Bodrum Gündem

OTOMOTİV ÜRETİMİNDE DÜNYA DEVLERİNE NELER OLUYOR?

Geçen yıl bazı tanınmış markalar özellikle Amerikada çeşitli arızalar nedeniyle binlerce aracı geri çağırarak sektördeki gidişin alarmını vermişlerdi.

OTOMOTİV ÜRETİMİNDE DÜNYA DEVLERİNE NELER OLUYOR?
01.02.2010
0
A+
A-

Bu yılın ilk aylarında da önce Toyota’nın ve sonra da Honda’nın, ardından da Peugeot-Citroen’in binlerce aracı geri çağırması işin içinde kronik bir hata olduğu izlenimini uyandırdı.


 


Olay aslında bir evrimin kontrol edilemeyen tezahürüydü. Biz eğitimlerimizde iş adamlarına hep büyümenin tehlikeli ve zor bir işlem olduğunu anlatırız. Büyürken ve hızlanırken hatalar da artar. Eğer yöneticiler ciddi bir ISO eğitiminden geçmemiş ise ve denetlenmiyorlarsa büyüme sırasında hata yapma olasılığı çok yüksek olur.

buy doxycycline

 


Otomotiv sektöründeki olay da bundan kaynaklanıyor. Üretim büyümüyor ama hızlanıyor ve otomatikleşiyor. Şirketlerin Ar-Ge birimleri giderek hızlanan elektronik kontrollu üretim birimleri üretiyorlar. Fabrikalarda insan faktörü azalıyor, böylece hata payının da azalacağı düşünülüyor. Teorik olarak doğru ama arada küçük bir detay var. Otomobil üretimi gibi çok fazla küçük parçanın bir araya getirilmesi (montajı) için insan zekası gerekiyor. cheap Retin-A cheap Generic Viagra


 


Parçalar elektronik olarak ve hızla üretilip bant üstüne geliyor ama onları belirli bir sırayla birbirine monte etmek için insan gücü ve zekası kaçınılmaz oluyor. Bu arada değişik birimlerde en mükemmeli üretilen parçalar arasında uyumsuzluklar oluşuyor. Tıpkı bir insana takılan yabancı bir organ gibi, yüksek teknolojiyle ve büyük bir hızla robotlar tarafından üretilmiş iki ayrı parça bant üzerinde birleştirilince uyum içinde çalışmıyorlar.


 


Bu hatalar, evrimin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ortadan kaldırılmaları için önce ortaya çıkmaları gerekir. Kısa süre içinde mükemmele yakın otomobillerin üretimi gerçekleşecek. Bu gün bile yeni araçların içindeki elektronik yardımcı devreleri düşünecek olursanız bundan yirmi sene öncesiyle ne kadar büyük farklar olduğunu göreceksiniz.


 


Otomotiv sanayii hala yeni buluşlara açık ve gelişmesini henüz tamamlamadı. Daha arabalara takılması düşünülen çok fazla miktarda elektronik devre var. Bunlar hayatı kolaylaştıracaklar ama önceden görülemeyen hataları da beraberlerinde getirecekler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.