Bodrum Gündem

Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının 75.Yılı ÇYDD Açıklaması…

ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı: Kadın ve erkeğin eşit temsil edildiği daha Çağdaş bir Türkiye özlemi duyuyoruz.

Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının 75.Yılı ÇYDD Açıklaması…
04.12.2009
0
A+
A-


Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Basın Bildirisi:

 

75.YILINDA KADININ SEÇME VE SEÇİLME HAKLARI

Plavix buy 8 Ekim 1934’de kabul edilen ve 5 Aralık 1934’de yürürlüğe giren yasayla Türkiye’de, kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok ülkeden önce tanınmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda çok büyük özveri ve cesaretle görev yapan Anadolu kadınına bu hakların verilmesinde Atatürk bir çok batılı ülkeye örnek olacak adımları cesaretle atmıştır.


1926 da Yurttaşlar Yasası’yla başlayan süreç, 1930 da Belediyeler Yasası, 1933’te Köy Kanunu ve son olarak 1934’ te İsmet İnönü ve arkadaşlarının verdiği önergenin kabulüyle  tamamlanarak, kadının siyasette aktif yer almasının önü açılmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında olumlu ayrımcılık ilkesiyle, kadınların  siyasette yer alması desteklenmiştir.  75 yıl önce, parlamentomuz kadın temsilinde dünya ikincisi iken, bugün ne yazık ki 167 ülke arasında 163. sırada yer almaktadır.Ülke nüfusunun yarısının kadın olduğu ülkemizde, mecliste kadınların temsili % 10 u geçememiştir. Siyasal yaşama katılmanın ilk basamağı olan yerel yönetimlerde ise durum daha da kötüdür.


Fluoxetine price Çağdaş demokrasinin gereği olan eşit katılım, eşit temsil hedefine ulaşabilmemiz için kadınların katılımı, toplumsal kalkınmanın olmazsa olmaz şartıdır. Kadınlarımızın Toplumun her alanında, karar alma süreçlerinin her düzeyinde yer almalarını sağlayacak politikalar ve toplumsal bilinç oluşturulmalı ve hayata geçirilmelidir. Bu konuda başta siyasi partiler olmak üzere tüm kuruluşlara görev düşmektedir.


Kadın ve erkeğin eşit temsil edildiği daha Çağdaş bir Türkiye özlemiyle, Türk kadınına seçme ve seçilme haklarının verilişinin 75. yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü ve yol arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz.

order cheap Cialis
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.