Bodrum Gündem

Bilgilendirme formu ateşten topu acentelerin kucağında…

07.02.2010
0
A+
A-

Bilgilendirme Yönetmeliği yayınlandığında sektör umutlanmıştı. Sigorta yaptıracak kişi sigorta sözleşmesini imzalamadan önce kendisine verilen ve kısa öz bilgiler içeren bilgilendirme formunu okuyup imzalayacaktı.


Ve böylece tüketici ne aldığını bilecekti ve daha az sorun yaşanacaktı. Bu yönetmelik yayımlanmadan önce Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç ile yaptığımız bir görüşme sırasında kendisi “Can Bey, sigortalıyı bilgilendirmek için kısa ve öz bilgilerin yer alacağı A-4′ün yarısı kadar, arkalı önlü hatta her branşa farklı renklerde hazırlanmış bilgilendirme formları hazırlatacağız şirketlere, bunun için hazırlık yapıyoruz” demişti. Çıkış noktası buydu gerçekten, ama ne olduysa oldu, belki puntolar büyüdü ama yine 4-5 sayfalık bilgilendirme formları tüketiciye sunulur oldu.


Sigortalıya sorduğumuzda ilk şikayet “biz sigorta yaptırırken neyi satın aldığımızı bilmiyoruz.. Acente ne anlatırsa onunla yetiniyoruz. Karınca duası gibi yazıları ve anlayamadığımız sigortacılık terimleri nedeniyle başımız sonradan ağrıyor” diyorlar. Zaten toplum olarak pek okumayı sevmediğimiz bir başka gerçek. Bir de üzerine böyle bir uzun yazıyı sigorta yaptırana zorla okutursan işte tam bir Çin işkencesi. Bu okunmamış Bilgilendirme Formu′nun önemi hasar anında ortaya çıkıyor. Aralara sıkıştırılmış maddeler nedeniyle tüketici zor durumda kalıyor. Okusa ne olacak? Zaten anlamayacak. Ben gazeteciyim sigorta sektörü ile yaklaşık 6 senedir iç içeyim, ben bile okusam birçoğundan bir şey anlamam herhalde. En azından tuzaklar varsa göremem bile.


buy Indocin online

İşin içine imza girdiğinde…


Bunun ile ilgili birçok yazı yazdım yönetmelik çıktığında. Bunların tüketiciler tarafından okunup imzalandığını iddia eden yok sanırım. Okunmadığını Hazine′de, sigorta şirketi de biliyor. Acente ve sigortalı zaten biliyor çünkü imzalatamayan ve imzalamayan da onlar. Yönetmelik bilgilendirme formunun sigortalıya imzalatılması sorumluluğunu sigorta aracılarına yani acentelere veriyor. Sigorta acentesi zaten zor sigorta yaptırıyor bir de müşterisinden formun imzalatılmasını istese, sigortalı korkup kaçacak. Zaten kime “şuraya bir imza at” desen bir irkilir.


Acente tarafından bakıldığında bu sorumluluk kucaklarında ateşten top. İmzalatmaya çalışsan müşteri kaçacak, imzalatmasan da vatandaşın başına bir şey gelse tüm sorumluluk acentenin üzerinde. Bugüne kadar bununla ilgili bir olayın meydana gelmemesi gerçek bir mucize. Çünkü işin büyük tarafı da var. İş sadece bir otomobil bir ev sigortası değil. Büyük bir kurum sigortalanacaksa, yetkili kişinin formu imzalaması gerekiyor, bu yetkili kişiye ulaşmanın zorluğunu hepimiz tahmin edebiliyoruz. Sekreterler bir imza atıp da sonrasında ben atmadım dese ne olacak. Ateşten top acentelerin kucağında.


“Sorumluluk tüketici de olsun”


Geçtiğimiz haftalarda Antalya′da yapılan bir toplantıda Bilgilendirme Yönetmeliği ve acentelerin sorumlulukları gündeme gelmişti. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç′e bu işte acentelerin sorumluluğunun azaltılması konusunda rica da bulunuldu. Çünkü sistem bu şekilde zaten yürümüyor. İzleyiciler arasından bir acente, Bilgilendirme Formu′nun okunup imzalanması sorumluluğunu tüketicilere verilmesi konusunda bir öneriyi de gündeme getirdi. Yaklaşım şöyle “Sorumluluk vatandaşın üzerinde olursa mecburen okuyup imzalar” diye düşünülüyor. Okumazsa ve imzalamazsa da sorun yaşadığında bir hak iddia edemeyecek olması tüketiciyi zorlar mı? Bilemiyoruz. Zaten sigorta tüketicisi için sigorta yaptırmak mayın tarlasında dolaşmak gibi bir de üstüne böyle bir şey yapmak ne gibi sonuç verir bilemem. Burada tüketicinin tek şansı kalıyor sabırlı ve güvenilir bir sigorta acentesi ile çalışmak.


cheap Fluoxetine   Buy Toradol

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.