Bodrum Gündem

Eczacılar Maliyenin Veznedarı Olmak İstemiyor…

32. Bölge Muğla Eczacı Odasının Eylül ayındaki olağan seçimlerinden sonra, Eczacı Odası Bodrum İlçe Temsilciliği görevine Kıvanç Eczanesi sahibi Eczacı Nihal Esin Hasdemir atandı.

Eczacılar Maliyenin Veznedarı Olmak İstemiyor…
07.10.2009
0
A+
A-

Kıvanç Eczanesi Türkiye’deki ISO 9001 belgesi almış ilk eczane özelliğini de taşıyor.


İki yıl sürecek görev döneminde, eczacılık mesleğinin gündemden düşmeyen sorunlarının yanı sıra, sosyal görevlerini de unutmayacağını ifade eden, Eczacı Nihal Esin Hasdemir “Sağlık ve danışmanlık hizmetinde bulunduğumuz sürece hem eczacının hem de eczane personelinin yeterliliği böylelikle hizmet kalitesinin artışı için her türlü çabayı göstereceğiz.” dedi.


Bodrum için önemli olduğunu düşündüğümüz bu konu ile ilgili olarak Muğla Eczacılar Odası, Bodrum İlçe Temsilcisi Eczacı Nihal Esin Hasdemir ile bir söyleşi yaptık.


Bodrum Gündem: Yarımadada kaç eczane var siz kaç eczaneyi temsil ediyorsunuz?


 


Yarımada genelinde 81 eczane var ve Mumcular bölgesi de buna dahil.


 


Bodrum Gündem: Temsilci olara size sadece eczacılar mı isteklerini ve şikayetlerini sunuyorlar yoksa vatandaşta aynı talepte bulunabiliyor mu?


 


Asli görevimiz eczacıların problemlerini karşılamak ve çözmeye çalışmak bunun yanında vatandaş da bizimle direkt olarak iletişim kurabilir elbette. Örneğin temin edemedikleri ilaçlar ya da eczanelerle ilgili dilek ve talepleri konularında bizimle herkes iletişim kurabilir.


 


Bodrum Gündem: Örneğin açık eczane bulamazsam size şikayet edebilir miyim?


 


buy Aciclovir Kesinlikle bize başvurabilirsiniz, Ancak, nöbetçi eczane nöbet yerini terk etmiş olmalı bunun için ve bunu kanıtlamalısınız.


 


Yarımada genelinde 10 ayrı nöbet bölgesinde 10 ayrı eczane aynı anda nöbet görevi vermektedir. Nöbetçi eczanelerin kim olduğunu hem Muğla Eczacı Odası internet sitesinden hem de size en yakın eczanenin vitrinindeki ışıklı levhadan takip edebilirsiniz.


 


Bodrum Gündem: Temsilcilik telefonunuzu okurlarımıza bildirebilir miyiz?


 


Temsilciliğimiz telefonu .  252  313 10 75


 


Bodrum Gündem: Sizden önceki temsilci kimdi?


 


Son iki yıl içerisinde Ertuğ Eczanesi sahibi Eczacı Ertuğ Pekgenç ve Akay Eczanesi sahibi Eczacı Göksan Akay bu zor görevi layıkıyla yürüttüler.


 


 


Bodrum Gündem: Bodrum merkezde, özellikle kış aylarında cumartesi günleri Eczaneler kapalı bununla ilgili bir çalışmanız var mı?


Halktan cumartesi günleri, ilaç ihtiyaçlarını karşılamakta bir zorluk yaşadıkları yönünde talep gelirse, problemin çözümü için mutlaka çalışırız. Şu anda cumartesi günleri 1 nöbetçi eczane ile hizmet veriyoruz.


 


Bodrum Gündem: Bodrum merkezde bir tane mi?


 


Evet, cumartesi günleri Bodrum merkezde bir tane nöbetçi eczane var.


 


Bodrum Gündem: Sadece Bodrum merkezde bir eczane talebi karşılıyor mu? Yerleşik nüfus Bodrum merkezinde bulunduğu halde Gümbet,  Konacık bölgelerindeki eczaneler açık ama Bodrum’da sadece bir nöbetçi eczane var, bu uygun mu?


 


Şu ana kadar temsilciliğimize talebin karşılanamadığı ile ilgili sadece birkaç sözlü şikâyet geldi ancak, müracaatın artması halinde hizmetin artırılması için elimizden geleni yaparız.


