Bodrum Gündem

TURİZM HALA KAZANÇLI BİR YATIRIM MI?

YORUM HABER/ CELAL GÜRSOY – BODRUM GÜNDEM

TURİZM HALA KAZANÇLI BİR YATIRIM MI?
15.03.2010
0
A+
A-

Accutane online Tüketicinin ezici gücü işletmecinin elindeki son kazanç kuruşlarını da almaya başladı…


 


Yıllar önce turisti çekebilmek için “her şey dahil” konseptini keşfettiğimiz zaman çok sevinmiş ve bununla bir avantaj yakaladığımızı düşünmüştük. Aslında bu çöküşün başlangıç işaretiydi. Çünkü turiste ekstra olarak satabileceğimiz her şeyi giriş fiyatının içinde vermeye başladık, böylece işletmenin asıl kar edeceği kaynağı kuruttuk.


 


Zamanla turist daha fazlasını istemeğe başladı. Acenteler aracılığı ile talepler işletmeciye dikte ettirilmeye başlandı. İstenenleri yapmayanlara rezervasyon gelmemeye başladı. Fiyatlar dibe vurdu. İşletmeci artık kar etmeyi değil borcunu ödeyip bu işin içinden nasıl çıkacağını düşünmeye başladı.


Strattera No Prescription  


Tüketici gurupları şimdi bu işe direnene AB ülkelerindeki turizm işletmelerini de zorlamaya başladı. Özellikle bu pazarda en çok gezen ve para harcayan olarak bilinen Alman turistlerin baskısı ile acenteler artık AB ülkelerindeki destinasyonlarda da tehditle “her şey dahil” sistemini yaygınlaştırmaya çalışıyorlar.


 


Sektöre bir başka darbe de “erken rezervasyon” sistemiyle geldi. Özellikle Alman’lar yıllardır Ocak ayı sonuna gelmeden bütün tatil planlarını yaparlar ve iyi odaları kapmak için gecikmeden yerlerini ayırtırlardı. Öyle ki Şubat ayı geldiğinde turizmciler o yılın temel yüzdelerini çıkartmış olurlardı. Rekabet artınca bazı uyanık (!) işletmeler erken rezervasyona daha avantajlı fiyatlar vererek işi erken bitirmeye çalıştılar. Bu da zaten tatilini erken planlayan turiste gereksiz bir ekstra indirim daha yapmak anlamına geldi ve kazançlar dibe vurdu.


 


Tatilini yılbaşında planlayan Avrupalı turiste boşu boşuna bir indirim daha yapılınca turist karşı tarafın zor durumda olduğunu anlayıp şımardı ve doğal olarak daha fazlasını istemeye başladı. buy Lithium


 


Hem “erken rezervasyon” indirimi, hem de “her şey dahil” olarak tesis sahiplerinin son kazanç kuruşları da ince hesaplara kalınca ortaya kaçınılmaz olarak şu soru çıktı: Turizm artık yatırım yapılacak bir sektör müdür? 


 


Bodrum’lu küçük ve orta büyüklükteki tesis sahiplerinin büyük otellerdeki gibi sınırsız “her şey dahil” ikramını kaldırabilmesi mümkün değildir. Artık Butik Otel konseptini desteklemeli ve Bodrum’un karakteristiği olan pansiyonculuğu da “Butik Pansiyon” seviyesine çıkartmalıyız. Müşteriyi “Misafir” olarak algılayan, her kişiye özel hizmet vermeye çalışan “Butik” kavramını en basit oda kiralama işletmesinin dahi uygulaması gerekir. Farklılığımızı ancak böyle ön plana çıkartabiliriz.






 


HABERDE KULLANDIĞIMIZ FOTOĞRAF YALIÇİFTLİKTE BULUNAN “İPEK PALAS” A AİTTİR.

 

Yazarın tüm yorum ve makaleleri www.celalgursoy.wordpress.com blogunda yayımlanmaktdır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.