Bodrum Gündem

Başkan Mehmet Tire ile Gümüşlük Konuştuk..

Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire her sorumuza samimi ve şeffaf cevaplar vererek önemli değerlendirmeler yaptı.

Başkan Mehmet Tire ile Gümüşlük Konuştuk..
09.03.2010
0
A+
A-
Röportaj Fotoğraf-Fatih Bozoğlu/Bodrum 9 Mart 2010
Gümüşlük, Bodrum Yarımadasının en gözde yerlerinden biri. Belediye başkanı Mehmet Tire ile sohbet ortamı içinde yaptığımız röportajda herkesin merak ettiği soruları sorduk. Belediyeler Birliği, Personel yapısı, sayısı ve projelerini anlattı. Hatta seçimler sırasında çok konuşulan Mehmet Durmaz?ı da sorduk. Başkan Tire samimiyetle her sorumuza cevap vererek önemli değerlendirmeler yaptı.

Bodrum Gündem: Gümüşlük Belediyesi Yarımadanın başarılı bir belediyesi olduğu kamuoyunca da söylenegeliyor. Basın olarak da yakından takip ediliyorsunuz. Yaptığınız çalışmaları da basın ile paylaşıyor dolayısı ile kamuoyu tarafından yaptıklarınız dikkatli bir şekilde izleniyor. Kamuoyu yoklamalarında da Yarımadanın başarılı belediyeler içinde ön sıralarda yer alıyorsunuz. Bu popülerliği neye bağlıyorsunuz?

Öncelikle yarımada belediyelerini izlemeniz ve bu konudaki hassasiyetiniz için teşekkür ediyorum. Biz göreve geldikten sonra vizyon ve misyonumuzu, ilkelerimizi belirledik bunlar bizim için çok önemliydi. Amacımız proaktif düşünce ile ileriye dönük olarak, vatandaşın sorunlarını çözebilmektir.

Bodrum Gündem:  Öncelikle Gümüşlük Belediyesini teknik yönden tanıtabilir misiniz? Araç parkınız personeliniz, iş makineleriniz var mı, nelere sahipsiniz ve ne durumda?

Göreve geldiğimizden beri bizim amacımız Gümüşlük beldesini vatandaşımızın istekleri doğrultusunda hizmet edebilmek. Beldenin geçmişten gelen eksiklerini giderebilmekti. Bu kapsamda belediyemizde bir mimarımız, inşaat mühendisimiz, harita mühendisimiz yoktu. Biz personel değişimine gittik. Bir kısmını sözleşmeli bir kısmını da bakanlıktan memur ataması ya da yatay geçişle sağladık böylece belediyemizdeki personel kadromuzu da tamamladık. Bu arkadaşlarımızın başarılı olacağına eminiz, özellikle basın yayın ve halkla ilişkiler birimimizi yeniledik aktif hale getirdik, Nazilli Belediyesi Fen İşleri Müdürünü yatay geçişle memur olarak buraya aldık, sağ olsunlar bizleri kırmadılar. Tarsus Belediyesi zabıta Müdürünü belediyemize kazandırdık. Dolayısı ile hizmetler daha profesyonelce daha akılcı ve mantıklı yapılmaya başlandı. Gümüşlük?ün ihtiyaçları belli idi, önce bunların tespitini yaptık. Böylece ihtiyaçların tespiti ve sorunların çözümleri için projeler üretmeye başladık ve bu projelerin geliştirilerek hayata geçirilmesi önemsedik.

Bizim amacımız burada kaliteli bir belediyecilik yapmaktır. Belediyecilik denildiğinde yerel küçük hükümetler aklıma geliyor. Dolayısı ile yapılacak şey vatandaşa küçük istihdamlar yaratmaktır, bu çok önemli.Göreve başladığımızda belediye personeli 32 memur, 16 işçi kadrosu vardı. Fakat mevcut memurumuz 6 taneydi, işçimiz ise 31 taneydi biz memur kadromuzu tamamlamaya çalışıyoruz, şu anda 12 memuruz var, 4 sözleşmeli personelimiz var mimar, harita mühendisi, inşaat teknikeri gibi.   Bunlarla beraber vatandaşı kucaklamak istiyoruz.Makine parkımıza gelince biz devraldığımızda bir ambulansımız yoktu, şu anda bir hasta nakil aracımız var. Vatandaşımızın talepleri doğrultusunda süratle yardımlarına koşuyor. Ciddi hayatlar kurtardık, bu hasta nakil aracı geldiğinden beri. Bu araçta çalışan sözleşmeli bir sağlık personelimiz var. Gerektiğinde evlere gidiyor tansiyon ölçümü şeker ölçümü gibi hizmetleri de yapıyor. Biz yine Ambulans çalıştırma noktası olarak iki nokta belirledik, yapımına da başladık. Vatandaşlarımız orada gelip tansiyon şeker ölçümlerini, basit tedavi ve pansumanlarını yaptırabilecekler.

