Bodrum Gündem

Bodrum 2009 Özeti…

04.01.2010
0
A+
A-

2010 yeni umutlar ile başladı. Hemen de eskimeye başladı.



2009 başında neler bekliyordu bizleri ve nelerle karşılaştık, beklediğimiz ve beklemediğimiz acı tatlı bir çok olay geldi ve geçti.


 


Bodrum 2009 yılına girdiğinde ekonomik krizi tam anlamı ile anlayamamıştı. Biliyordu aslında neler olacağını az çok. Özellikle 2005 yılından sonra “Global Kriz”den önce yani, bir şeyler ters gitmeye başlıyor, sıkıntılar her yıl bir öncekini aratır hale geliyordu. Bodrum tedbir almaya çalıştı, ama geçici ve günlük tedbirler, günlük çözümler ile geçirdi bu güne kadar.


 


2009 seçim yılıydı ve çalışmalar, planlar, projeler, Bodrum ekonomisi bu seçim sonuçlarına göre şekillenecekti. Önce, Bodrum Ticaret Odası seçimleri vardı. Sonrasında ise yerel seçimler. Her ikisi de Bodrum’un geleceğini etkileyecek, sonucu belli olmayan önemli seçimdi.


 


Yoğun seçim çalışmaları başladı.


 


15 şubat 2009’da Bodrum Ticaret Odası Seçimleri yapıldı.


 


Biraz hatırlayalım isterseniz o günleri. Halen başkan olan, Mahmut Serdar Kocadon ve eski başkan Ata Aya adaylıklarını açıkladılar önce. Sonra, CHP destekli olarak İbrahim Apak adaylığını açıkladı.Türkiye’nin hiçbir yerinde, Bodrum Ticaret Odası seçimleri kadar kıyasıya mücadele edildiği görülmemiştir. (İstanbul Ticaret Odası seçimleri için hazırlık yapanlara anlattığımda şaşkınlıklarını gizleyemediler, düşünün artık.) Bu seçim, yerel seçim öncesinde bir antrenman niteliği taşıyordu adeta. Üye olan, olmayan herkes tarafından önemsendi, izlendi ve fikir yürütüldü. Elbette yerel seçimleri de kesin olarak etkiledi. Yarış öyle sıkı oldu ki, üyelere ziyaretlerin dışında televizyon programları hazırlandı, her üç aday televizyonda tartıştılar, sunum toplantıları yapıldı, reklamlar verildi, seçim gazeteleri bile yapanlar oldu.


15 şubat BODTO seçimleri Mahmut Kocadon ve ekibinin seçimi 10-0 kazanması ile sonuçlandı.


 


29 Mart 2009 Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon.


 


O dönemi de hatırlayalım kısaca. Nefes alınmadan, 29 Mart yerel seçim çalışmaları başladı. Çok önceden adaylığını açıklayan Mehmet Kocadon, Amerikan seçimlerini hatırlatan, bir kampanya başlattı. Sıkıntılı olduğu söylenen, sonradan da çok tartışılan bir önseçimle CHP Mazlum Ağan ile seçim yarışına katıldı. AKP ve MHP seçimi kazanmak için değil, ama dengeleri düzenleyen, kimilerine göre esas kazançlı partiler oldular. Emre Saraçbaşı ve Cengizhan Sancar seçimlerde iddiasız olmanın rahatlığını yaşadılar.


29 Mart geldi ve seçim sonuçları Mehmet Kocadon  7.634, Mazlum Ağan 7.494 oy aldı. Merkezde ve beldelerde, sonucu etkileyen en kazançlı parti ise MHP oldu. Böylece yeni bir dönem başlamış oldu Bodrum’da.


 


purchase Lasix Seçim atmosferinin bitmesiyle yeni bir yarış daha başladı. İşte bu yarış en zorlusu, en sıkıntılısı olanıydı. Global kriz bütün dünyayı kasıp kavururken nasıl geçeceği belli olmayan, bir çok beklentinin olduğu bir 2009 turizm sezonu başlıyordu. Sezonun başlaması ile yangınlar da arka arkaya geldi. Bodrum iyimi, kötümü anlayamadığı bir sezona girdi, yangınlarla beraber.


 


Ormanlar yanıyordu, ekonomi yanıyordu, turizm yanıyordu.


 


2009 sezon sonu geldiğinde takke düştü kel göründü. Global krizin etkilerini, sezonun hareketinde pek anlayamayan ya da hele şu sezon bir bitsin bakarız diyen Bodrum, sezonun bitimiyle krizi bütün çıplaklığı ile gördü.


 


İşte 2010’a bir iki önemli hatırlatma ile bu durumda girdik. Dükkanlar kapalı, açık olanlar ise umutsuz. Bodrum’da görev yapan memurlar mutsuz. Emekliler pahalılıkla mücadele içinde ne yapacağını bilemez halde. Yatırımcılar banka kredileri ile kışı geçirmeye çalışıyor. Daha saymadığım bir sürü kötü durum.


 


Resmi olmayan kaynaklardan öğrendiğime göre, şu ana kadar, 40 bin icra dosyası işleme konmuş, bir o kadarda yoldaymış. Yani, Bodrum yerleşik nüfusu yaklaşık 80-100 bin dersek her birimize bir icra dosyası düşüyor. Bebeklerde dahil.


 


Aralık ayında, Sayın Valimiz ve Muğla Defterdarımız tarafından tekrar değerlendirmeye ve kontrole alınacağı bildirilen, ecrimisil sorunu da çözülmez ise işte o zaman Bodrum’un vay haline.


 


2010 yılı Bodrum için kazançlı ve sıkıntısız olur umarım.


 


Not: 12 ay turizmine katkı sağlamak için “Bodrum Kışında Yaşıyor” ilkesi ve inancı ile “Cumhuriyet Yazarları Bodrum’da Kitaplı Günlerde” etkinliğimiz kalabalık bir katılımla gerçekleşti. Bu etkinlik için desteklerini esirgemeyen, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a, CHP İlçe Başkanı Dr.Kerim Cangır’a, ÇYDD′′ne, Yarımada Gazetesi’ne, Ekspres Gazetesi’ne, Maydanoz Restaurant’a, Grafikevim’e, gazeteci meslektaşlarıma, bize cesaret veren dostlarımıza ve tüm kitap okurlarına teşekkür ediyorum. 


 


 


 


 


 


 


    


 


 


 


 


Retin-A without prescription  


 


 


 


treating acne  

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.