Bodrum Gündem

Artan ecrimisil bedelleri turizmcileri endişelendirdi

Maliye Bakanlığı, otel, restoran ve eğlence merkezlerinin sahillerdeki kamu alanlarına ödediği işgaliye ücreti, metrekarede 9,31 liradan 95,76 liraya çıkarınca Bodrumlu turizmciler tepki verdi.

Artan ecrimisil bedelleri turizmcileri endişelendirdi
07.01.2010
0
A+
A-

Turizmciler şoke olurken işletmelere her gün yeni ihbarnameler gelmeye başladı. Bunun üzerine konu, Muğla İl Genel Meclisi′ne taşındı.



Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Yönetim Kurulu 2. Başkanı İbrahim Akaya, Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç ve Bodrum Otelciler Birliği (BODER) Başkan Yardımcısı Hasan Güven, hazırladıkları dosyayı İl Genel Meclisi′ne sundu. Dosyanın içeriğiyle ilgili meclis üyelerini bilgilendiren 2. Başkan Akaya, ilçe merkezinde ve beldelerdeki otellere, yeme içme ve şezlong bulunan alanlarından rayiç bedellerin üzerinde haksız ecrimisil tahakkukları yapıldığını söyledi.
Akaya, “Bunlara idare nezdinde yapılan itirazlar dikkate alınmadı ve tahsili yönünde vergi dairelerine bildirimde bulunuldu. Mahkeme müracaatlarımız olmasına rağmen icranın yürütmesi durdurulmadı. Bunun sonucu olarak birçok işletme, ödenmesi imkânsız icra uygulamalarıyla karşı karşıya kaldı.” dedi.


 


BODTO′da Muğla İl Defterdarı Mustafa Kılıçarslan ve Bodrum Mal Müdürü Hüseyin Görür′le bu konuda toplantı yaptıklarını aktaran İbrahim Akaya, “Ecrimisil fiyatlarının Bodrum yarımadası ekonomisi, turizmi ve sosyal yapısını derdinden etkileyebilecek boyuta çıktığı ve sektörde birçok iflasın sözkonusu olduğu gözlendi. Ecrimisil konusu alanlar, geçmiş 10 yıl, hattâ bazı vatandaşlar için 29 yıl geriye doğru hesap edilmiş. Başka illerde alanın kullanıldığı gün hesaplanırken bölgemizde kullanım süresi, daha kısa olmasına rağmen 365 gün olarak hesaplanmış” şeklinde konuştu.


  cheap Brand Viagra


BODER Başkan Yardımcısı Güven ise Antalya′nın Manavgat ve Kemer ilçeleriyle Bodrum arasında ecrimisil karşılaştırması yaptıklarını belirterek, “Kemer′de zemin, açık alan birim fiyatı 5,43, Manavgat′ta 4,41, Bodrum′da ise 75,43 lira. İskele mekân kullanımı Kemer′de 70,53, Manavgat′ta 66,05, Bodrum′da 115 lira. Bir başka sorun da ecrimisil giderleri ceza olarak kabul edildiğinden, kanunen kabul edilmeyen gider sınıfında olup gider olarak defterimize işleyemiyoruz” ifadelerini kullandı.


  doxycycline price


BODTO ve BODER araştırmalarına göre sadece Bodrum Belediyesi Gıda AŞ′ye ait 1 milyon 78 bin lira ecrimisil ödemesi var. İçmeler mevkisinde Seltur Turistik İşletmeleri′nin 4 yıl 9 ay kullandığı bin 340 metrekare açık alan için 970 bin 391, Yasemin Turizm Ticaret′in 4 yıl 10 ay kullandığı 3 bin metrekarelik açık alan için 250 bin, Mehmet Aydoğar isimli vatandaşın 24 yıl 7 ay kullandığı 874 metrekarelik zeytinlik alan için 301 bin 890, Bebek Hotel′in 9 ay kullandığı, önündeki kumsal ve büfe için 42 bin 908 lira ecrimisili bulunuyor.


 


buy Zithromax online

Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü de Maliye′nin altın yumurtlayan tavuğu kestiğini belirterek, “Hazine arazilerine gönderilen ecrimisil ücretleri, ödenemeyecek kadar yüksek. Bugün Bodrum, yarın Marmaris, ertesi gün Fethiye′ye aynı fiyatlar yansıyabilir. Kimse ecrimisil ödemekten aciz değil ama 29 yıl geriye gidip hesaplamak ve faiziyle birlikte istemek, ′Senin tüyünü yolarım.′ demektir. Bu bizi yaralıyor” şeklinde konuştu.

Zeki Köylü, ecrimisil parasını ödeyemeyen turizmcilerin menkul ve gayrimenkullerini icra kanalıyla bağlattığını kaydederek, şunları söyledi: “Turizmci, yanında misafiriyle aracında giderken trafik durduruyor ve araç bağlanıyor. Yaz sezonunda, yabancı müşterilerin gözü önünde icra kanalıyla oteldeki malzemelere el konuluyor. Bunun tek çaresi var. Maliye Bakanlığı, yasada bir maddede değişiklik yapacak ve bu yerleri il özel idarelerine aktaracak. Biz de oluşturacağımız komisyonlarla belediyelerle işbirliği yapıp sorunu çözeceğiz.”
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.