Makine parkımızdaki araçların bir çoğunun eskidiğini ve bakımsız olduğunu gördük. Bunları tamamen kullanılabilir hale getirmek için gereken çalışmaları yapıyoruz. Örneğin itfaiye aracımız İzmir?de bakıma gönderdik tamamen yenilenmiş bir şekilde alacağız. Sulama aracımız kısa bir süre içinde hizmete başlayacak. O gelir gelmez ikinci vidanjörümüzü bakıma göndereceğiz. Komple bir bakım yapılacaktır. İş makinesi yönünden çok güçlü değiliz bir tane kepçe traktörümüz var onunla işlerimizi çözmeye çalışıyoruz. Çok ihtiyaç olduğunda kiralıyoruz.

Bodrum Gündem:, Açık havuz sistemi olan eski arıtma tesisi de yenileniyor, ne aşamadasınız? Bir de yollarda kazılar devam ediyor, sezona yetişebilecek misiniz?

Arıtma tesisimizin inşaatına başladık. Şu ana kadar yüzde otuzunu tamamladık. Dört beş ay içinde tamamlamış olacağız. Birinci etap kanalizasyon çalışmalarımız sonuçlanmak üzere, ikinci etap muteahhitin geçici kabulü önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Müteahhit işini bitirdikten sonra biz yollarımız yapacağız. DSİ nin Yarımada İçme Suyu Projesinden ve bizim kanalizasyon çalışmalarımızdan dolayı yollarımız kazılmış durumda. Yaz sezonuna hazırlanmış olacaktır. Mayıs başında gelen misafirlerimiz için hazır durumda olacaktır.

Bodrum Gündem: Gümüşlük denildiğinde El Sanatları Çarşısı akla gelir. Sezona yönelik düzenlemeler yaptınız mı?

El sanatları çarşımızı düzenledik ve böylece en az 50 kişiye istihdam sağlamış oluyoruz. Böylece vatandaşlarımızın ekonomik girdi sağlayabileceği bir ortam oluşturduk. Bunun dışında ekolojik tarımı destekleyerek yine beldemize ekonomik gelir sağlayacak çalışmaları yapıyoruz. Gümüşlükte kütüphane eksiği vardı. Gümüşlük Belediyesi halk Kütüphanesini hayata geçirmek içinde çalışmalarımız başladı, şu anda tamiratı ve tadilatı devam eden bir yerimiz var. Kütüphanenin bir bölümünü de kadınlarımıza kurs merkezi olarak tahsis edeceğiz.

Bodrum Gündem: 2010 Sezonu için beklentileriniz nedir? Geçtiğimiz yıllarda global ekonomik kriz nedeniyle Türkiye ve yarımada da etkilendi. Geçen seneyi değerlendirerek 2010 turizmi nasıl olacak sizce?

Ben 2010?dan umutluyum. 2009 yılı Gümüşlükte beklenenin üzerinde bir turizm sezonu gerçekleşti. Gümüşlük gözde bir beldedir. Herkesin çok beğendiği tarihi bir beldedir. Bizde arkadaşlarımla birlikte bunun önemini biliyoruz. Bizim için çok önemli olan ve buraya değer katan en önemli organizasyon temmuz ve ağustosta yaptığımız klasik müzik festivalidir. Buradan Gülsin Önay hanımefendiye buradan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Müzikseverleri her yıl burada misafir etmekten de büyük bir şeref duyuyoruz. Beldemizin turizmine büyük katkı sağlıyor bu festival. Hem gümüşlüğün tanıtımı anlamında hem de misafirlerimizi ağırlamaktan çok mutluyuz.

Bodrum Gündem: Gümüşlük denildiğinde balık ve balık restaurantları akla gelir sahil ile ilgili çalışmalarınız var mı?

Sahilde de düzenlemelerimiz var. Lokantalarımızın iş yapması demek beldemiz insanına ekonomik katkı sağlamak demektir. Dolayısı ile bu lokantalarımızın temizliğinden servis kalitesine kadar, müşterinin en çok rahatsız olduğu şey olan hanutculuğu da önleyebilmek için işletmeler ile sürekli konuşuyoruz ve birlikte düzenliyoruz. Kamera sistemi sezona kadar kurulmuş olacaktır. Ben 2010?dan umutluyum çünkü başka Gümüşlük yok.

