Bodrum Gündem

GEN TEKNOLOJİSİ İNSAN SAĞLIĞININ HİZMETİNDE…

15.02.2010
0
A+
A-

Her şeyin başı sağlık ama nasıl?


buy methocarbamol
Binsekizyüzlü yılların ortasında Gregor Mendel’in buluşlarıyla başlayan Genetik Bilimi, günümüzde inanılması zor noktalara ulaştı. Mendel zamanında kalıtımın fiziksel temeli anlaşılamamıştı ama varlığı bilinmekteydi. Daha o zamanlarda GEN adı verilen bu kalıtım birimleri kontrol altına alınmaya ve ISLAH edilmeye başlanmıştı.

Aslında insanoğlunun bitki ve hayvan genlerini islah etmesinin 17.000 yıl önce Nil vadisinde başladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştı. Son yıllarda bilgisayarların yardımı ile ilaç sanayi insan vücudundaki 500 biyolojik hedefi kapsayan araştırmalarla 25.000 civarında geni tanımlamıştı. Kısa süre içinde bu sayının 40.000’e çıkacağı ve insan vücudundaki 25.000 biyolojik hedefi analiz etmesi beklenmektedir. Bu hemen hemen bütün fonksiyonların kontrol altına alınması anlamına gelmektedir

Bu gün teknoloji o kadar ilerlemiştir ki yeni doğmuş bir bebekten alınan DNA yüz yıl saklanabilmektedir.
purchase esomeprazole
Bildiğiniz gibi insan vücudunda yaşamın temel yapı taşını oluşturan 46 kromozom vardır. Gen bilgilerini taşıyan sarmal şekilde oluşmuş bu kromozomlar 22 çift otozom (toplam 44) kromozoma ilave olarak cinselliği belirleyen erkeklerde XY ve kadınlarda XX kromozomlarla 46 sayısını bulur. Çoğalma evresinde erkeklerde Y’lerin değişkenliği yüzünden geriye doğru takip edilemeyen kromozomlar tam tersine kadınlarda XX’lerin hiç değişmemesi dolayısıyla binlerce yıl geriye kadar takip edilebilmektedir. Bu yönde geliştirilen araştırmalarla insan ırkının yaklaşık 45.000 yıl önce doğu Afrika’daki dört ayrı anadan başladığı bulunmuştur ki bu bilgi Sümer tabletlerindeki yazılanlarla örtüşmektedir.

Genlerin son yıllarda kontrol altına alınabilmesi ile kalıtım yoluyla geçen bütün hastalıkların da önceden belirlenmesi ve zamanında giderilmesi mümkün olmaya başlamıştır. Türkiye’de de uygulanan çok basit bir metotla insanın ağzının içinden alınan dokuyla yapılan testler sonucunda bireysel farklılıklarınız anlaşılmakta,

*** genetik olarak hangi hastalıklara yakalanma riskinizin olduğu,

*** yaşam biçiminizin nasıl olması gerektiği,

*** hastalıklardan korunmak için ne tür bir beslenme şeklinin size uygun olduğu gibi detaylar ortaya çıkmaktadır.

Böylece kalp krizi, kanser oluşumu gibi hastalıkların dahi önlemini almak artık mümkün olmaktadır.

Her insan vücudunun:

a)     beslenme şekli, besin algılama değerleri, vitamin ve mineral ihtiyacı farklıdır,

b)     her vücudun egzersiz ihtiyacı ve taşıma gücü birbirinden farklıdır,

c)      her insanın check-up ihtiyacı ve süreleri birbirinden farklıdır.

Bu testi yaptırarak erken tanının da önüne geçmeniz mümkündür, sizde doğuştan gelen bir zayıflık mı var, yoksa dışarıdan gelecek bir virüse karşı aşırı duyarlı mısınız veya vücudunuz bir hastalığa yatkın mı?

İşte bütün bunlar artık basit bir testle ortaya çıkıyor. Eğer uygun bir beslenme ve yaşam biçiminiz yoksa farkına varmadan şeker, kalp hastalıkları, kanser, kemik erimesi gibi problemlere doğru yaklaşıyor olabilirsiniz.  

Tavsiyem: doktorunuza başvurun, sizi yönlendirsin. Ankara’da Hacettepe Üniversitesinde kurulan Teknokent’in içindeki Gen Laboratuarında bu işlemler yapılıyor.

Kısacası avuç avuç vitamin almadan önce sizin vücudunuza onların faydası olup olmadığını öğrenin. 

İTT (İleri Tıp Teknolojileri) tarafından kurulmuş olan TOGEN (Toplum Sağlığı Genomiği Laboratuarı) bu konuda hizmet veriyor.

Uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrı önce vücudumuzu tanımaktan geçiyor. Boşuna gazetelerde yazan her diyeti uygulamayın, yok yere herhangi bir fitness etkinliğine girmeyin. Yaşam tarzınızı belirlemeden önce bu testi yaptırın.

Konu hakkında daha detaylı bilgileri aşağıdaki linklere bulabilirsiniz. Harekete geçmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Teknoloji gelişerek yaşamımızı kontrol altına aldığımızı zannederken aslında evrende ne kadar küçük ve korunmasız minicik yaratıklar olduğumuzu düşünüp daha çok korkmaktan kendimi alamıyorum.

Acaba ortaçağdaki gibi daha az bilip, şık giysiler giyip, barok müzik dinleyip, “işte hayat bu kadardır” demek daha mı kolay?

  cheap Proscar

 

http://www.genar.gen.tr/kurumsalyapi.html

 

http://www.haccpiso22000.com/icerikg.asp?id=735

 

http://www.gentest.gen.tr/basin/ankaramagazin.10.07.pdf

 

http://www.doktorsitesi.com/yazi/2085/GENTEST-Yaslanmanin-sirri-genlerde-sakli-!?a_id=101

 

Yazarın diğer makale ve yorumlarına http://celalgursoy.wordpress.com/ blogundan erişebilirsiniz.
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.