Bodrum Gündem

2009DAN DERS ALINMAZSA 2010DA RUSYADA SAHAYA 1-0 YENİK ÇIKARIZ

Bu yıl en çok sıkıntı yaşanan, Türkiyenin turizmdeki 2. büyük ve gelişen pazarı Rusyadaki Türk kökenli en büyük tur operatörlerinden Coralın Genel Müdürü Coşkun Yurt, Daha önce oteller kârda iken bize, biz kârdayken otellere destek olabiliyorduk.

2009DAN DERS ALINMAZSA 2010DA RUSYADA SAHAYA 1-0 YENİK ÇIKARIZ
17.09.2009
0
A+
A-

Krizden en ağır darbeyi yiyen Rusya pazarındaki durum, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile Ekin Grubu’nun birlikte yayınladığı RESORT Dergisi’nin Eylül 2009 tarihli 82. sayısında “Rusya Pazarı İhmale Gelmez” başlığı ile kapaktan duyurulan bir dosyada geniş biçimde ele alındı.
Rusya pazarında çalışan tur operatörleri ve otelcilerin görüş ve değerlendirmelerine yer verilen dosyada;


* AKTOB  cheap Paxil “Müşteri kaydırmaları bumerang gibi sahibini vurur”
* Pegas/ Saadettin Gügercinoğlu “Kim fiyat kırdıysa müşteri ona gitti”
* Intourist / Marina Barut  “2010’da daha kötüsü olmaz”
* Concorde / Erkan Yağcı “Periyod kalmadı fiyat dengesi bozuldu” order misoprostol online
* Rixos / İrfan Demirok “Sezon içinde periyotlar değişti”
* Delphin / Tolga Cömertoğlu “Eylül ve ekimden de umut yok”
* Letoonia / Bozkurt Atilla “Stop sale’lerden çok zarar verdi”
* Limak / Kaan Kavaloğlu  “Müşteri kaydırmaları zarar verdi”
* Ela Quality / Tarkan Duman  “Otel değişikliğini uçakta bildirenler oldu”

başlıkları ile görüş ve değerlendirmeler yer alıyor.
Dosya kapsamında Coral Travel Genel Müdürü Coşkun Yurt ile yapılan bir söyleşi de bulunuyor. Söyleşide Coşkun Yurt′un  pazara ilişkin ilginç saptama ve değerlendirmelerine yer veriliyor. Yurt ile yapılan söyleşinin bazı bölümleri şöyle:


Coşkun Yurt söyleşisinden;
“Herkes yüksek volüme odaklanınca tek hedef bu sayıları yakalamak oluyor, o zaman her şey mubah! Ama bu doğru değil. Her işte ve her pazarda olduğu gibi bu pazarda faaliyet gösterenler de bu işi kâr ederlerse sürdürebileceklerine göre, herkesin hesabını doğru yapması gerekir. Bu gerçeği tur operatörleri ile birlikte otelciler de görmeli.”
“Rusya gibi büyüyüp gelişen umut veren bir pazarın bir iki firmanın elinde olmaması gerekir. Bu pazarda büyüklerin yanında orta ve küçük  boy firmalar da mutlaka olmalı. Bu hem firmalar hem de pazarın genelinin dengeli biçimde gelişmesi için gereklidir. Rakibi yok etme hedefine odaklanmış bir anlayış başta onu savunanlar olmak üzere herkese zarar verir.”
“Rusya pazarında bu yıl yaşanan ve hâlâ anlaşılmayan bir sıkıntı da, 2009’da meydana gelen kayıpların neden olduğu büyük göçüklerin pazarda yol açtığı tahribatın  telafisinin zaman alacak olmasıdır.”
“Antalya’ya Rusya’dan gelenlerin sayısındaki düşüşün beklenenden az olduğuna bakarak sevinenler, yaşanan vahameti  hâlâ anlamayanlardır. Gelen kişilerin sayısı ile birlikte kaça geldiğine ve bunun önümüzdeki yıllara etkisine bakmak gerekir.”
“Her firma kendinden sorumludur ve her firmanın kendi kârına bakması doğaldır. Ama her firma kendi varlığı ve geleceği için, kendisi ile birlikte pazarın bütününe de bakmalı. Türkiye pazarda kaybederken, kazanan firma da olmaz.”
“Rusya pazarında bu yıl yaşanan sıkıntılar sonucu meydana gelen kayıpların neden olduğu büyük göçüklerin onarılıp yeniden düzlüğe çıkılması zaman alacak.
Bunun herkesin ilk aklına gelen nedenlerinden biri, dünya çapında yaşanan ekonomik krizdir. Ama tek nedenin bu olmadığını da hemen söyleyeyim.”
“Rusya pazarı için fiyatlar bir yıl önce epey artırılmıştı. O fiyatların üzerine bir de Rusya’da yaşanan devalüasyondan dolayı bir artış geldi. Bu ikisinin üzerine bir de yüzde 15 gibi fiyat artışı eklenirse Rus tüketici için Türkiye fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 50 pahalılaşmış hale geldi. Pazarın bunu kaldıramayacağını bildiğimiz için otelcilere şunu önerdik.
Devalüasyon ve döviz kurundan dolayı meydana gelen artış ile önceki yıl artırılan fiyatların üzerine artık bir şey koymayalım. Böylece Rus turiste ‘Bakın kriz nedeniyle fiyatları artırmadık’ diyerek psikolojik de olsa onları çekecek bir çıkış yapalım.”
“Fiyatlarda gerekli düzeltmeler zamanında yapılsaydı otelciler bugünkünden en az yüzde 15 daha kârlı olurlardı. Daha kötüsü, bu durum düşürülen fiyatların yeniden eski düzeye gelmesini ciddi biçimde zorlaştırdı.”
“2009 yılında Rusya’da yaşananlardan herkesin önemli dersler çıkarması gerekir.”

“Rusya’ya günü kurtarmak mantığı ile değil, bu pazardaki ağırlığımız ile orantılı biçimde uzun vadeli bakmalıyız.”



“Sezon sonuna geldiğimiz bu günlerde otelcilerin kimden ne kadar alacaklı oldukları ve bu alacakları nasıl tahsil edeceklerini düşünmeleri gerekir.”

generic Viagra “Aynı tesisi aynı bölgeyi satan birden çok tur operatörlerinden hangisinin ne yaptığı ayrı ayrı incelenmeli, tesiste 3 odası olan ile 100 odası olan aynı olmaması gerektiği gibi, ödemelerdeki düzenlilik ve borç-alacak ilişkisine de bakılmalı. Tersi durumda yaş ile birlikte kurunun da yanmasına neden olunur ki, bu büyük haksızlık olur.”
Coşkun Yurt ile söyleşi ve pazar ile ilgili diğer görüş ve değerlendirmelerin tamamı RESORT Dergisi′nin Eylül 82. sayısında yer alıyor. RESORT Dergisi′e yeniden düzenlenen http://resortdergisi.com/ adresindeki web sitesinden de ulaşılabiliyor.
 
Kaynak: Turizmgazetesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.