Bodrum Gündem: Halkı dinlemek belediye ve vatandaşı bir araya getirerek birlikte yönettiği anlamına geliyor. Sizde bunu uygulayan ender belediyelerdensiniz. Bu konudaki fikirlerinizi alabilir miyiz?

Biz vatandaşımız ile iletişim kurmak ve çözümleri birlikte çözmek istedik. Önceleri inanmadılar tabi. İlk toplantımızda 20 kişi vardı, ikincisinde 200 kişi oldu. Dolayısı ile vatandaşımız bizim samimiyetimize ve çözüm noktasında birlikte olmak istediğimize inanıyor. Benim kapım her zaman açıktır ama her Salı günü saat 10.00 ile 11.00 arasında halk toplantıları yapıyorum. Böylece vatandaşı bilgilendirdiğim gibi dertlerini dinlemek içinde o zamanı veriyorum.

Bodrum Gündem: İmarlar ile ilgili belediyeler ve vatandaşlar hep dertlidir. Gümüşlük Combivent online Belediyesi ne durumda?

İmarla ilgili bölgede çok ciddi sıkıntılar vardı. Vatandaşı dinlediğimizde bizde plancılarımızı çağırdık, son toplantımız çok verimli geçti. Vatandaşın ihtiyaçlarını dilek ve isteklerini aldık. Yasal çerçevede düzenlenecek her şeyi yapacağız. Ben bu konuda da vatandaşın memnun olduğu kanaatindeyim. Amacımız vatandaşın problemlerini çözmek biz çözüm üreten olmalıyız. Yerel yönetimler çözüm üreten müesseselerdir. Bu konuda çalışanlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Onlarda vatandaşın işlerini çözmek için büyük bir özveri ile çalışıyorlar. Şu çok önemlidir. Amir astları ile yücelir.

Bu bağlamda kent konseyini de oluşturuyoruz. Burada görev alan arkadaşlarımız bize proje üretecekler. Böylece burada yaşayan bilgi birikimine sahip insanlarımızın da bölgenin yönetiminde rol almasını sağlamış oluyoruz.

Bodrum Gündem: Geçtiğimiz hafta personel eğitimi ile ilgili bir çalışma yaptınız. Hedefiniz Toplam Kalite Belgesi alabilmek, bu önemli çalışma hakkında bilgi verir misiniz?

Belediyede on yıl çalışıp belediye kanununu bir kere okumayan arkadaşlarımız var. Personelin bilinçli bilgili yani kalifiye olabilmesi için ve profesyonel ekibi kurmak için bu eğitimin ihtiyaç olduğuna karar verdik. Hem belediye personeline eğitim vermek hem de iSO Belgesini belediyemize kazandırmak istiyoruz. Bu bağlamda da belediye binamızda da tadilat ve tamirat işleri yapacağız. Vatandaşa rahat hizmet verilecek hale getireceğiz.

order retin-a Retin-A online

Bodrum Gündem: 12 ay turizm için spor çok önemli. Bu konuda da sizin çalışmalarınız yoğu olarak devam ediyor. Çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Aslında spor ve kongre turizmi için yarımadadaki bütün belediyelerin ortak bir şekilde hareket etmesi ve Belediyeler Birliği kapsamında müşterek projeler üretmesi gerekmektedir. Bizde buna kendi çapımızda katkıda bulunmak istiyoruz. Şu anda bir futbol sahamız var, maçlar yapılmaya başlandı. Soyunma odalarından tribüne kadar hepsi tamamlandı. Yukarıdaki bölümlere antreman sahası, basketbol sahası tenis kortları, yürüyüş parkurları da yaparak bir spor komleksi haline getirmeyi istiyoruz. Halı sahanın ihalesi yapıldı, sezona kadar halı sahayı yapacağız.

12 ay turizmi yatak sayısını artırarak yapamayız. Bu ancak kongre merkezleri, spor, kültür ve sanat etkinliklerin bütün yıla yayarak yapılması ile gerçekleşecektir.

Bodrum Gündem: Belediyeler Birliği ne olacak?

Eğer turizmi 12 aya yaymak istiyorsak projeleri belediyeler birliği olarak ele almak durumundayız. Sırası gelmişken tekrar hatırlatmakta ve gündeme getirmekte fayda var. Belediye başkanlarımıza bu vesile ile seslenmek istiyorum tekrar bu konuları gündemimize getirerek birlikte ve uzlaşı içinde çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Eğer biz belediye başkanları olarak bu birliği vatandaşa gösterebilirsek bizlere daha çok güvenecek ve seçtiği liderine daha sıkı bağlanacaktır diye düşünüyorum.

