Bodrum Gündem

YARASALAR VE KARANLIK…

Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmailin Çaldıranda doruğa çıkan siyasi nüfuz yarışı süreç içinde mezhep boyutu kazandı.

YARASALAR VE KARANLIK…
15.02.2010
0
A+
A-


order tadalafil

Böylece Osmanlı döneminde Alevilerin tasavvufi kent örgütlenmesi olarak devletle temas kurabilen Bektaşi Tekkeleri dışında,devletle Aleviler arasındaki kopukluk Cumhıriyet′e kadar devam etti.


 


Atatürk döneminde Aleviler,Hilafetten sonra Cumhuriyet′e sadakatle sarıldılar.Çoğu Alevi aileleri evlerine Hz.Ali, Hacı Bektaş-ı Veli ve Atatürk′ün resimlerini yan yana asarak bu samimiyetlerini dışa vurmuşlardır.Ancak Cumhuriyet tarihi boyunca Aleviler sağlı-sollu siyasi partiler tarafından “blok oy” deposu veya arka bahçe olarak görüldüler.Laik devletten umduklarını bulamayınca sorun bugüne kadar geldi. “Kamusal refleks” nedeniyle Aleviler hep asimilasyon ve kullanılma endişesiyle yaşadılar.Bu tutum onları adeta illegalite-gizlilik içinde inançlarını yaşamaya itti.Bu dışlanmanın kurumsallaşması,(azınlık da olsa)bazı cahil Sünni vatandaşlar arasında,asılsız iftira ve karalamalara zemin hazırladı.Çünkü kitle psikolojisiyle bakıldığında kişi bilmediğine düşmandır.O halde biliş olmanın,tanış olmanın,birbirimizi anlamanın tam zamanı.Çünkü devlet bu kamburu daha fazla taşıyamaz.Çünkü Türkiye kendi iç sorunlarını çözmeden strateji üreten bölgesel bir güç asla olamaz.


 


O halde açılımın tam zamanı diyorum. Bu açılım sadece Alevilere değil hepimize lazım.Mesela,çingene kardeşlerimizin Türk bayrağı altında,Atatürk Türkiye’sinde,21.asırda yol kenarlarında çadırlarda,barakalarda,gecekondularda sefalet içinde yaşamalarına hangi gönül razı olur?


 


Gelelim Sünnilere; Arif Sağ′ın Çalıştay′da Ak Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit′in kulağına eğilip;”Yahu İbo, bu Sünnilerin derdi bizden de çokmuş” dediği gibi statükodan ve laikliğin gerçek anlamıyla işletilmeyişinden Sünniler de muzdarip. En basitinden Diyanet′in yapılanmasından ve icraatlarından Aleviler “asimilasyon”,Sünniler de “uyutma” endişesiyle rahatsızlar. Başörtüsü sorunu ona keza…


 


ALEVİ ÇALIŞTAYI Türkiye′de bir ilkti. Takip edebildiğim kadarıyla akademisyenler nezaretinde samimiyetle ve önyargısız yürütüldü. Bazı küçük ideolojik marjinal gruplar dışında çoğu Alevi önderleri tarafından Çalıştay süreci ve sonucu olumlu karşılandı.Çıkan sonuçlar Hükümete rapor edildi.Şimdi sıra icraatta, yani top devlette.


 


Çağdaş devlet halkının diniyle,etnik kökeniyle,ibadetiyle,kıyafetiyle uğraşmaz.Bu düpedüz acizliktir.Baskıyla,sindirme politikasıyla ve yersiz paranoyalarla


güya devleti koruduğunu zanneden kişi ve kurumlar, tarih ve toplum vicdanında devleti zaafa uğratmaktan,halkı birbirine düşürmekten dolayı hesap vermelidir.


 


Ayrıca,laik devlet halkına din dikte edemez.Ne kadar Müslüman,ne kadar dinli-dinsiz olacağına karar veremez.Bu kişinin doğuştan kazandığı yaşama-nefes alma gibi doğal bir hakkıdır.Bu hakkın gaspı insanlık suçudur,ülkeyi Ortaçağ Avrupa’sı karanlığına götürür, Türkiye′nin hızını keser.Bundan da istifade edecek olanlar bellidir.


 


Demem şu ki;şimdiye kadar yapılan yanlışlıklar,ön yargılar geride kaldı.Artık herkes kafasındaki demokrasi,laiklik,çağdaşlık şablonlarını yeniden gözden geçirsin.Hala değişime,olgunlaşmaya,huzura ve kardeşliğe direnenler,”bıraktığımız yerde otlamakta” ısrar edenler varsa,bunun adı artık çağdaşlık,demokrasi olamaz.Olsa olsa gericilik ve faşistlik olur.“Bana göre laiklik,benim için demokrasi”,”özgürlük sadece bana lazım,sana değil!” tarzındaki dışlayıcı ve bölücü stratejiler bu ülkeye çok pahalıya mal oldu.


 

buy Mesalamine

Her şeye rağmen Türkiye′de güzel şeyler de oluyor. Kavga ve gerilim üretenleri, kaostan beslenenleri,kendisi gibi düşünmeyenleri ötekileştirenleri,sürekli toplumsal barışı dinamitleyenleri halk artık teşhis etmeye başladı.Ancak ülkemizin de yaşanan demokratikleşme süreci öyle kolay da işlemiyor,sancılı bir dönemden geçiyoruz.Oyuna gelmemeliyiz


 


.Açılım ışığından ancak yarasalar ve aydınlıkta “suçüstü” olacaklar korksun.Kendi halkından ve onun inançlarından korkmak büyük devlete yakışmaz.


 


Her şeye rağmen bu güzel ülkemizin, güzel insanları etnik, dinsel ve fikri farklılıkları sorun olmaktan çıkaracak olgunluğa doğru hızla ilerliyor.


treat erectile dysfunctiГ®n  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.