Bodrum Gündem

KAHRAMAN BAKKAL AMCA, SÜPERMARKETLERE KARŞI..

07.02.2010
0
A+
A-

Beş M Migros açılacağı söyleniyor. Söylenenler doğru ise eğer, Bodrum esnafı, yandı gülüm keten helva.


Geçtiğimiz haftanın Türkiye gündemini oluşturan “BAKKAL AMCA” ve “SÜPERMARKETLER” tartışması, söylenenler doğru ise, önümüzdeki aylarda Bodrum gündemi de “BAKKAL AMCA” ve “SÜPERMARKETLER” oluşturacaktır. İlerlemenin, gelişmenin sembolü olan süpermarketler, Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmelerin çöküşü anlamına da geliyor. Özal döneminde sıklıkla söylenen “orta direk” in yok olması ve halkın arasındaki ekonomik gelirlerde uçurumların artması, hem ülke için, hem de yerel ekonomiler için kötü ve geri dönülmesi zor sonuçlar oluşturmuştur. Bunun örnekleri bir çok ülkede ve Türkiye’de yaşanmış, yaşanmaya da devam etmektedir.


 


Avrupa ve gelişmiş ülkelerde süpermarketler çeşitli yaptırımlarla ve kotalarla, küçük ve orta ölçekli işletmeleri yok olmasını engellemektedir. Üstelik bu kanunlarla kesinlik kazandırılmıştır. Şehir dışında kurulması, belli saatlerde açılıp kapanması, Pazar günleri kapalı kalması vb gibi  küçük esnafı koruyucu, yaptırımları vardır. Tüketicilerde küçük esnafı destekleyici kültüre ve anlayışa da sahiptir. Oysa bizde öyle mi? Düşünün sadece Bodrum yarımadasında 42 adet süper market var. Çeşitli pazarlama yöntemlerini ve güçlerini kullanarak, aşırı tüketime neden oldukları gibi, bir kentin ekonomisinin dengesini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin yok olmasına, batmasına neden olmaktadırlar. Gıda, mobilya, küçük ev ve iş aletlerinden tutunda anahtar bile yapan süpermarketlerimiz var. Küçük esnafın sattığı, ürettiği her ürünü bulabiliyorsunuz. Küçük esnaf ne yapacak bu dev güçlerin karşısında, nasıl yaşayacak, nasıl geçinecek, evine nasıl ekmek götürecek. Orta direk yok olursa, dengeler şaşar, isyan çıkar. Bir röportajda Rahmetli Dış İşleri eski Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, İran Şahı Pehlevi ile bir konuşmasını anlatmıştı. Devrik Şah Rıza Pehlevi, İran’da orta direğin yok olduğunu ve halkın isyan durumuna geldiğini anlatmış Çağlayangil’e. Bu konuşmadan birkaç ay sonra da İran Devrimi oldu, Şah devrildi. Tarih tekerürden ibarettir, ders almak lazım.


 


Bodrum yarımadasında 42 adet süper market var. Korkunç bir rakam. Bodrum kontrollü büyümelidir, hatta yavaşlamalıdır. Bunu Bodrum’un yarınları için, Bodrum’un geleceği için, Bodrum esnafı için, Bodrum’da yaşayan insanları için tekrar tekrar düşünüp bir an evvel değerlendirmeliyiz. Geçtiğimiz hafta “Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği” seçimlerinde konuşan, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon aynen şunu söyledi; “Bodrum’dan ev veya mülk satarken, sakın satmış olmak için satmayın. Alacak olan kişilerin profiline çok dikkat edin. Bodrum’a gelecek olanları siz iyi seçmelisiniz ki, Bodrum bu güzelliğini kaybetmesin.” Robaxin online   Başkanın söylediklerine katılamamak mümkün değil. Ama bu sadece söylemde kalmamalıdır. Bodrum dışarıdan göç alan bir yer, gelenler Bodrum’u tüketmek yerine değer katabilecek özellikte olmaları en büyük dileğimiz.


 


Lakin, süpermarketler gelmeye devam ederse ki öyle de görünüyor, ister istemez Bodrum’un  büyük kentlerden bir farkı kalmayacaktır. Bu tehlikenin farkında mısınız?


 


Bitez Belediyesi ve Ege Üniversitesi birlikte bir seminer verdiler geçen hafta. Konu “TURİZMDE YENİ ARAYIŞLAR ve YENİ SEÇENEKLER” di. Eko köyler ve kırsal turizm konusunda çok önemli bilgiler içeriyordu. Detaylarını incelediğinizde Bodrum geleceği ancak bu tür projeler ile kurtulur, süpermarketler ve betonlaşma ile de yok olur. Süpermarketler ve benzeri dev şirketler, sadece yerel işletmeleri değil, burada doğup büyüyenleri ve Bodrum sevdalısı yaşayanları da iter, dışlar, kovar, yok eder.


  Purchase Retin-A without prescription


Kontrolsüz büyümenin yok olmak olduğunun farkında mısınız?


 


*******


 


CHP Seçimleri 14 Şubat’ta yapılacak. Bodrum için umarım en doğru ve en yararlı başkan adayı ve yönetimi seçilir. Her adaya başarılar diliyorum. Yarışmak demokrasilerin vazgeçilmezidir, elbette.


Lakin unutmayalım ki, Bodrum kavgayı gürültüyü sevmiyor. Hangi görüşten olursa olsun, bir çok kişi birbiri ile akraba, hısım, dost. Yüz yüze bakıyoruz. Seçim bittiğinde de hep beraber Bodrum için çalışmaya, üretmeye devam etmeyi ilke edinmelidir.


Herkesin böyle düşündüğünden kuşkum yok da, ben gene de bir söylemek istedim affınıza sığınarak.


Bu söylediklerim, Esnaf Odası ve Şoförler Odası seçimleri için de geçerli.

Furosemide online

 


******


Paylaşmak istediğim bir konuda Bodrum Haberciliği ile ilgili. Bodrum haberciliğinde güzel gelişmeler oluyor. Cuma akşamları Bodrum’un yerel televizyonu KENTTV’de Serdar Karlıova tarafından hazırlanan “HABER ÖTESİ” programı çok güzel olmuş. Bodrum haftalık gündemi yanında, çok özel konukları ile çok oturaklı bir programdı. Bu haftaki konuklarının Çelik dayı, Ender Kasal ve Akın Rüştü Fetvacı’nın Bodrum geçmiş kültürüne sahip çıkarak, nasıl mücadele ettiklerini gördük. KENTTV ve Serdar Karlıova’nın emeklerine, beyinlerine sağlık.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.