Bodrum Gündem

Ekmek de İstiyoruz Gül de..

1910 yılında Danimarkanın Kopenhag kentinde toplanan Kadınlar Konferansında, Clara Zetkinin önerisiyle 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi.

Ekmek de İstiyoruz Gül de..
08.03.2010
0
A+
A-

Tam 100 yıl önce bugün , kadınların her türlü  sömürüye karşı mücadele günü olarak dünyada kutlanmaya başlandı. O günden bugüne kadınlar, kadının insan olma savaşında, her türlü  haksızlığa karşı direnmeyi çeşitli şekillerde sürdürdüler. Bazen iş koşullarını düzeltmek için, bazen sendika hakkı için, bazen eşit işe eşit ücret için, savaşa karşı ekmek ve barış için eylem yaptılar, yürüdüler. Kadına uygulanan şiddete karşı çıktılar. Seçme ve seçilme hakları için uzun uğraşlar verdiler.


1912 yılında Amerika′da,  20.000 işçi, ücretlerinin azalmasını protesto ettiler. Grevcilerin yaptığı pek çok yürüyüşten birinde, bir grup genç kız “Hem Ekmek Hem de Gül İstiyoruz” yazılı bir pankart taşıdı. Bu “Hem iş, hem de insanca yaşamak istiyoruz” demekti.


Üzerinden yüz yıl geçmesine karşın ne yazık ki kadınların bu talebi hala büyük ölçüde gerçekleşmemiş durumda. Dünya nüfusunun % 51 ini oluşturdukları, dünyadaki toplam işlerin üçte ikisini yaptıkları halde kadınlar, dünyadaki toplam gelirlerin onda birini alıyor. Dünyadaki özel mülkiyetin sadece % 1ine sahipler. Birleşmiş Milletler kaynaklarına göre tüm dünyada şiddete maruz kalan kadınların üçte ikisi aynı zamanda ekonomik şiddete de uğruyor. Cumhuriyet’in kuruluşu’yla birlikte uygulanan pozitif ayrımcılık sonucu Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı % 72 lere varmışken, ellili yıllarda başlayan düşme son yıllarda giderek hızlandı.İLO verilerine göre 2009 da ülkemiz % 24 ile 31 Avrupa ülkesi içinde sonuncu oldu.Türkiye’deki kadın toplumsal yaşamdan uzaklaştırılıyor.Kadınlar yapay sorunlarla karşı karşıya getirilerek temel sorunun ekonomik olduğu görmezden geliniyor. Oysa tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sorunların temelinde küresel sömürü ve onun yarattığı yoksulluk yatıyor.


buy Valtrex online no prescription Dünya kadınlar gününün 100. yılında dünya kadınları küresel yürüyüşlerini başlatarak buna dikkat çekmeyi amaçlıyor. Dünyanın dört bir yanından 163 ülkeden kadın örgütlerince düzenlenen Dünya Kadın Yürüyüşüyle, sömürünün, baskının, yokluğun ve yoksulluğun olmadığı, doğruluğun, farklılığın, hak ve özgürlüklerin saygı gördüğü başka bir dünya için kadınlar yollarda olacak. Doğa, sağlık,içilebilir su için, eğitim barış , kadın emeğine saygı , insanca yaşam koşulları, yasal haklar için, kadına yönelik şiddete karşı durmak ,toplumsal ve siyasal alanda eşitlik için, her yerde ve her alanda olacak kadınlar.


 Biz de ayaklarımızla, yüreklerimizle, beyinlerimizle dünya kadınlarıyla birlikte yürüyeceğiz. İş ve aş için direnen  tekel emekçisi kadınlarımızın, Tariş işçisi gözü yaşlı annelerin Ekmek ve özgürlük mücadelesi için yürüyeceğiz. Daha 16 sında Bir kümese diri diri gömülen Medine’lerin, Töre cinayetlerinin, çocuk gelinlerin, koca dayağıyla kolu kırılan, namus cinayeti adı altında yaşamlarına son verilen kadınların olmadığı 8 Martlar için yürüyeceğiz.


Cumhuriyet’le kazandığımız hak ve özgürlüklerimizden, Çağdaş yaşam değerlerimizden vazgeçmeden ekmek de istiyoruz  gül de.


 


where can i buy Plavix Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi


Atatürkçü Düşünce Derneği Bodrum Şubesi,


Türk Kadınlar Birliği Bodrum Şubesi,


Retin-A to sale Cumhuriyet Kadınları Derneği Turgutreis Şubesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.