Bodrum Gündem

Demokrasinin Güvencesi Gerçek Bir Sol Parti…

Anayasa değişikliği, demokratik dönüşümler, yargı bağımsızlığı, cumhuriyetin nitelikleri gibi yaşamsal konuların tartışıldığı şu günlerde…

Demokrasinin Güvencesi Gerçek Bir Sol Parti…
02.03.2010
0
A+
A-

tüm aydın, ilerici, demokrat, devrimci, yurtsever insanların gönlünde yeni, gerçek anlamda sol bir parti beklentisi var.


Mevcut parlamenter sistem içerisinde sözüm ona bizleri temsil ettiğini iddia eden siyasi partilere baktığınızda, bunların hiç birinin demokrasi, özgürlük, insan hakları, bağımsızlık gibi bir beklentilerinin ya da çabalarının olmadığını görürsünüz.


Öyle bir ülke düşünün ki, sol partilerin yapması gereken demokratik açılımları, şu an iktidarda olan ve muhalefetin her fırsatta” ülkeye şeriatı getirecekler” iddiasında bulunduğu AKP yapmak zorunda kalıyor.


Kendi istemese de, içinde bulunduğumuz küresel yeni dünya düzeni, gelişen siyasi konjonktür, ABD’ nin orta doğu üzerinde planladığı yeni senaryolar ve AB’ nin Türkiye’ ye uygun gördüğü rol gereği yapmaya çalıştığı kimi yasal düzenlemelere tartışmasız, doğrudan karşı çıkan muhalefetin bu anlamsız tavrı ülkeyi sonu belirsiz bir kaosa sürüklemektedir.


buy Nolvadex online Cumhuriyetle birlikte kurulan ve o günden bu yana da devlet partisi, statükonun savunucusu, bugün de Ergenekon’un avukatı durumuna düşen ana muhalefet partisi CHP, ne yazık ki en çok ihtiyaç duyulduğu zamanda bile gerçek anlamda bir halk partisi olamamıştır. treatment with Viagra


Üstelik de geçmişte kimi dönemlerde yaptığı halk popülizminden dolayı; sağ duruşuna karşın zaman zaman yaptığı sol çıkışlar nedeniyle gelişecek olası bir sol hareketin önünde de hep engel olmuştur.


Bugün halk desteğiyle iktidara gelen bir partiyi darbelerle düşürmeye çalışan kimi darbeciler ve darbe çığırtkanlarına destek çıkan, bırakın halk için demokrasiyi, kendi partisi içinde demokrasiyi istemeyen, uygulamayan bir parti Türkiye’ de solu temsil edebilir mi?


Geçmişte kendisini de meclis dışında bırakan yüzde on seçim barajını şimdi oyları yeterli olunca savunan, seçimler yaklaştığında oy kaygısıyla yaklaştığı kesimleri hemen seçimler sonrasında unutan, hatta kimilerini düşman gören bir anlayış, Türkiye’ de demokrasinin tüm kurum ve kurullarıyla yerleşmesini ister mi?


Kendi örgütleri vasıtasıyla, halka uygun düşecek proje ve proğramıyla, en önemlisi de kendi iç dinamikleriyle iktidara gelmek yerine, asker-sivil bürokrasinin kendisine uygun gördüğü statükonun bekçiliği görevini tercih eden, 12 Eylül askeri vesayet anayasasının kaldırılmasına inatla ve ısrarla direnen bir parti ne kadar demokrat, ne kadar solcu olabilir?


Türkiye’ de demokratik açılımların gerçekleştirilmesi; yeni, sivil, demokratik bir anayasa yapılması, çağdaş, evrensel hukuk değerlerine uygun, devletin yeniden dizayn edilmesi tek başına AKP hükümetinin başarabileceği bir iş değildir. Kaldı ki, AKP’ den bunu beklemeye, ona böyle bir misyon yüklemeye de hakkımız yoktur.


Ülkemizde milyonlarca insanı mağdur eden, yüz binlerce insanı cezaevlerine tıkan, işkencelerden geçiren, on binlerce faili meçhul cinayetlere neden olan 12 Eylülün; anayasa dahil, tüm izlerinin silinmesi, yaklaşık kırk bin insanımızın ölümüne neden olan terör belasından kurtulunması, işsizlik, yoksulluk ve yolsuzlukların sona ermesi ancak, gerçek bir demokrasiyle mümkündür.



Ülkemizde herkes ve her kesimin özgür ve eşit koşullarda temsil edileceği bir parlamenter sistemin oluşması kamu vicdanında meşru bir yasama organının varlığıyla olanaklıdır.


İçinde gerçek anlamda, demokrat bir sol partinin olmadığı parlamento, belki yasal olabilir ama halkın gözünde meşru değildir.


Türkiye’ de şu an eksik olan böylesine güçlü, kitlesel bir sol partinin varlığıdır.


İktidara da, muhalefete de yön verecek, demokrasinin yaşamın her alanında eksiksiz yerleşmesini sağlayacak bir sol parti, her zamankinden çok daha büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir.


Bu ihtiyaçtan yola çıkarak oluşturulmaya çalışılan özgürlükçü sol partiye içinde yer almasak da anlayış ve hoşgörüyle yaklaşmak, anlamaya çalışmak, bu partinin varlığını parlamenter sistemimizin bir eksiğinin giderilmesi olarak görmek, kendini demokrat sayan herkesin görevi olmalıdır.


CHP’ nin de başkan ve adamlarından kurtulması, yeni sol partinin kurulmasıyla belki gerçekleşebilir.


Öte yandan ülkemiz, emekçi kesimler, demokrasi ve özgürlükler adına yaşamsal öneme sahip böyle bir siyasi partinin oluşumu sırasında; kurucuların ve görev alacak yönetici kesimin tüm siyasi ön yargılardan ve kişisel kaygılardan arınmış olarak bu mücadelenin içinde yer almaları gerekir.


lowest prices for Plavix Her şeyin en iyisine, en güzeline layık halkımızın heyecan ve ilgiyle beklediği yeni sol partinin ülkemize ve demokratik yaşamımıza katkı sağlamasını yürekten diliyorum.


 


[email protected]


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.