Bodrum Gündem

BODRUM SU PROJESİNDE TARTIŞMA BÜYÜYOR…

Bodrum Yarımadası Acil İçme ve Kullanma Suyu Projesi 2006 yılında ihale edilmiş ve ihaleyi alan firmanın işi başlamaması ile gecikmiş, yetkililerin müdahalesi ile bugünlerde hız kazandı.

BODRUM SU PROJESİNDE TARTIŞMA BÜYÜYOR…
28.10.2009
0
A+
A-


TMOOB, Bodrum Su Projesi için KAYGILI…


Bodrum İlçe Kordinasyon Kurulu, 27 Ekimde yapılan ,”Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Projesi”nde kaygılarını dile getirmek ve soru sormak istemeleri üzerine toplantıda gergin anlar yaşanmıştı. Bodrum İlçe Kordinasyon Kurulu Sekreteri Semayi YAMAN ve İKK Temsilcileri, bir basın toplantısı düzenleyerek proje ile ilgili detaylı bilgi verdi. Propranolol 20mg


 


Semayi Yaman “27.10.2009 tarihinde Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği’nin daveti üzerine katıldığımız ve siz değerli Basın mensuplarının da hazır bulunduğu Dedeman Oteldeki toplantıda karşılaştığımız durum, biz meslek örgütlerinin görüş bildirme uğraşlarını ve sanki sizlerin, bizlerin ve Bodrum Halkının içeceği su hakkında bilgi edinme hakkını Sayın DSİ Bölge Müdürü hiçe saymıştır” dedi.


 


İKK Temsilcileri “Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Projesi” ile ilgili özellikle şu ayrıntılara dikkat çekiyor;


 


17.07 2009 Tarihinde Milas Ticaret Odası ve Milas Ziraat Odası’nın düzenlediği toplantıda konuşan Yeniköy Termik Santrali’nin soğutma suyu projesinde görevli Kimya Mühendisi Sayın İbrahim DARI  barajın suyunda yaptıkları çeşitli analizlere göre, organik madde oranının çok yüksek olduğunu, kendilerinin de bu organik madde oranını azaltmak için pek çok çalışma yaptıklarını, olduğu gibi kullanıldığı taktirde, boruların içinde yosunlaşma ve tıkanma yarattığını, ancak organik maddelerle mücadele için pahalı olan ozmoz sistemi dışında yaptıklarıyla bile yeterince azaltabilmeyi başaramadıklarını belirtmiştir. Bu organik maddenin nedenleri konusunu kendilerinin de tam olarak çözemediklerini, bu kirlenmenin o bölgedeki bir topraktaki asitlenmenin neden olduğunu tahmin ettiklerini dile getirmiştir.


 


DSİ tarafından Mayıs 2002 tarihinde Bodrum Yarımadası Acil İçme, Kullanma ve Endüstri suyu Temini Projesi için hazırlanan ön raporda şöyle denilmektedir;Geyik Barajı’nın dip savağından alınan su numuneleri üzerinde yapılan analizler, bu baraj suyunda aşırı kirlenmenin olduğunu göstermiştir.



 

DSİ′nin Bodrum Güvercinlikte kuracağı içme suyu arıtma tesisinin Proje Raporu ile ihale edilen ve bazı bölümleri yapımdan çıkarılan tesisin çalışmasında ciddi endişeler vardır. DSİ’nin bu tesis için hesapladığı Muhammen Bedel 25 milyon 607 bin TL’dir.İhaleye verilen en düşük teklif ise 16 milyon 136 bin TL’dir. Ancak her iki meblağa Son Ozonlama ve Granüler Aktif Karbon ünitelerinin maliyeti dahil değildir. Bu arıtma tesisi bahsedilen ileri teknolojilerle donatılmış bir tesis değil klasik bir arıtma tesisidir.

 


Bodrum İlçe Kordinasyon Kurulu Sekreteri Semayi YAMAN “Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Projesi” için yetkililerden şu soruların cevaplandırmalarını istiyor.


 


1-Geyik Barajının yıllık tarımsal debisi nedir. Barajdan Bodrum Yarımadasına su alındığında (5.8 milyonm3/yıl) tarıma yeterli kalacak mıdır? Bu etüd yapılmış mıdır?  Yapılmış ise bizlere verilebilir mi?


 


2-Geyik Barajının yapımından bugüne yıllık debi tespiti var mıdır? (Önceki yıllarda zaman zaman Yeniköy Termik Santralinin de buradan yeterli su alamadığını biliyoruz.)  Tespit var ise bu tespitin grafiksel dökümünü alabilir miyiz?


 


3-İstanbul’da Gerçekleştirilen 5. İnci Dünya Su Formunda katılan ülkelerin üzerinde önemli durduğu küresel ısınmadan kaynaklanan yer altı su seviye etüdleri yıllara göre yapılmışmıdır. Bu tespit Çamköy YAS için çok önemlidir.

cheap Promethasin

Yer altı su seviyesinin korunması Devlet garantisi altındadır.


 


4-ARTEK Firmasının Güvercinlikte ihalesi yapılan Su Arıtma Tesisi hesap raporunun 6’ıncı sayfasında tablo 2 de belirtilen ham su analiz sonuçları Geyik Barajı suyunun değerleri maximum değerler, Çamköy YAS  değeri ise minumum değerlerdir.Bu durumda iki suyu karıştırarak arıtmanın sebebi nedir.


 


5-Arıtma tesisinin proses debisine niçin Çamköy YAS dahil edilmiştir. Dahil edilmesi arıtmanın maliyetini arttırmıştır.


 


6-Raporda 2025-2040 yılının debisini sağlamak için BOZALAN Barajından su temini yapılmıştır. 23 milyon ton/yıl gibi bir debiye sahip olacak bu barajın suyu hakkındaki endişelerimiz nasıl giderilecektir. 


Toradol online  


7-Geyik Barajı suyu A3 grubu suların ötesinde bir kirliliğe sahip iken, içme ve kullanma suyu olarak bu suların klasik arıtma sistemiyle arıtılabilirliğinin Olmadığı açıktır. Bu arıtma niçin klasik arıtma olarak belirlenmiştir.


 


8-ARTEK Proje raporunda By-pas hattından bahsedilmektedir. Bu kirlilikteki bir suyu By-pas yaprak Bodrum Yarımadasına vermek mümkün müdür.


 


9- Üstün teknolojiler ile artık deniz suyunun bile içme suyuna dönüştürüldüğü günümüzde Ege deniz suyunun beşte bir tuzluluğuna sahip ve arıtma maliyetleri 30 milyon ton/yıl için 18 milyon dolar civarında olan Ekinanbarı kaynak suyu niçin değerlendirilemiyor.


 


“Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Projesi” konusunda ileriki günlerde tartışmaların daha hararetli olarak Bodrum gündeminde kalacağı görünüyor.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.