Bodrum Gündem

TUZAK…

15.02.2010
0
A+
A-

Son zamanların popüler söylemi; Tek kurtuluş 12 ay turizm. Bir dakika durun diyenleri vatan haini ilan etmek için müthiş bir sebep. Turizmden geçinenler için istenmemesi mümkün değil.

 


 


Hani derler ya denize düşen yılana sarılır diye, boğulmaktan kurtulmak isterken kurtulmak bir yana yılan ısırması nedeniyle boğulmamız kesinleşecek. Muhtemelen boa yılanına sarılmış olacağımızdan hayatımız yılanın midesinde son bulacak.


 


Tek çare yüzme öğrenmek. 


 


Köpek balıkları etrafımızda, akbabalar tepemizde fır dönüyor. Fırsatçılar küresel ekonomik kriz nedeniyle kazancı azalan halka sarılması gereken kurtarıcı bir el uzatıyor ve diyor ki  “12 AY TURİZM.


 


Söylem devamlı pompalanıyor, can simidi haline dönüştürüldü, yerelde yaşayan herkese, her esnafa yetkili ağızlar vasıtasıyla enjekte ediliyor. Politikacılar ve yönetime talip olanlar politik söylem haline getirdiler.


 


Nasıl yapabiliriz sorusuna yanıtlar hazır.


 


Kongre turizmi


Futbol turizmi,


Golf turizmi,


Nitelikli yatak (otel turizmi)


 


Tuzağın niteliği apaçık ortada yerelde kimsenin cesaret edemeyeceği boyuttaki büyük yatırımlar. Gittiği her yeri sömüren küresel sermaye, yöresine bir dolu dert yükleyecek, pastayı onlar yiyecek biz kırıntılar için kavga edeceğiz.  


 


Kongre salonlarına ihtiyacımız var devasa oteller yapmalıyız diyorlar, kimler yapacak, küresel sermaye, kime yararı olacak, küresel sermayeye, peki ya bizi düşünen var mı? Figüran olmaktan öteye gidebildik mi? Şimdiye kadar olanlar ne idi ise bundan sonra olacak olanlarda farklı olmayacak.


 


Rezervasyonlu çalışan butik otellerimiz vardı, bakkallar neredeyse yok satıyordu, ev pansiyonculuğu yapan halk cebine para koymaya başlamıştı ki, böyle olmaz dediler. Kocaman oteller lazım koylarınızı bize verin dediler, verdik, yaptılar, ardından siz beceremezsiniz turizmi biz pazarlayalım dediler onu da yaptılar. 8 ay yaptığımız turizm düştü 2 aya, şimdi de diyorlar ki 12 aya çıkartalım ancak suyunuzu bize verin, kalan kıyılarınızı da isteriz ancak yetmez tarlalarınızı da bize verin, biz de size turist getirtelim diyorlar. Söyleyeyim size BODRUM AVUCUNU YALAR…


 


Futbol turizmi için şimdiye kadar akılları neredeydi niye yapmadılar?  Yapmak istemediler çünkü küçük arazilere bire beş, bire on karlı inşaat yapmak varken niye uğraşsın ki kocaman futbol arsalarıyla. Sektör battı, ellerinde kaldı yaptığı konutlar, ballı rant bitti. Şimdi yeni rant kapısı 12 ay turizm ayağıyla kocaman kocaman arsaları yok pahasına satın almak yada tahsis ettirmek, hazır SAZAN da bolken.


 


Golf turizmi tamamen tuzak, villa yapıp pahalıya satmak için şatafatlı bahçe yaratmak ve kazık villaya albeni kazandırmak. Tamamen RANT…


 


Kanmayın beyler kandırıyorlar sizi sazan olmaktan vazgeçin yada yardakçılıktan.


 


12 ay turizm hareketliliğine, akıllı, becerikli, kararlı ve vizyonu olan insanlarla, yöreye özgün yerele dönük çalışmalarla ulaşabiliriz. Biraz kafayı çalıştırmak biraz da çalışmamız gerekiyor. Satarak, kiraya vererek geçinmekten vazgeçip yaşamına sahip çıkmam gerekiyor. Bizim yerimize başkaları düşünürse yapacakları teklifler tuzaktan öteye gitmez.


