Bodrum Gündem

Ayran ve Tahtırevan

02.11.2009
0
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde imar komisyonu tarafından yerinde incelendiği ve önümüzdeki günlerde Belediye Meclisi gündemine getirilecek olan imar değişiklik konusu;

tarım alanlarının turizm alanına dönüştürülmeye çalışıldığı Çamlık Köy’ünde planlanan Golf sahasıdır.


 


12 ay turizm söylemiyle kış aylarında turist getirmek ve turist kalitesini yukarı çekmek bahane edilerek “RESORT” tipi golf sahalarından Bodrum’a da 6 golf sahası planlanmıştır.


Golf Federasyonu internet adresinden aldığım (daha sonra yok edilen) bilgiler çerçevesinde 18 delikli bir golf sahası için


*Ortalama 750.000 m2 araziye ihtiyaç vardır,
*Ortalama günde 2.500 m3 suya ihtiyaç vardır,
*Golf sahası yapımı için ortalama 6 milyon Dolar gerekir,


*Bir golf sahasının yıllık bakım maliyeti 400.000 Dolar civarındadır,


*Yatırımın geri dönüş süresi ortalama 4–5 yıldır,


*Bir golf tesisi çalışanı kadrosu yaklaşık 25–30 kişiden oluşmaktadır.


*18 delikli bir golf sahasının günlük kirası 70 Euro dur.



Bakımlı ve kullanışlı olması gereken golf sahasında yabancı otların ve böceklerin engellenmesi ve yok edilmesi için PESTİZİT ve HERPESİT gibi zehirli ilaçlar, çimin yaşatılması ve güzel görünmesi için de gübre kullanılmaktadır. Bu alanda kullanılan gübre ve zehirler tarımda kullanılanın çok üzerindedir. Yağmur suyunun, dolayısı ile yer altı sularının böcek ilaçlarıyla kirlenme riski her zaman vardır. Golf sahalarında bu risk had safhaya ulaşmaktadır.


 


Bir golf sahası yılda ortalama 20 bin insanın su ihtiyacını harcamaktadır. 6 golf sahası 120 bin, yani Bodrum Yarımada nüfusunun su ihtiyacından fazlasını harcayacak demektir. Su sıkıntısı saç baş yolduran yağmuru kıt Bodrum’da, golf sahalarının günlük 15 000 ton su ihtiyacını karşılayacak yer altı ve yer üstü kaynakları, yok denecek kadar yetersizdir.


 


Bu ihtiyaç ancak deniz suyu arıtılarak karşılanabilir. 18 delikli bir golf sahasının ihtiyacı olan tatlı suyun deniz suyundan elde edilmesinin deniz kenarındaki kurulum maliyeti 1,5 milyon Dolar yıllık bakım maliyeti 30 bin Dolar, yıllık su üretim maliyeti 350 bin Dolar civarındadır. Suyun sahaya taşınması da ayrı bir maliyettir.


 


6 Golf sahası denizden tatlı su elde etmek için günlük 75.000 Kw elektrik tüketimiyle enerjiye ilave yük getirecektir. Elektrik elde etmek için çekilen sıkıntıları ve doğa katliamlarını göz ardı etmemeliyiz.


 


Denizden su arıtılması nedeniyle kurulum maliyetleri ve yıllık bakım maliyetleri artıp yatırımın geri dönüş süresi de uzayacağından, deniz suyu arıtılarak saha sulaması taahhütlerini gerçekleştirmeleri çok zordur. Yer altı su rezervlerimizi bu uğurda kaybedeceğimiz kesindir. Suyu ile kıt kanaat bile geçinemeyen Bodrum’da yöneticiler ve bizler golf sahaları yapımına izin verdiğimiz takdirde, kuyuları kurumuş susuz bir kent olmaktan kurtulamayız.


 


Danıştay 6. Dairenin oy birliğiyle iptal ettiği Muğla Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi ilanının iptal nedenleri arasında Bilirkişi Kurulunun Raporlarına dayanılarak planlanmış olan golf sahalarına ilişkin şunları belirtmiştir: cheap Ventolin


 


“Bölgede çok ciddi su sorunu yaşanacağının görüldüğü, keşif sırasında davalı idarece kurulacağı belirtilen golf alanlarına ilişkin düzenlemenin kesinlikle önlenmesi gerektiği, çünkü bu alanın 1.sınıf tarım arazisi olduğu, bölge için yaptıkları hesapların çok daha ciddi sonuçların ortaya çıkacağını gösterdiği……v.s”


 


Yer altı sularına, tarıma ve orman alanlarına zarar veren üstelik karlı olmayan ve yörede istihdam yaratmayan, üstelik Danıştay’ın iptal kararlarına en büyük neden oluşturan golf sahalarının ısrarla yapılmak istenme nedeni:


 


Golf sahası etrafında inşa edilecek golf sahası manzaralı konutların yüksek bedelli satışlarıdır.


 


Zaten herkesin ağzının suyunu akıttığı bölümü burasıdır. Çamlık köyü civarında yapılmak istenen golf sahasının büyüklüğü ihtiyacının iki katıdır. Yaklaşık 1.400.000 metrekaredir ve alan içinde golf villaları planlanmış durumdadır.


buy ventolin purchase Nexium

 


*Bodrum’da yapılaşmanın aşırıya kaçtığı, boğazımıza kadar betona battığımız herkesin ortak görüşü olmasına rağmen,


 


*Yeterliliğini sorguladığımız onca uzaklıktan kamyon dolusu para harcanarak Bodrum’a su getirme çalışmalarının göz önünde olmasına rağmen,


 


Hala Bodrum’da Golf olsun mu olmasın mı yı tartışmak bile yanlıştır.


 


*Yer altı sularını aşırı tüketiyor,
*Yer altı sularını kirletiyor,
*Ormanları katlediyor,
*Sulak alanlara zarar veriyor,
*Tarım alanlarını yok ediyor,
*Ormanlık alanlara yapılaşma taşıyor,
*Bunca zarara rağmen istihdam da sağlamıyor ise


 


Suyu kıt, alt yapısı yetersiz, aşırı yapılaşması zaten sorun yumağı oluşturmuş
Bodrum’da GOLF ALANI YAPMAK TEHLİKELİ VE YASAK olmalıdır.


 


Sağlıcakla kalın saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.