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Mouseleum′un ilk kaşifleriyle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi ve teşekkürlerini sundu. Gerek Prof.Pedersen, gerekse Prof.Jeppesen, kendilerini Bodrum′a her gelişlerinde evlerine gelmiş gibi hissettiklerini vurgulayarak, bu yeni çalışma ile yeniden Bodrum′da bulunmaktan büyük heyecan ve mutluluk duyduklarını ifade ettiler. Başkan Mehmet Kocadon′un takdim ettiği teşekkür plaketlerini alan Antik Halikarnassos′un kaşifleri, değerli bilim adamları, yıllarını büyük bir tutku ile adamış keşif tutkuları, yıllar sonra anılarını tazelediler ve Moseleum Müzesi’nin daha modern ve hak ettiği bir sergilemeye kavuşmasını dilediklerini ifade ettiler.


Plaket töreninde hazır bulunan MedPact Ekibi, gerek sürdürdükleri verimli ve heyecan verici çalışamadan duydukları memnuniyeti, gerekse ev sahipliği dolayısıyla Başkan Mehmet Kocadon′a teşekkürlerini iletirken, harika bir kentte bu çalışmaları yapıyor olmanın verdiği mutluluğu dile getirdiler. 


Aynı şekilde, MedPact I.Projesi olan “Çevresel Farkındalık Yaratma” Projesi kapsamında gözlem ve incelemelerini tamamlamak üzere Bodrum′da bulunan Pamled Bilimsel Komite Üyesi Mryam Lamela da, ilk projenin son derece verimli biçimde tamamlandığını görmekten duyduğu memnuniyeti belirterek, Bodrum Belediyesi’nin ve Temizlik İşleri ekibinin, Bodrum′da yaşayanları, işletmeleri, esnafı, denizcileri de içine alarak kapsamlı ve verimli bir çalışma sürdürmüş olmaları dolayısıyla tebriklerini belirterek, Gümrük ile Marina arasındaki pilot bölgede devam eden çalışmaların başarıyla devam ettiğini gözlemlediğini anlattı ve Bodrum′un en başarılı proje ekibi olduğunu da sözlerine ekledi. 
Hep birlikte fotoğraflar çektiren ekip, Aralık Ayında yeniden gelmek üzere 12 Eylül Cumartesi sabahı ülkelerine dönmek üzere hareket ettiler.

Prof.Dr. Poul Pedersen halen Güney Danimarka Tarih ve Medeniyetler Enstitüsünde görevini sürdürmektedir. 1947 Doğumlu Pedersen, 1976 yılında Aarhus Universitesinde Klasik Arkeoloji alanında çalışmış, 1977-1987 yılları arasında Aarhus Universitesi Ve Danimarka Moseleum Kazılarına katılmıştır. 1989 yılından itibaren, Bodrum Müzesi ile birlikte, Halikarnas’ta sürdürülmekte olan yıllık Arkeolojik kampanyalara katılımlarını sürdürmektedir.
Yunan  Arkeolojisi, Yunan Mimarisi, Atina ve Olimpia, Danimarka Halikarnas Projesi, Bati Yunan Ve Karya Sanatı, Mimarisi ve Kültürü Konuları, Çalışma Alanlarıdır. Antik Halikarnassos, Bodrum Kazıları Ve Araştırmalarında 1970 yılından itibaren çalışmaktadır.
Önemli yayınlarından bazıları:
Halikarnas Çalışmaları Serisi (1994-2008)
2003 yılında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Alpözen′in kazı başkanlığını, Güney Danimarka Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Dr. Poul Pedersen′in yardımcılığını yaptığı projede çalışan 12 Danimarkalı ve 14 Türk arkeolog, İtalyan ve Fransız Kulelerinin yanındaki kazı çalışmalarında, saraya ait olabileceği tahmin edilen kalıntılara ulaşmış ve çalışmalarda, 300 metrekarelik alanda 12 metre derinliğe inilerek kral mousolos′un sarayının üst terasları, balkon taşları, saray bahçesini süsleyen sütunlar ve teras merdivenleri bulunmuştur. Buluntuların British Museum′daki anıt mezar parçalarıyla karşılaştırıldığında birebir uyduğu görülmüştür.

order Indocin
Brand Viagra 100MG

Prof.Kristian Jeppesen 1966 – 1977 ve 1970-1982 yılları arasında, Moseleum kazılarını ve bilimsel çalışmalarını bizzat yürüten ve “Halikarnas’taki Mouseleum” adında 6 bölümlük bir de yayın kazandıran, Danimarka Aarhus Üniversitesi’nden Prof. Kristian Jeppesen’in,  1966’dan  ortaya çıkan buluntuları aynı yerde sergilemektedir. Jeppesen, Moseleum’la ilgil olarak Newton’un araştırmalarına dayanarak başlattığı çalışmalarını büyük bir tutku ile sürdürmüş ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne bağlı bir birim olarak işlevini sürdüren bu yer günümüzde bir açık hava müzesi haline dönüşmüştür. buy Propranolol

Jeppesen ve ekibi Mousellion′u yaşatanların en başında gelen ve neredeyse hayatını bu değere adamış bir bilim adamı olarak, Mousselion hakkında bir de kitap yazarak ve tabii müzedeki araştırmalarını da gelenlere sunarak kazı alanını başarılı bir müze haline getirmiş; Mozoleye ait bir takım freskleri kaleden buraya getirtmiştir
.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.