 


Bodrum Gündem: Temsilciliğinizin sosyal projeleri var mı?


 


Okul çağı çocuklarının eğitim ihtiyaçları için bir projenin hızlı bir hazırlığı içindeyiz. Ülkenin dört tarafına yayılmış en küçük mahallede dahi hizmet veren aydınlar olarak sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Özellikle ülkenin içinden geçtiği kritik dönemde toplumun her kesimine ulaşabilecek imkânımız var, her türlü olumlu çabanın içinde olacağız.


 


Şu anda, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında eczanelerimizde “atık pil toplama” ve “tarihi geçmiş ilaç toplama” çalışmaları devam etmektedir.


Bodrum Gündem: Eczacılar Odası olarak bir bildiri yayınlanmış ve maliyenin veznedarı olmak istemiyoruz demisiniz? Bu konu bilgi verir misiniz? Propranolol 80mg


Vatandaşımız şu anda ilaç almak istediğinde reçetelerinin SGK sistemine işlenmesinden sonra gelen cevaba göre belli miktarlarda ödeme yapmaktadır. Bunlar 3 ayrı başlıkta toplanmaktadır.


İlki “katılım payı”  çalışan hastada %20 emekli hastalarda %10 oranındadır. Raporlu ilaçların büyük çoğunluğu “katılım payı ödenmeksizin” karşılanır.


İkincisi “fiyat farkı” almak istediğiniz ilacın piyasadaki tüm eşdeğerlerinden elde edilen ortalama bir fiyat SGK tarafından o ilaç için ödenecek bedel olarak kabul edilir. Ancak siz belli bir markadaki ilacı almayı tercih ederseniz aradaki fark; çalışan, emekli ya da raporlu olmanıza bakılmaksızın tarafınızdan karşılanmak zorundadır.


Üçüncüsü ise muayene ücreti, 1 Ekimde yeniden yürürlüğe konulan bir uygulama ile devletin muhtelif hastanelerde tedavi görmüş ya da ilaçlarını yazdırmış hastalardan talep ettiği “muayene hizmet bedelleri” eczanede hastalarımızın karşısına çıkmaya başlıyor.


İşte burada “maliyenin veznedarı” pozisyonumuz söz konusu oluyor. 1 ekimden beri SGK dan reçete onayı aldığımız sırada, zaman zaman hasta başına 50 lirayı aşan birikmiş muayene ücretleri karşımıza çıktı. Bu hem hasta mağduriyetine, hem eczacının asli görevi olmayan tahsilâtçı pozisyonuna düşmesine, hem de eczanelerde bazen tartışmaya varan boyutuyla zaman kaybına sebep olmaktadır.


Bodrum Gündem: Peki hastalar size tepki mi veriyor? Sanki siz alıyormuş durumuna mı düşüyorsunuz? buy Vermox for child


 


Kesinlikle öyle, hastalar “muayene ücreti olsa hastane alırdı, sizi neden ilgilendiriyor” ya da “düne kadar yoktu böyle bir uygulama yanlışınız olmasın” gibi tepkiler veriyorlar. Sık sık de7ğişen uygulamalar, hastayla eczacıyı karşı karşıya getiriyor.


 


Bodrum Gündem: Doğrusu böyle bir temsilciliğin olması Bodrum′luları sevindirecektir. En azından bu konuda sorunları olduğunda danışacakları bir kurum olması çok önemli. Son olarak neler söylemek istersiniz?


 


Eczacılık, değişen dünya şartları ve değişen hasta bilinciyle beraber hızlı bir şekilde kabuk değiştiriyor. Multidisipliner bir bilim dalı olan eczacılığı, hızlı iletişim olanakları olan bir çağda, günceli takip ederek, işletmelerimizi, personelimizi ve kendimizi daha donanımlı kılarak layıkıyla yapabileceğimizi umuyorum.


 


Bodrum özelinde ise, kültür düzeyi ve toplumsal bilinci yüksek bir şehirde mesleğimizi uygulama olanağı bulmak bölgedeki tüm meslektaşlarım ve benim için son derece geliştirici ve mutluluk vericidir.


 


Bodrum Gündem: Başarılar diliyoruz. Bodrum Gündem ve Yerel Basını olarak sizlerin çalışmalarını Bodrum’a aktarmayı görev biliyoruz.


 


 


 


 


 


 


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.