Bodrum Gündem

İsmet Özer Bodrumda Futbol Turizmini Çözdü..

İsmet Özer Bodrumda 12 ay turizm için yapılan proje ve çalışmaların içinde en popüler olan Futbol Turizmine yatırım yaptı.

İsmet Özer Bodrumda Futbol Turizmini Çözdü..
11.03.2010
0
A+
A-

Hep söylenen “bütün takımlar Antalya’da kamp yapıyor Bodrum’da buradan pay almalı.” Elbette o payı almak için milyon dolarlık futbolcuların rahat bir şekilde antrenman yapabileceği sahalar yapılmalıydı. Ancak her zaman olduğu gibi “Birileri bir yapsın hele, sonra bizde yaparız” denildi ve futbol turizmi yatırımları bir türlü yapılmadı. Fakat İsmet Özer varını yoğunu bu yolda kaybetmeyi göze alarak yatırımlar yapmaya başladı. Üzerine Bodrum Ticaret Odası Başkanı Sayın Mahmut Kocadon da destek verince, sahalar yabancı takımlar tarafından kullanılmaya, milli maçlar yapılmaya başlandı. Çarşıda gezen futbolcuları gördüğümüzde ise anlattıklarının ne kadar doğru olduğunu gördük. İşte bu girişimci bir başarı öyküsü meydana getirmiş oldu. Bu başarı öyküsünde biz merak ettiklerimizi sorduk,  ilginç noktaları ise İsmet Özer anlattı. Düşündürücü ve ibret verici konular konuştuk.


Bodrum Gündem: Sizi tanıyabilir miyiz? Nerelisiniz? Şirketiniz?


İsmet Özer: İsmim İsmet Özer, aslen Yozgatlıyım. 21 yıldır da Bodrum’da yaşıyorum. İnşaat ve hafriyat işleri yaptım yıllarca. Emekli oldum ve köşeme çekildim. Ama yapamadım duramadım. Kazar adlı bir şirketimiz var. Sahaları da bu şirket üzerinden işletiyoruz.


Bodrum Gündem: Nereden aklınıza geldi bu yatırım? İnşaat ve hafriyat işi ile alakalı bir iş değil diye düşünüyorum. Var mı alakası?


Hep düşünürdüm Antalya’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde futbol sahaları yapılıyor, kış turizmi de hareketlenmiş oluyor böylelikle. Baktım ne belediyeler ne de özel şirketler bu yatırımı yapmıyorlar. Biz gözümüzü kararttık “çılgınca bir yatırım yapalım” dedik. Zaten çılgın diyorlar bana, ne işin var burada bu işleri yapıyorsun, çekil köşene hayatını yaşa diyorlar. Genç bir yardımcım var, yetenekli, akıllı, girişimci, ahlaklı. Murat Tolga Akın. Sporu çok seviyor, bana gaz verdi, ağabey yapalım diye. Başladık işte, bu sene dördüncü yılımız.


Bodrum Gündem: Hedefleriniz neydi başladığınızda, şimdi ne durumdasınız? Saha yapılacak yerler sizin mi?


Hedefimizde 12 saha vardı. Ama araziler meyilli olduğu için yer sorunumuz var. Bu arazilerin bir kısmı bize ait, bir kısmı ise uzun vadeli kiralık. Bir nevi yap- işlet-devret gibi kiralıyoruz. İlk önce kendimize ait bir yerimiz var, 14 dönüm. Bağla Bank-ev civarında. Ama yanlış başlamışız. Orada kocaman bir dağın göğsüne doğal tribün yaparız dediydik. Biz orada 8-9 ay hafriyat yaptık. Onlarca makine çalıştı, kamyonlar çalıştı. Sadece mazot parası yüzlerce milyar tuttu. Baktık sermayemiz tükeniyor biz de orayı şimdilik öylece bıraktık. 18 bin kişilik bir saha, soyunma odası, sosyal tesisler baktık gücümüz yetmeyecek, biraz erteleyelim dedik. Buraya geldik en düz arazimiz burasıydı çünkü. 4 bin 500 kişilik burası. Bağla’daki sahamız bittiğinde 18 bin kişilik bir saha olacak. İslamhanelerin’de de bir sahamız var.


Bodrum Gündem: Bodrum halkının maçlara ilgisi oldu mu? Tanıtım ve duyurular yapılıyor mu?


