Bodrum Gündem

TUFAN LAZIM TUFAN…

15.03.2010
0
A+
A-

Not defterimin bir köşesine not etmiştim sırası gelmişken yazayım istedim.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yarımadası’nın yerel zenginliklerinin farklı turizm kolları ile hem gelecek nesillere hem de yerel, ulusal ve uluslararası arenaya aktarılmasını ve bölgede yaşam kalitesinin yükseltilmesini hedefleyen, proje yarışması düzenlemiş idi.


 


2008 yılının Temmuz ayında başlayıp Kasım ayında sonuçlandırılan ve 20 Aralık günü ödülleri verilen yarışmaya 20 eser başvurmuştu.


 


Birinciliği, Yarımada’yı 4 farklı pilot uygulama projesi çerçevesinde planlamayı öngören proje kazandı.


  purchase Naltrexone


İşte birincilik ödülünü kazanan ekip:



Şehir Plancısı Koray VELİBEYOĞLU (ekip temsilcisi), pills24honline.com


Şehir Plancısı Rabia BOLPOSTA,


Şehir Plancısı Ahmet Kıvanç KUTLUCA,


Şehir Plancısı Uğur BOZKURT,


Şehir Plancısı Gülnur VURUŞKAN,


Mimar Murat ÇEVİKAYAK,


Peyzaj Mimarı Arzu Uçal ŞENGEL,


Ziraat Mühendisi Sema ERTUĞRUL,


Şehir Plancısı Hasibe VELİBEYOĞLU (danışman),  


İhracat Uzmanı Gökhan ÇAM (danışman),


Şehir Planlama Öğrencisi Hamidreza YAZDANİ (yardımcı),


 


İşte Proje  :


order Cytotec online

 


—Farklar ve Tatlar (Sofrada Yarımada) :


Gastronomi turizminin geliştirilmesi kapsamında, yerinde tatma aktiviteleri, uygulamalı mutfak atölyeleri, Güzelbahçe’de “Ekolojik Pazar” kurulması, yerel ürünlere ve mutfak kültürüne dayalı geleneksel ve mevsimsel tematik rotaların oluşturulması, arkeolojik parklar kurulmasını öngörüyor.


 


—Sakız Esintisi:


Yarımada’da temiz ve sürdürülebilir bir çevrenin yaratılması kapsamında geniş alanlar kaplayan rüzgâr santrali yatırımlarını tarımsal aktivite ile birleştirmek ve bu alanlarda sakız bitkisini yaygınlaştırmak. Böylelikle, Yarımada genelinde gelişen rüzgâr enerjisi santrallerini sosyal ve çevresel değerlere zarar vermeden, yerel ekonomik kalkınma hedefleriyle bütünleştirerek sürdürülebilir bir tarım yapısı yaratmak amaçlanıyor.


 


—Yerel Ağlar ve İletişim Merkezi Oluşturma:


Bilginin tek bir çatı altında toplanarak verimliliğinin artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda da, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampusunda “Yarımada İletişimi Yerel Ağları Merkezi (YİYAM)” kurulması öneriliyor.


 


—Jeotermal Kaynak Odaklı Bölgesel Sağlık Merkezi:


Yarımada’da yaygın olarak bulunan jeotermal enerjiye ağırlık veriliyor. Jeotermal kaynaklar çerçevesinde bölgenin diğer doğal-çevresel ve tarihi-kültürel varlıklarını birleştirebilen sağlık turizminin bölgede uygulanmasının önemine değiniliyor. Bu kapsamda, termal, medikal, kür (SPA), yaşlı ve engelliler için özel turizm olanakları uluslararası anlamda ön plana çıkarılıyor.


 


Helal olsun, kıskanmamak elde değil, bizim de böyle toplumu doğru yönlendiren yöneticilerimiz olsun istiyoruz. Buna benzer projeleri üretecek nice cevherlerin varlığına bizler inanıyoruz sizlerde inanın.


 


Bizlerse, sık sık toplanıp, toplumsal yaşama dem vurmadan ve umursamadan sadece Bodrum’un turizm geleceğini konuşuyoruz.


 


—İkinci konutları olan turizm mi yoksa otel turizmimi yapsak,


—Kalan koyları da, çok katlı otellerle mi doldursak,


—Bodrum dikey mi büyümeli yatay mı büyümeli,


—80 bin yatak kapasitemiz eskidi, yok sayıp yeniden 100 bin yeni mi yapsak,


—Olmayan suyumuzu golf sahalarına harcasak nasıl olur,


—Kongre turizmi yapmak için ne kadar bina yapmak gerekir,


—Futbolcular için kamp turizmi yapmalıyız gibi cin fikirler ortaya atıyoruz.


 


Bunları konuşmak beyin fırtınasıysa yeterli değil beyler, bize tufan lazım tufan.


 


İnşaat, reklam ve turizm yapan yönetici ve iş sahibi bir kısım insanları topladığınızda, işin doğası gereği sadece parasal girdilerin hesabını yaptıkları, gerek krizlerle gerekse kötüleşen ortamdan ötürü azalan girdi kaygılarının getirdiği panikle farklı bir şeyler de çıkmaz zaten.


 


Yalnızca maddi çıkarların ön planda olmadığı, geleceği kurgulamaya ve yaşamı iyileştirmeye yönelik projelerin havalarda uçuştuğu organizasyonları, yukarıda verdiğim örneklerle yakalayabiliriz. Şimdiye kadar yapılan çalışmaları da değerlendirecek doğru ekiplerin çalışması gerekiyor. Dünya çapında uygulanan “Yavaş Şehirler” gibi projelerden etkilenmek gerekiyor.


 


En önemlisi de bu çıkan sonuçları uygulamaya koyacak yönetimler gerekiyor.


 


Bitez Belediyesinin son zamanlarda ki yerele dönük turizmi şekillendirme çabaları takdire değerdir yarım kalmamalıdır, devamını dileyerek destek vermek gerekiyor.


 


Sağlıcakla kalın saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.