Bodrum Gündem

ADALET ve DEMOKRASİ HAFTASI…Uğur MUMCUyu Anma Etkinlikleri Yapıldı…

Tüm Türkiyede olduğu gibi, Bodrumda Adalet ve Demokrasi Haftası ve Uğur Mumcuyu anma etkinliği yapıldı.

ADALET ve DEMOKRASİ HAFTASI…Uğur MUMCUyu Anma Etkinlikleri Yapıldı…
25.01.2010
0
A+
A-

Bodrum Belediyesi, ÇYDD, CHP ve birçok sivil toplum kuruluşları ile halkın katılımı ile 
herkese karanfil dağıtıldı. Karanfiller tören sonunda Uğur Mumcu fotoğrafının yer aldığı kaidenin etrafına konuldu.

 
Anma, Belediye Meydanı’nda Atatürk heykeline çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başladı. 24-31 ocak tarihleri arasındaki Adalet ve Demokrasi Haftası ile ilgili hazırlanan ortak bildiri ÇYDD Yönetim kurulu Üyesi Nadiye Sarıtosun tarafından katılımcılara okundu. Bildiri;

 

24 Ocak 1993′te öldürülen gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile 31 Ocak 1990′da öldürülen Prof. Dr. Muammer Aksoy′un ölüm yıldönümleri arasındaki 24 Ocak-31 Ocak günleri arasındaki haftanın, demokratik kitle örgütleriyle birlikte, ′Adalet ve Demokrasi Haftası′ olmasına karar verilmesi üzerinden tam on yedi yıl geçti. 1993 yılından bu yana düzenlenen hafta, demokrasi ve adaletin kurumsallaşması için el ele veren demokratik kitle örgütlerinin yerel yönetimlerin, suskun kalmayan tüm aydınların ortak çabasıyla tüm Türkiye’de olduğu gibi Bodrum’da da gerçekleşiyor.

Işığın getirdiği aydınlıktan, bilgiden ve gerçeklerden korkanlar, Aydınlanmanın ışığının kitlelere ulaşmasını hep engellenmek istemişlerdir. Karanlığın egemenliğinde diretenler, halkın yarınlarını çalanlar, bu korkuyla da sürekli baskı, zulüm yaparlar ve ölüm emirlerini yağdırırlar. Son otuz yıldır, aydınlanmanın ışığını topluma aktarmak isteyen aydınlarımız, gerçeği halka aktarmak isteyen gazetecilerimiz, bilimsel bilgiyle ülkesinin sorunlarına çözüm olan, haksızlıklara karşı durmayı görev bilecek yeni nesilleri yetiştirmek isteyen öğretim üyelerimiz, bu korkakların verdikleri emirlerle baskı ve zulüm görmüşler, arkalarında dul eşler, öksüz ve yetim çocuklar, acılı ana babalar bırakarak öldürülmüşlerdir.

Bir toplumda Adalet ve demokrasi,  bilgiyle beslenirse, bilinçle cesaretle savunulursa  kök salabilir; ancak dayatmalara, baskılara, hoşgörüsüzlüğe, işkenceye, haksızlığa direnen yurttaşların çoğalmasıyla yerleşebilir.

Yıllardır “faili meçhul” cinayetlerin acısını toplumca yoğun olarak yaşadığımız ülkemizde, dilimize yerleştirilmek istenen ′faili meçhul′ kavramına karşı bilinçli bir şekilde karşı koymak aydın olmanın bir gereğidir. Geçmiş cinayetleri kolayca unutan toplumlar gelecek cinayetlere gebe demektir. Haince canlarına kıyılarak aramızdan alınan ve bir çoğu hala faili meçhul kalan yurtsever aydınlarımızın acısı dinmezken başkalarının yaşamına son verenler, katiller, teröristler kahraman muamelesi görmemelidir. Eğer görürse, toplumun adalet duygusu incinir, hukuk anlamını yitirir. Anayasamıza göre “ Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, ve sosyal bir hukuk devletidir.” Bu maddenin tüm bireyler ve birimlerce içselleştirildiği ve yaşama geçirildiği bir toplumda yaşamak  istiyoruz. En temel insan hakkı olan yaşama hakkının korunduğu bir toplumda yaşamak istiyoruz. Evrensel hukuk değerlerinin geçerli olduğu, hukuka siyasetin bulaşmadığı bir toplumda yaşamak istiyoruz.

Topluma öncü olmuş, düşündüklerini topluma anlattıkları,  gerçekleri irdeleyip toplumu aydınlatmayı amaç edindikleri için teröre hedef olmuş tüm aydınlarımızı Adalet Demokrasi Haftasında saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz .

Işığımız oldular, ışıklar içinde olsunlar.

Bodrum Belediyesi

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği    

Muğla Barosu 

Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği  

Cumhuriyet Halk Partisi 

Atatürkçü Düşünce Derneği    

Cumok   

Türk Kadınlar Birliği 

Mavi Yol Platformu      

Deniz Ticaret Odası      

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.