Bodrum Gündem

Tuğrul Acar: BODRUM GULETİ TEHLİKEDE..

Bodrum eski Belediye Başkanı Tuğrul Acar, İçmelere yapılacak liman planı için dava açtı.

Tuğrul Acar: BODRUM GULETİ TEHLİKEDE..
06.10.2009
0
A+
A-

Bodrum eski Belediye Başkanı Tuğrul Acar, İçmelere yapılacak olan liman planı için basın toplantısı düzenledi. Ulusal ve yerel basın tarafından ilgiyle izlenen basın toplantısında, Acar düşüncelerini ve tepkisini aktardı. Yat imalatı ve Bodrum Guletinin geleceği konusunda kaygılarını dile getiren Acar şunları kaydetti;


 


“Bodrum Yarımadası bir bütündür. Burada yaşayan bizler acımızı ve sevinçlerimizi paylaşarak bu günlere geldik. Bizden öncede böyleydi, bizden sonrada böyle olması için mücadele verilmeli. Bu anlayışla toplumun ortak menfaatlerine sahip çıkmalı.


İçmeler tersanesi Yarımadanın ortak denizcilik üssüdür. Bölünemez ve bölünmemelidir.Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Yalı Belediye Başkanı İsmail Altındağ bu bütünlüğü korumaya çalışırken birilerinin hatalarını görmemezlikten gelemeyiz.Geçimini denizcilikten sağlayan binlerce emekçi ve ailesini kendi ailemiz gibi düşünüyoruz.İşte bu anlayışla İçmelere yapılacak liman planının iptali için dava açtım” dedi. xenical to buy online


 


Davayı açma nedeni olarak iki önemli noktayı şu şekilde aktardı;

cheap cialis super active

Bu planın, plan notları dikkatle okunursa, planla örtüşmeyen çelişkiler görülecektir. Yat limanı kayıkhane, yat limanı çekek yeri amaçlı dolgu alanı öncelikli olarak yer alıyor. Burada yapılacak tesisin bu bölgedeki herkes tarafından yararlanabileceği bir liman ve tüm tersaneler bölgesine hizmet verecek şekilde olmalıdır. Bu görüşü, dün olduğu gibi bu günde savunuyorum. Bu plan sadece “liman” değil, “yat limanı “ olarak karşımıza çıkıyor. Böyle bir plan yapıldığı taktirde, başlangıçta sadece kıyıya cephesi olan parsel ve tersane sahipleri buradan yararlanabilecek, sonrasında burası “marina” olduğunda onlarda şaşırıp kalacaklardır.


 


İkinci nokta ise; Marina yapıldığında, yasalarımıza göre burası turizm alanı olacak. Böylece tamamen “Marina” statüsünde işletilecektir.O zaman denize cephesi olmayan işletmeler sıkıntıya girecektir. Tekneleri denize indirmekte zorlanacak ve kıyı bandı turizme açıldığı için farklı yaptırımlarda gelecektir. Bu planda arkadaki yollar iptal edilmiş. Yollar olsa bile arkadaki tersane sahipleri o marinalara büyük paralar ödeyerek ve oradaki tesislerden izin alarak imal ettikleri tekneleri suya indirebileceklerdir.”


 


Bu nedenlerden dolayı, bütün dünyada ün salmış ve Bodrum için büyük bir ekonomik girdi sağlayan Bodrum Guleti imalatının son bulacağı kaygısını taşıdığını söyleyen Acar, sektöre zarar verecek olumsuzlukların yaşanmaması için dava açtığını söyledi.


 


Liman yapılmasına karşı olmadığını belirten Acar, “ Mutlaka İçmelere bir liman yapılmalı. Tüm Yarımadanın yat üssü olabilecek, tüm sektörü rahatlatan, uzun yıllardır elde edilmiş kazanımları koruyan ve Bodrum Gulet kültürünü tüm dünyaya kabul ettirmiş bir iş kolunun daha da gelişmesini sağlayan yeni bir liman yapılmalı ve hayata geçirilmelidir” ifade etti.


 

Purchase Retin-A

Bodrum Belediye Başkanı ve Yalı Belediye Başkanı’nın bu konuda ortak bir çalışmaları olduğunu bildiren Tuğrul Acar, herkesi birlik olmaya ve kapalı kapılar ardında birilerine rant sağlamak yerine, herkesin ortak olabileceği bir proje için, başkanlara destek olmaya davet etti.


 


Bodrum eski Belediye Başkanı Mazlum Ağan’ın yapmış olduğu basın toplantısında, Tuğrul Acar’ın limana karşı olduğu izlenimi verdiği konusunda;


“Ben yat limanı adı altında, anormal derecedeki dolguya karşıyım, yolların iptaline karşıyım, orada yapılacak olan marinaya karşıyım” dedi.


Bu liman projesinin bakanlık tarafından onayladığını iddia eden Acar, Bakanlığa ve Bodrum Belediyesine üç beş yatırımcı bu bölgeye marina yapmak için başvuruların yapıldığını bunun gerçekleşmesi halinde Bodrum Yat imalatçılığının zora gireceğini kıyıların başkalarının eline düşeceğinin kaygısını duyduğunu kaydetti.


 


Tuğrul Acar konuşmasının son bölümünde geçmişten ders çıkartmak gereğinin üzerinde durarak şöyle devam etti.


“Bodrum’da tekne yapımı antik çağlara kadar dayanır. Yakın tarihimize baktığımızda ve günümüze kadar gelen Osmanlı tersanesi var.1969 yılında bir oy farkla “iç limana” yapılması kararı alınıyor. Ancak bu karar alınırken, mevcut tersanelerin nereye kaldırılacağı hiç tartışılmadı. Ama tersaneciler değişik yerlere gittiler ve bu arada İçmeler bölgesinde tek tük tersaneler hizmet vermeye başladı. 1984-85 yıllarında burası tersane olarak planlandı. Plan yapıldı ama tekne indirme yolları, kereste depolama alanları ve park alanları için imar uygulaması yapılmadı.Aradan zaman geçti Bodrum Yarımadası için yapılan 25 binlik planda tersane yerleri yok edildi, yerine turizm alanları kondu. Bodrum Mimarlar Odası ve Deniz Ticaret planın iptali ile ilgili dava açtılar ve dava kazanıldı, planda iptal oldu. Bu davanın kazanılmasında tersanelerin plandan kaldırılmış olması önemli etkendi. Bodrum’lu tersaneciler olarak ilk defa böyle bir olay yaşandı. Şimdi tersanelerin yok edilmesi için kendi ellerimizle bir süreç başlatılıyor.Bu süreci durdurmamız lazım. Tersaneler için bir liman yapmak mecburiyetindeyiz.Ama sadece kıyı bandındaki tersanelere yönelik marina yapılmasına seyirci kalırsak, kaybetmiş olacağız. Marina yapılınca orada artık tekne yapılamayacak, arkalarda yapılan tekneler suya indirilemeyecek ve 2-3 yıl sonra Yat imalatı tamamen bitecektir.”


 


Bodrum ekonomisinde çok önemli bir yer tutan yat imalatı ile ilgili olarak, Bodrum Ticaret Odası tarafından düzenlenen “Yat İmalatı İş Kümesi” toplantılarının çok önemli olduğunu ve katılacağını da belirten Acar, Bodrum Belediyesi, Yalı Belediyesi Başkanlarının ve Bodrum Ticaret Odasının bu konuda çok aktif olmaları gerektiğini ifade etti.


 


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.