Bodrum Gündem: Bir araya gelmek adına sahsınızın bir girişimi olacak mı?

Daha öncede bu konudaki demeçlerimde söylemiştim. Bir araya gelinmesi için başkanlarımızın sağduyulu bir şekilde bira araya geleceklerine inanıyorum. İnancımı kaybetmedim hepimizin amacı Bodrum Yarımadasında yaşayan vatandaşlarımıza hizmet etmektir.

Bodrum Gündem: Gümüşlük kazıları geçen sene epey bir yol aldı. Bildiğimiz kadarı ile bölgeyi belediye korumaya almış. Devam edecek mi kazılar?

Meraklı vatandaşlarımız kazmak istiyorlar onları korumak için personelimiz görevlendirdik ve 24 saat koruma altına aldık. Geçen sene Tavşan adasında kazılara devam edildi. Önemli buluntular da var. Biz Kültür Bakanlığı ile iletişim halindeyiz. Önümüzdeki yıllarda da bu kazılar devam edecek. Buradan Mustafa Şahin Hocamıza da çok teşekkür ediyorum. Yöreye çok destek verdi. Biz de bu çalışmalara katkı sağlamaya çalışacağız.

Bodrum Gündem: Mandalina Marmelatı çalışmalarınız ne durumda?

Bölgedeki mandalina para etmediği için üreticide önem vermiyor. Ancak biz Bodrum Ticaret Odası ile görüşmeler sonucu bölgedeki mandalinanın çekirdeğini çıkartarak Mandalin Marmelatı üretimine destek veriyoruz. Girişimci arkadaşımızla birlikte bu konuda çalışmalara destek veriyoruz. Sayın Mahmut Kocadon ile görüşmelerimiz devam ediyor çok yakında patenti de alınmış olacaktır.

Bodrum Gündem: Biz aslında polemik yaratacak sorular sormuyoruz. Sizin bu samimiyetinize güvenerek kamuoyunun seçimler öncesi çokca konuştuğu Mehmet Durmaz ile olan ilişkileriniz ile ilgili konuda bir şeyler söylemek ister misiniz?

Benim kimse ile kavgam da yok, Gümüşlük?ü kimseye peşkeş çekecek halimizde yok. Amacımız bölgeye hizmet etmektir. Ancak bazı art niyetli kişiler bunu yanlış yorumladı, ama söyledikleri gibi bir şey de olmadı. Yine kendilerine bir söylemiyorum, kendilerine bırakıyorum. Sayın Mehmet Durmazın bölgeye yatırımları var. Şarap zeytinyağı imalathaneleri var. Sondaj çalışmaları var. Bölgeye yatırım yapanları, hizmet getiren ve ekonomik katkı sağlayan bu insanlara haksızlık yapılması da doğru değildir. Bunu yapanları kınıyorum. Ne kadar haksız olduklarını kamuoyu da kendileri de gördüler işte söyledikleri hiçbir şey olmadı.

Bodrum Gündem: Sularınız ön ödemeli olacak ilanlarla bilgilendirmişsiniz.

Ön ödemeli sisteme yakında geçiyoruz. Özellikle kiracısı olanlar bundan çok memnun kalacak.

Bodrum Gündem: Gelecek dönemdeki projeleriniz nelerdir?

Öncelikle arıtma tesisimizi bitirerek hizmete sokmak istiyoruz. Bu bizim için çok önemli. İkinci etap kanalizasyonu tamamlamak ve beldemizin tamamına su verebilmek. Önümüzdeki hafta cenaze aracımız geliyor. Bir greyder ve silindir, almak istiyoruz. Beldemizde kaldırım yok onu çözeceğiz. Cadde sokak isimleri verdik, düzenleme yapılacak. Eğitime destek vermeye çalışıyoruz. Bu sene başarılı olan 3 öğrenciye bisiklet vereceğiz. İmar değişikliği de yapılarak pazar yeri yapacağız. Meclis kararını aldık, muhtaç kişilerimize 100 TL yardım yapıyoruz. Kapalı spor salonu ve kültür merkezi yapmak istiyoruz. Gümüşlük?ü yaz kış yaşanabilecek bir hale getirmek için yolumuza devam ediyoruz. Ekip olarak başaracağız.

Bodrum Gündem: Başarılarınızın devamını diliyoruz. Yolunuz açık olsun.Samimi ve şeffaf cevaplarınız için çok teşekkür ediyoruz.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.