Bodrum Gündem

BODRUM YARIMADASI İÇME SUYU PROJESİ ZİRVESİ…

Projenin Amacı Bodrum Yarımadasındaki yerleşim birimlerine su temini olan ifade edildiği toplantıda gergin anlar yaşandı.

BODRUM YARIMADASI İÇME SUYU PROJESİ ZİRVESİ…
28.10.2009
0
A+
A-

DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap,”Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Projesi” hakkına bilgi vermek için Bodrum′daydı.



Bodrum′da Dedeman Otel′de düzenlenen ve “Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Projesi′′nin tanıtıldığı toplantıya, DSİ 21. Bölge Müdürü İbrahim İndap, Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir, Konacık Belediye Başkanı ve Belediyeler Birliği Başkanı Mehmet Tosun, Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, Bitez belediye Başkanı İbrahim Çömez, Ortakent Yahşi Belediye başkanı Mekmet Onur Şahbaz, Yalı Belediye Başkanı İsmail Altındağ, Besiad Başkanı Cenk Sezgin, AKP İlçe Başkanı Yılmaz Algül, Mimarlar Odası Bodrum Şubesi Yetkilileri ve kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.
Toplantıya Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk′in katılmadı.


 
DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, ′′Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Projesi′′nin 250 milyon dolar yatırım bedeli olduğunu belirterek, ′′Proje Türkiye′nin İstanbul′dan sonraki en zor içme suyu projesidir′′ dedi.



İndap, toplantıdan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin amacının Türkiye′nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Bodrum Yarımadası′ndaki yerleşim birimlerine su sağlamak olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
′′250 milyon dolar yatırım bedeli olan proje, Türkiye′nin İstanbul′dan sonraki en zor içme suyu projesidir. Proje kapsamında Bodrum ve 9 beldesine 2040 yılına kadar içme suyu sağlanacaktır. Projenin ihaleleri yapılmış olup, 3 kısımdan meydana gelmektedir. Büyük ihtimalle 2011 sonu itibariyle Bodrum Yarımadası′nın 2040 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanacaktır. Projede 1. kısım ihale edilmiştir. Bu yıl sonuna doğru bitirilecek. 2. kısım arıtma ihalesi yapılmıştır o da 2011 ortasına, 3. kısmın ihalesi de bu yılın sonunda yapılacak. Dolayısıyla gayemiz bütün projeyi 2011 yılında Türkiye′nin göz bebeği olan Bodrum Yarımadası′na sunmaktır.′′


İndap, projede yer alan barajların ve yer altı suyu kuyularının tamamlandığını belirtti. İndap”Yapacağımız arıtma ve mevcut arıtma şu an Türkiye′deki en modern sistemle yapıldı ve yapılıyor. Belediyelerde kendi şebekelerini rehabilitasyona aldıkları takdirde musluktan akan su bir memba suyu gibi içilecek nitelikte olacak′′


Proje kapsamındaki suyun, mevcut Geyik ve Mumcular barajları ile yapımı devam eden Bozalan barajlarından sağlayacağına işaret eden İndap, sözlerini şöyle devam etti ′′Projede 2040 yılına kadar, yaklaşık 1.5-2 milyon nüfusa ulaşacak içme suyu şebekesi projelendirilmiş olacak. Bu da yaklaşık 46 milyon metreküp civarındadır. Çamköy yer altı suları da alternatif su kaynaklarından birisidir. Barajlardan istediğimiz suyu elde edersek yer altı sularına hiç dokunmayız. Eğer kurak yıllar olursa, barajlara az su gelirse tabi ki hazır olan yer altı suyu kuyularını, vatandaşları turistleri mağdur etmemek için devreye sokarız.′′


 
Projenin Bodrum Belediyeler Birliğine devredileceği bilgisini de veren İndap ′′Dolayısıyla biz şebekeye karışmıyoruz. Yalnız, çeşitli yöntemler kullanarak belediyelere verdiğimiz suyun miktarını tespit edeceğiz. Ne verdik, onlar ne aldılar, aradaki kaçakları kendilerine söyleyeceğiz, sonrası onların tedbirlerine bağlıdır.Ancak belediyeler içme suyu dağıtım sistemlerini mutlaka yenilemek zorundalar′′ dedi. Retin-A to sale


 


Bodrum Belediyeler Birliği ve Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun ise su konusunun Bodrum Yarımadası için büyük önem taşıdığını, Belediyeler Birliği olarak projeyi 9 yıldır ciddi şekilde takip ettiklerini söyledi. Mehmet Tosun′′Projeye hükümet sahip çıktı, belediyeler takip etti. Şimdi bu notaya gelindi. Bütün aksamalara rağmen biz sevinçliyiz. Bodrum Yarımadası′nın bir an önce bu suya ihtiyacı var′′ şeklinde ifade etti.


  Retin-A online


Toplantının ikinci bölümünde, proje ile ilgili olarak soruları olduğunu belirten Milas Önder Gazetesi Yayın Yönetmeni Coşkun Efendioğlu ile Halil İbrahim İndap arasında gergin konuşmalar geçti.


TMOOB-Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Semai Yaman,söz almak istediğini ve soruları olduğunu belirterek konuşmak istedi. Söz verilmeyince gazetecilere şu açıklamayaı yaptı; “DSİ tarafından Mayıs 2002 tarihinde Bodrum Yarımadası Acil İçme, Kullanma ve Endüstri suyu Temini Projesi için hazırlanan ön raporda şöyle denilmektedir;
Geyik Barajı’nın dip savağından alınan su numuneleri üzerinde yapılan analizler, bu baraj suyunda aşırı kirlenmenin olduğunu göstermiştir. Aslında ölçümlere göre Geyik Barajı suları 3.sınıf sular sınıfına girmekte olduğundan, elde mevcut şartnamelere göre, bu suların ileri arıtma teknikleri kullanılsa bile, içme suyu veya gıda endüstrisinde kullanılamayacağı açıkça ifade edilmiş bulunmaktadır. Baraj civarındaki yerleşim yerlerinde atık sular için bir arıtma yapılsa bile, kirlenmenin baraj gölünde yer alan ötrifikasyondan ileri gelmesi halinde, kirlenmenin önlenmesi pek mümkün görülmemektedir. Bu su kaynağının, Bodrum Acil İçme suyu Projesi’nde kullanılabilmesi bu sorunun halline bağlı olacaktır. Denilmektedir. Bu konuda Güvercinlikte kurulması planlanan ve ihale edilen arıtma tesisinin projelendirme safhalarında da çok büyük endişelerimiz vardır.
buy methotrexate
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.