Bodrum Gündem

ZEYTİNYAĞINDA RİSKLİ OYUN…

Naturel sızma zeytinyağı hammadde fiyatının yılbaşından önce 4.5 liradan 6 liraya yükselmesi, ihracat yapan Türk markalarını etkiledi.

ZEYTİNYAĞINDA RİSKLİ OYUN…
10.02.2010
0
A+
A-

Fiyat artışına neden olan en önemli faktör hasat zamanında köylülerin ürünleri spekülatörlerin toplayarak saklaması, daha sonra yüksek fiyatlara pazara çıkartması. Aynı aman aralığında uluslararası ekonomik konjonktürde Euro’nun değer kaybetmesi, buna karşın yağ fiyatlarının yükselmesinin zeytinyağı fiyatlarına iki kat etkilediği belirtiliyor.


Fiyatları suni olarak yükseltildiğini ileri süren Ravika Pazarlama Müdürü Savaş Özaltun, “Zararına aldığımız siparişleri teslim edeceğiz ama sonra ihracatı bu rakamlarla durdurmak zorundayız” dedi.
Dünyada Türk zeytinyağına güvenin, istikrarsız fiyat politikasıyla günden güne kaybolması tehlikesine de değinen Özaltun, ithalatın yasak olmasının rekabeti baltaladığını söyledi.
Ancak İspanya’da ürünün raf fiyatı bu seviyelerin altında. Bu gelişmelerin hepsi Türkiye’nin zararına. Hızla pazar kaybediyoruz. Potansiyel müşterilerin hepsi İspanya’ya yönelmeye başlıyor.


Bilindiği gibi Dünya pazarında İspanya’nın ihracat rakamları İtalya’nın üstünde ama yüksek kazanç İtalyan zeytinyağında. Özellikle kaliteli şişelere rağbet gösteren Amerika pazarında İtalyanlar açık ara önde.


Kısa adı Asoliva olan İspanya Zeytinyağı İhraçatçıları Derneği’nin pazarlama müdürü Bayan Eva Ruiz Gonzales İspanya’nın dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi ve ihracatçısı olduğunun yanı sıra çok kaliteli ve çeşitli zeytinlere sahip olduğumuzu da bilmelerini istediklerini beyan ediyor. buy plavix


Merkezi Madrit’te bulunan Uluslararası Zeytinyağı Kurulu’nun (IOOC) verilerine göre, İspanya yıllık ortalama 800- 900 bin ton ton zeytinyağı üretimi ile pazarın yüzde 38′ini temsil ediyor ve İtalya ile Yunanistan’ın önünde bulunuyor.


İspanya, yine IOOC’un kayıtlarına göre, dünya toplam zeytinyağı ihracatında da yaklaşık yüzde 70′lik bir paya sahip. Bununla birlikte İspanya’nın zeytinyağı ihracatı esas olarak “dökme” tabir edilen türde. Aslında İtalya da İspanya’dan zeytinyağı ithal ediyor. Ama dökme olarak gelen bu zeytinyağları italya’da şişelenip, İtalyan markaları altında bireysel tüketicilere arz ediliyor. Öyle ki dünya şişelenmiş zeytinyağı ihracatının yüzde 59′u İtalya’nın, yüzde 34′ü İspanya’nın payı. Where to buy Strattera


Türkiye’nin tıpkı diğer sektörlerde olduğu gibi zeytinyağında da markalaşması ve kalitesini öne çıkartması gerekiyor.


 

Proscar buy
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.