 


Ve bu kente yapılacak en büyük kötülük 12 ay turizm yapalım diye pompalanan nafile turizm tuzağı. Yaşanılmayan bir kente nasıl turist getirtebilirsiniz.


 


Eşime dostuma gelin kışın Bodrum’da tatil yapın demeğe dilim varmıyor. Tamam, gelelim ne var oralarda nereleri gezelim dediklerinde söyleyecek sözüm olmuyor.


Buy cheap Topamax  


Bodrum’un en meşhur Cumhuriyet Caddesi inşaat halinde motosiklet yolu olmuş ve arabalardan yürünmüyor Bodrum’un içinde ki çarşılarda dükkânlar kapalı, Gümbet, Bitez, Torba ve daha birçok sahil terk edilmiş durumda, civar köylere giden yollar delik deşik halde, şantiye görünümünde bir kent.


 


Ben Bodrum’da yaşamaktan zevk alamazken başkalarına gelin Bodrum’u görün diye reklam yapamam, yapsam da yalancının mumu yatsıda söner.


 


İstiyoruz ki önce turist gelsin çukurların üzerinden atlaya atlaya gezerek spor yapsın.  Cumhuriyet Caddesinde turistin birisine araba ya da motosiklet çarpsın da belediyeyi mahkemeye versin ki cadde trafiğe kapatılsın. Turistler ellerinde pankartlarla “Dükkânlar Açılsın” yürüyüşü yapsınlar ki esnaf turistin geldiğini duyup dükkânlarını açsın.


 


İstiyoruz turist gelsin görsün nasıl doğayı katlediyoruz, nasıl denizi kirletiyoruz, nasıl tarihi yok ediyoruz, nasıl bir kargaşanın içinde yaşıyoruz görsün ve bize para versin.


 


Alt yapıyı tamamlayalım sağlıklı çalışan bir kent yaratalım diyen neredeyse yok gibi.


 


Önce İnanmak gerekir 12 ay turizm yapmak için istemek gerekir. Belediye Başkanı da inanmalı Polisi de. Kaymakamı da inanmalı öğretmeni de, Zabıta memuru da inanmalı Trafik Polisi de. Dağıtım yapan toptancı da inanmalı kargo görevlisi de. Esnafı da inanmalı memuru da. Şoförü de inanmalı kaptanı da.


 


Hiç kimse inanmazken hiç kimse kılını kıpırdatmazken her yer per perişan iken 12 ay turizm olacak diye konuşur dururuz. Ben yapacağım diyenlere kanarsak da suyumuzu, kıyımızı ve tarlamızı kaybettiğimizle kala kalırız.


 


12 ay turizm gelirini kim istemez ki, hepimiz hem fikiriz ve istiyoruz. Ancak hazırlanmamız gerektiğini de biliyoruz. Şimdiye kadar kaptırdık kaptıracağımız kadarını, çok az şeyimiz kaldı. YETTİ GARİ deyip bir durup düşünün hele.


 


Önce şehri trafikten arındıralım kaldırımlarında caddelerinde yürünebilsin, önce su hatlarımızı yenileyelim, elektrik tellerini toprağa indirelim, arıtmalarımızı çalışır hale getirip çöp sorununa çözüm bulalım. Yaşanır küçük meydanlarımız olsun tarihi dokuları öne çıkaralım. Şehrin içinde kültürel faaliyet yaratalım, işporta ve imitasyondan kurtulalım. Eski ve karakteristik dokuyu koruyalım sürekli bozup yenisini yapmaktan vazgeçelim.


 


Sakin olalım beyler biraz da çalışalım, önce kentimizi, içindeki yaşayanın gururla anlatabileceği hale sokalım, gerisi kendiliğinden gelir, alelacele yapılacak yatırımlar dertten başka bir şey getirmez.


 


Biz Antalya’yı örnek almayalım Antalya bizi örnek alsın. Bodrum’u değerini paraya çevirmek isteyenlerin elinde oyuncak etmeyelim. Buy Strattera


order Strattera  


Uyanık olalım beyler akıllı olalım. Kaş yapmak isterken göz çıkartmayalım beyler sakin olalım.


 


Sağlıcakla kalın saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.