Bodrum Gündem

YÜZÜNÜ GÜNEŞE DÖN…

23.12.2009
0
A+
A-

Dünyanın tüm yüzeyine 1 yıl boyunca düşen güneş enerjisi değeri, bilinen tüm kömür rezervinin 157 kat, bilinen tüm petrol rezervinin 516 kat enerji verimine eşdeğerdir.

2 milyar insanın elektrikten yoksun yaşadığı Dünya’da kullandığı elektrik enerji elde etme yöntemleri ile doğayı katlederek kendi sonunu hazırlıyor olduğuna uyanan insanoğlu, fosil yakıtlardan vazgeçip yenilenebilir enerjileri kullanmaya yönelmiştir ve zorunludur.


 


Türkiye güneşten ısı enerjisi üretimi ve kullanımı açısından Çin, ABD ve Japonya’dan sonra dünya dördüncüsü olmasına rağmen, güneşten elektrik enerjisi üretim ve kullanımı açısından çok gerilerde kalmıştır. Elektrik enerjisi sağlamada diğer ülkelere bağımlı olmamıza sebep olacak ve yaşamımızı tehlikeye atacak adımlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya ağırlık ve öncelik vermemiz gerekmektedir.


 


Türkiye′nin en fazla güneş alan bölgesi Güney Doğu Anadolu Bölgesi olup, bunu Akdeniz ve Ege Bölgesi izlemektedir. Türkiye’nin günlük güneşlenme ortalaması 7,2 saattir. Ocak ayı ortalaması 103 saat, Temmuz ayı ortalaması 365 saattir. Yıllık güneşlenme süreleri Ege Bölge ortalaması 2738 saat, Akdeniz Bölge ortalaması 2956 saattir. get Naltrexone


 


Örneğin; bir evin çatısına kurulan 100 m2 alanlı kolektörler, 70 kw’lık güç kaynağı demektir ki, bu kolektörden bir günde sağlanabilecek enerji, %40 verime sahip olduğu varsayılırsa 180 kw-saat elektrik enerjisi demektir. Bir kıyaslama yapacak olursak 55 litre petrol ya da bir adam kütlesindeki taş kömürü eşdeğerindedir. Temizlik ve devamlılık açısından eşsizdir.


 


Güneş pillerinin imalinde kullanılan materyallerden en çok tercih edilen “silisyum” zehirsiz ve güvenilir olduğu kadar, dünyada oksijenden sonra en çok bulunan elementtir.


 


Güneş Pilleri (Fotovoltaik modüller) vasıtasıyla güneş enerjisinden elde edilen D.C. (doğru) akımı akülerde toplamak ve depolamak suretiyle kullanıma sunan bir sistemdir. 24 Volt D.C. (doğru) akım kullanan cihazlara doğrudan, 220 Volt A.C. (alternatif) akım kullanan cihazlara da “İnvertör”  marifetiyle çevirerek elektrik verir. Güneşin olmadığı saatlerde akülerde depoladığı elektriği kullanır.


 


Kabataslak anlatmaya çalıştığım bu sistemle güneşin aktif olduğu saatlerde elde edilen enerjinin kullanım fazlası ve depolanamayan kısmı, şehrin ana hattına transfer edilerek, daha verimli ve kazanç sağlayıcı hale getirilmesi ile de tercih edilirliği sağlanmaktadır


 


Tasarım, alt yapı, aküler, çevirici cihazlar, bağlantılar ve işçilik hesaba katıldığında yatırım maliyeti watt başına 7 dolar hesaplanmaktadır. Bir evin günlük ortalama elektrik ihtiyacının 5–10 kilovat arasında olduğunu varsayarsak bu maliyetin şu anda orta gelir düzeyindeki insanlara cazip görünmemesine rağmen 20 yıl ömür biçilen güneş pillerinin, güneşli bölgelerde yapılacak yatırımı, kalitelerine orantılı olarak 5 ila 2,5 yılda amorti ediyor olması cesaret vericidir. Üretim kapasitesinin artışı ve teknolojik gelişmelerle ucuzlayan maliyetler bu zamanın, yakın gelecekte 1 yılın altına ineceği öngörüleri insanların yönünü güneşe dönmelerini sağlamaktadır.


  Cialis online


Temiz enerji kullanımının yaygınlaşma süreci üreten ya da aracı işletmelerin satış amaçlı pazarlama ve reklam gayretlerine terk edilmemelidir. Sivil Toplum Örgütlerinin ısrarı ve basının gündem yaratmasının peşi sıra asıl ivme hükümetlerin ve yerel yöneticilerin kolaylaştırıcılığı ile sağlanacaktır.


 


Albendazole without prescription

7.maddesinde; “Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak sadece kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla azami bin kilovatlık kurulu güce sahip izole elektrik üretim tesisi ve şebeke destekli elektrik üretim tesisi kuran gerçek ve tüzel kişilerden kesin projesi, planlaması, master planı, ön incelemesi veya ilk etüdü DSİ veya EİE tarafından hazırlanan projeler için hizmet bedelleri alınmaz.” İfadelerini içeren “Yenilenebilir Enerji Kanunu” ile yetinmeyip Ülkemizde güneş enerjisi ile ilgili önemli gelişmelerin olabilmesi için daha fazla çalışmamız gerekmektedir.


 


—Yenilenebilir enerji kullanımı ile ilgili yasal mevzuat, kullanıcıyı ve üreticiyi teşvik eder nitelikte olmalıdır.


—Güneş enerjisi donanımları bilhassa teknolojik gelişim süreçlerinde ağır vergi baskısından arındırılarak edinimi kolay hale getirilmelidir.


—Gerek üniversitelerde, gerekse özel sektörde yapılan güneş enerjisi ile ilgili AR-GE çalışmaları desteklenmelidir.


—Yerli üretime geçilmesi için teşvik edilmeli, kolaylık sağlanmalı ve kredi verilmelidir.


—Güneş enerjisinin de kullanıldığı eko-mimari çalışmaları gecikmeksizin başlatılmalıdır.


—Rüzgâr ve güneşten elde edilen elektriğin fazlasının değerlendirilmesi için çift yönlü sayaç kullanımı sağlanmalıdır.


—Özellikle güneş enerjisinin etkili olduğu bölgelerde binaların; asansör elektriği, iç ve dış aydınlatmaları gibi genel gereksinimlerde güneş enerjisinin kullanılmasını zorunlu kılacak, teşvik ve destekleri de kapsayan yasal düzenlemeler yapılmalıdır.


—Kamu idareleri tarafından düzenlenip işletilen tüm açık alanları, parkları, caddeleri, sokakları, kamu binalarını ve öncelikle de okulları, güneş enerjisi ile aydınlatmak için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.


 


Doğayı yani hayatımızı tahrip etmekten kaçınacağımız, rüzgâr, güneş, su ve topraktan daha doğru faydalanmaya başlayacağımız bir yıl özlemiyle.


 


Yüzünüz Güneşe Dönük Olsun, Yeni Yılınız Kutlu Olsun…


 


Sağlıcakla Kalın Saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.