Bodrum Gündem

Bodrumda Kazanılan, Bodruma Harcanıyor mu?

04.10.2009
0
A+
A-

Alın, verin ekonomiye can verin

Bodrum bir Türkiye için önemli bir değer. Hepimizde bu önemli değerden yararlanma telaşı içindeyiz. Kimimiz ticari olarak, kimimiz dinlence yeri olarak Bodrum’dan sürekli bir şeyler alıyoruz.


 


Peki ama Bodrum′a, VERİYOR MUYUZ?


purchase Zithromax

 

Indocin online

Evet kimileri bu aldıklarını, yine Bodrum’a veriyor.


 


Makro olarak düşündüğümüzde, bir çok büyük şirket Bodrum’da yatırım yapıyor ve kazanıyor. Sonra, Bodrum’da yeni yatırımlar yaparak kazandıklarını Bodrum ekonomisine aktarıyorlar. Bu büyük firmalar Bodrum’un gözbebekleridir.


 


Mikro düzeyde düşünürsek eğer, yine kimilerimiz var ki; Bekir Çilek’ten kuru fasulyesini, Gözde Kasap’tan, Dayı İbrahim’den etini, manavlardan meyvesini, balıkçı Ali Şenol’dan, balıkçı Yalçın’dan balığını, Karataşlardan çeyizini alır, Ali Doksan’da veya Sakallı’da yemeğini yer, Garaovalı’dan çayını, kahvesini içer, dışarıdan misafiri geldiğinde Berk Balık’ta yada Denizhan’da konuk eder, elektrik malzemesini Soysal’dan alır ve ismini söyleyemediğim, (ama çok miktarda var) ve Bodrum’un 12 ay cefasını çeken, dürüst esnafı, buradan kazanır ve o esnaflar kazandığını burada harcarlar.(isimlerini yazmadıklarım alınmasınlar sakın, yazmaya kalksam onlarca sayfa tutacaktır.)  Bu küçük esnaflar da Bodrum’un gözbebekleridir.


 


Geçtiğimiz hafta yapılan bir organizasyon, bu konuda çok sevindiricidir ama bir o kadar da düşündürücüdür. Narenciye Birliğine 8 bin TL lik bir katkı yaptı turistler. Dinlence yeri olarak Bodrum’dan aldılar ve Bodrum’a 3’er euro katkı verdiler. Ne güzel değil mi? Böyle turistlerde gözbebeğimizdir.


 


Buraya kadar sorun yok. Bodrum için ekonomiye katkısı olan büyük ve küçük bir çok işletme görevini yapıyor. “Bodrum’dan alıyor, Bodrum’a veriyor, böylece Bodrum ekonomisine can veriyor.”


 


“Bodrum’dan hep alıp, hiç vermeyenlerde.” İşte sorun burada…


 


Bodrum Türkiye ekonomisine çok yüksek miktarda girdi sağlayan bir şehir. 43 adet zincir mega market olması bunun en önemli göstergesi değil mi? Bu mega marketlerin ve buna benzer büyük firmaların merkezleri ne yazık ki Bodrum’da değil. Doğal olarak Bodrum’dan elde ettikleri yüksek kazançları, Bodrum ekonomisine katkı sağlamadan, Bodrum dışına çıkarıyorlar. Birde buna altyapısı olmayan, hayallerinin peşine düşüp, birkaç ayda çok para kazanıp gitmeyi düşünen yazlık işletmeleri de eklersek, Bodrum’dan alıp, Bodrum’a hiçbir şey vermeden kaçan paranın miktarı ne kadardır dersiniz?


Birkaç yıl öncesine kadar Ticaret Odasına aidat bile vermeyen, Bodrum’un sosyal yaşamına hiçbir katkı sağlamayan, Bodrum için ekonomik veya sosyal hiçbir yatırım yapmayan bu işletmeler, “Bodrum’dan ALIYORLAR, Bodrum’a VERMİYORLAR, böylece Bodrum′a can vermiyorlar.


 


Bütün sektörleri etkileyen ve Bodrum’da 12 ay boyunca hizmet veren, üreten, pazarlayan şirketler ile küçük esnafı zor durumda bırakan bu “MEGA ZİNCİR MARKETLER”e artık dur deme zamanı geldi. İnşaat malzemesinden, balığına, etine kadar, kitaptan, ekmeğe, mobilyasına kadar, ne kadar iş kolu varsa hepsine el atan ve tekel oluşturan bu vahşi işletmecilik sınırlandırılmalı ve alnlarında vermesini sağlamalıdır.


 

Bodrum’dan alın, Bodrum’a verin,

Hem Türkiye’ye,  Hem Bodrum’a Can Verin…

 


buy Retin-A online

 


 

Yazarın Diğer Yazıları
15.10.2012
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.