Bu konuda biraz sıkıntı var. Ticaret odası telefon mesajıyla duyuruyor. Reklam afişleri de asılıyor. Ama ilgi beklediğimiz gibi değil. On bir belediye var yarımadada ama bir Ticaret odası ve bodrum belediyesinin çabaları ile olmaz ki. buy Xenical online


Bodrum Gündem: Burasının adı Bilal Şahin Stadı olarak biliniyor. Kim bu Bilal Şahin?


Bilal Şahin benim en iyi arkadaşımın adıdır. Çocukluk arkadaşımdır Yozgat’tan. Ankara’da yaşar, sağdır. Yani öldü de ismini verelim demedik. Ölü ne anlar isminin verilmesinden. Ben sağken verdim ki, o zevki birlikte paylaşalım. Çok hayırsever biridir. Bize de kimi zaman destek çıkar.


Bodrum Gündem: Bu işin maliyeti nedir? Hafriyatla bitmiyor değil mi?


Bizim arazilerimiz meyilli olduğundan maliyetler yüksektir. Bu iş çok detaylı. Düz bir alandaki saha maliyeti 300 bin TL civarındadır. Kanallar, altyapı, drenajlar, çime uygun toprak bulunuyor, seriliyor, sulama tesisatı, etrafının tel örgü ile çevrilmesi, sulama tesisi. Hafriyat girince işin içinde maliyet daha da artıyor. Meyilli olması doğal tribün yaparak bir güzellikte yaratıyoruz. Ama su drenajı için de meyilli olması kolaylık sağlıyor.


Bodrum Gündem: Bu maliyetleri için kendi sermayenizi mi kullandınız, kredi kullanıyor musunuz?


Bu işe tek başıma girdim. Kredide kullanmadım. Gayrimenkullerimi sattım, nakit paramı yatırdım.


Bodrum Gündem: Kazanmaya başladınız mı?


Yatırımı anlık ve günlük düşünmek ticarette çok yanlış. Futbol dünyada birinci sıradadır. Biz uzun vadeli düşündük. Buraya yeni yeni gelmeye başladı takımlar. Federasyon yeni başladı buraya takım göndermeye. Zamanla olacak bu geri dönüşüm. Ben net para kazanmak, üç beş sene sonra para kazanmaya başlayayım, zengin olayım diye bu yatırıma başlamadım. Bu bir öncülük, bu bir idealdir. Bu bir sevgi ile başlayan bir iştir. Ben 69 yaşındayım, genç bir eşim, üniversiteye gidecek bir kızım var. Yoksa 11 tane villamı satıp, 30 dönüm arazimi satıp yatırım yapayım para kazanayım demez kimse. Elimdekini avucumdakini bu işe yatırdım. Bu bir sevgi işidir, bu bir inançtır.


Bodrum Gündem: Peki neden?


Yaşadığım yere, ülkeme borcumdur. Ben giderken bir tek kefenle gideceğim. Ben ülkeme verimli, tanıtıcı, halkıma yaşadığım bölgeme faydalı olmak dileğindeyim. Görüyorsunuz işte kış ayları herkes zarar ediyor. Mayıs zarar, Haziran, Temmuz, Ağustos biraz kazanır sonra tekrar zarar. Eğer bu iş tutarsa kış döneminde de turizm olacaktır. Antalya’da nasıl oluyor. Oteller açık olunca şirketler seminer yapmaya da geliyor. Böylece tetiklenmiş oluyor. İş işi getiriyor.


Vermox online Bodrum Gündem: Hangi otel ile çalışıyorsunuz Bodrum’da?


Şu anda Turgutreis’teki Agean Dream Oteli ile çalışıyoruz. Sağ olsun Ali bey bir tek o bize ilgi gösterdi. Diğerleri hiç dikkate bile almadı. Kimisi siz bir yapında bakarız dediler. Şimdi müşteri gelirse biz açarız dediler.


Bodrum Gündem: Turizm ile ilgili kuruluşlar bu konuda ne yaptılar destek veriyorlar mı? cheapest Asacol


Boder’le geçenlerde toplantı yaptık. Dediler ki biz 15 yıldır yapmaya çalışıyoruz bu işi. 300 üyemiz var 10 bin lira toplarsak 3 milyon yapar dediler. Siz 300 kişiyi bırakın, 30 kişiden alamazsınız dedim. Toplantı yapıyorlar sadece. Bak şimdi oluyormuş diyorlar. Şimdi o otelde 200 kişi kalıyor. Her takım 50 – 60 kişi geliyor. Oyuncusu, antrenörü, masörü, sağlıkçısı, hizmetlisi. Boş günlerinde Bodrum’a iniyorlar, hediyelikçisi, lokantası, taksicisi herkes faydalanıyor işte. Çok iyi yaptın, heykelini dikeceğiz diyorlar o kadar. Ama yine de dur bakalım ne olacak diyorlar hala. Şu anda bize somut desteği sadece Bodrum Ticaret Odası veriyor tam olarak. Ortakent Belediye Başkanı doğal olarak destekliyor. Yaza da asfalt yapacak yolu.


Bodrum Gündem: Pazarlama nasıl oluyor, kim yapıyor pazarlamayı?


Pazarlama kendi kendine olacaktır. Sahaları çok iyi yapmalısınız. Milyonluk futbolcuları iyi saha olmazsa gelmezler ki. Ersun Yenal geldi, sahaları çoğaltın takım getireyim diyor. Daha ne olsun. Geçen senelerde bir sürü takım geldi. Bu sene de geldiler. Gelen Rus takımları gittiklerinde anlatacaklar burayı. Rusya’da 700 adet bayan takımı var düşünün. Kamp yapacak yer arıyorlar.


Bodrum Gündem: Size nasıl destek verilsin istiyorsunuz?


Ben duyuru ve tanıtım desteği istiyorum. Polonya maçında 2 bin kişi geldi. Belediyeler anons yapsınlar duyursunlar. Bir el atsınlar bu işe. 11 belediye var, hiç olmazsa hoparlörlerden ilan etsinler, bu bile destek sayılır.


Bodrum Gündem: Az kişinin gelmesinin nedeni sadece duyurunun eksik olması mı?


Az kişi gelmesinin en önemli nedeni maçların hafta içi olmasından kaynaklı. Eğer maçlar cumartesi Pazar olsa burası yetmez. Burada at çiftliği var, piknik alanı var. Burası komple bir tesis aslında. Gelenler piknik yapabilirler, at binebilirler, spor yapabilirler.


Bodrum Gündem: Bu işin yaygınlaşması ve yeni sahalar yapılması için ne gerekiyor?


Yatırım yapacaklara ihtiyaç var. Dernek mernek bunlarla olmaz bu iş. Gelsin biri ortak yapalım desin, ben açığım birlikte yapalım. Dev şirketler bile evlilik yapıyorlar birbirleri ile güç birliği yapıyorlar.


Bodrum Gündem: Bu işi ciddiye alan ve destekleyen bir tek Bodrum Ticaret Odası ve Mahmut Kocadon anladığımız kadarı ile?


Bodrum Ticaret Odası’na çok teşekkür ediyoruz. Olması gerekeni bir tek onlar yapıyor.


Bodrum Gündem: Yatırımcıları bu işe davet etmek için ne öngörüyorsunuz? Karlı bir iş mi?


Yatırımcılara davet etmek için şöyle diyelim. 50 otel düşünün kapasiteleri 500 kişilik olsa 25 bin kişilik yatak kapasitesi vardır. Bu oteller ful çalışabilir kışın. Her saha 2 takım ağırlar, bilemedin 3 takım. Bir saha en az 100 kişi demektir. 10 saha 1000 gecelemedir. 100 saha 10 bin gecelemedir. Her kişi için 50 Euro olsa 500 bin Euro yapar. Hesabı siz yapın artık.


Eğer büyük takımları da buraya getirebilirseniz, bunlar ülkelerinde maçları yayınlayarak haber yapacaklar böylece aklınızın almayacağı kadar bir tanıtım ve kaliteli turizmin başlangıcı olacaktır.


Bodrum Gündem: Bu sahalar başka sporlar içinde kullanılabilir mi?


Elbette başka sporlarda yapılabilir. Ayrıca bu sahaları konser alanı olarak da kullanabilirsiniz. Mustafa Oğuz geldi buraya 20 bin kişiyi sokarım dedi. Bağla’daki yer olsun 40 bin kişi toplanabilir orada. Bu turizm değil mi? Her hafta yaz konseri yapsanız kişi başı 10 dolar kalsın kazancı siz düşünün. Futbol sahası deyip geçmeyiniz. 7 milyar dolar para dönüyor bu futbol turizminde. Kırkpınar güreşleri yaptıracağım. Al işte çim, al işte tribün. Okçuluk ve benzeri sporlar yapılacak. Bacasız fabrikadır futbol sahası.


Bodrum Gündem: Çok teşekkür ederiz?


 


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.