Bodrum Gündem

(ROPÖRTAJ) Adadigital Hedefi Bodrumun Köklü Firmalarından Olmak..

Bodrum Türkiyenin çeşitli yerlerinden göç alan bir kasaba. İstanbul, Ankara İzmir gibi büyük şehirlerden her yıl Bodruma gelenler ve iş kuranlar olur.

(ROPÖRTAJ) Adadigital Hedefi Bodrumun Köklü Firmalarından Olmak..
18.03.2010
0
A+
A-

Çoğu Bodrum’dan bir şeyler alır ve giderler, yada Bodrum’a ticaretinin hızına ve özelliğine ayak uyduramayıp bir iki sene içinde kaybederek giderler. Bodrum’da 5 yıldan fazla ticaret yapabilenler artık eski firma durumundadırlar. Eğer Bodrum’dan kazandığınızı Bodrum için yatırıyorsanız ve 10 yıl ticaretinizi sürdürebiliyorsanız köklü ve güvenilir işletmeler haline gelirsiniz.


İşte 10 yıl Bodrum firması olarak kök salmış bir firma ile Bodrum’u ve Bodrum Ticaretini konuştuk. Adadigital Bodrum’dan kazandığını Bodrum’a harcayan ender ve değerli firmalardan birisi.


 


Bodrum Gündem: Sizi tanıyabilirmiyiz?


Feridun Sezgin : Ben elektronik Mühendisiyim.Tıp elektroniği konusunda iki önemli firmada yönetici olarak çalıştım. 1999 yılında İstanbul depremi nedeni ile İstanbul’dan ayrılmak istedik. 2000 yılında Bodrum’a geldim. O dönemde Digiturk kurulmuştu. Nisan 2000 yılında Bodrum’a yatırım yapmaya başladık. 10.yılımızı doldurduk Bodrum’da.


Bodrum Gündem: 10 yılda ne kadar geliştiniz?


Feridun Sezgin : Zaman içinde Digitürk ile yeni ürünler kattık şirketimize. 2002 yılında Fethiye şubemizi açtık. 2003 yılında Turk Philips’i bünyemize kattık. Amaç Muğla ilinin tamamına ulaşmak olduğu için şubemiz ile kolay erişim sağlamaktı. 2005 yılında da Panasonic Tekofax Franchise Muğla firması olduk. Hem satış hem servis tüm ürünleri şirket bünyemizde bulunduruyoruz. order Fluconazole


2008 yılında Pronet Güvenlik Sistemi ile çözüm ortaklığını kurduk. Onlar bir açılım süreci içindeydiler ve çözüm ortaklıkları ile büyümek istediklerini söylediler. Bizde düşündük ve onlarla bir yıldan fazla bir zamandır birlikte çalışıyoruz.


Bodrum Gündem: Yoğunluğunuz nedir sektörde?


Feridun Sezgin : Muğla genelinde günlük 220 civarı ev ve işyerine ziyaretlerde bulunuyoruz. Gerek satış için gerekse servis ve abonelik amaçlı olarak. İnsanlar güvenilir ve köklü işletmeler ile çalışmak istiyorlar bu kolay bir şey değil. Sorumluluğu çok yüksek bir iş.


Bodrum Gündem: Kaç personel istihdam ediyorsunuz?

Feridun Sezgin : 15 mobil ekibi olmak üzere, 33 personelimiz var.


Bodrum Gündem: 220 günlük ziyareti, sizin personeliniz ile mi yapılıyor? Nasıl bir yapıya sahiptir Adadigital?


Feridun Sezgin : Muğla’nın tüm ilçelerinde alt bayilik yapılanmamız var. Muğla’nın 11 ilçesi var, Muğla, Bodrum ve Fethiye’de kendi yerlerimiz ve personelimiz ile diğerlerinde de bayilerimiz ile hizmet veriyoruz.


Bodrum Gündem: Bodrum için eski firma çok azdır. Bir iki sezon çalışan ve kaybolup giden işletmeler kalıcı olanlardan çok fazla. Siz dışarıdan gelip 10 yıldır bu işi büyüterek devam ediyorsunuz. Bodrum iş dünyasını nasıl görüyorsunuz?


Feridun Sezgin : Bodrum çok hızlı tüketiliyor. Yapılaşma ile yanlış politikalarla tüketiyoruz. Öncelikle Bodrum’a gelen turistler kazıklanıyor. Sahte ve kalitesiz ürünler satılıyor. Buda ticareti kötü yönde etkiliyor. Biz Bodrum karakterini belirleyemiyoruz. Bu her şeyi etkiliyor, iş dünyası ve sosyal yaşam olumsuz etkileniyor.


Karabağ’da bir kente gittim. Orası tamamen eski yapılar korunarak yapısını bozmamış. Tabela yok, bizdeki gibi. Biz tabelaları ne kadar büyük yapabiliriz diye uğraşıyoruz, buda görüntü kirliliğine ve karmaşaya neden oluyor tabi. Bodrum’u korumak en az 20 yıl geç kaldık diye düşünüyorum. Bodrum çok olmak için uğraşıyor, oysaki bu bir çöküş anlamına geliyor. Doğallıktan uzak kent olduk. Kalite ve özel olmayı seçmeliyiz, her açıdan.


Bodrum Gündem: Geçtiğimiz yıl “Global Kriz” tüm sektörleri etkiledi. Sizin sektörde durum nasıl? order Professional Viagra


Feridun Sezgin : 2009 Bodrumun iki sektörü var inşat ve turizm. 2009 da Bodrumda düşüş var. Fethiye kendini koruyor. Muğla memur kenti bu nedenle bir miktar artış var Digitürk açısından bakıyorum. Türkiye’nin diğer yerleri ile karşılaştırıldığında nüfus anlamında bir düşüş söz konusu. Dolayısı ile ticari anlamda da bir düşüş demektir. Penetrasyonu en yüksek olan kent Bodrum’du. Her iki evden birinde digiturk vardır. Ancak bu sene artış olmaması, Bodrum genelinde nüfus artışı olmadığının göstergesidir. Bu istihdam olmadığı anlamına geliyor. Bu sektörlerin zayıf olması insanların Bodrum’a gelmediği anlamına geliyor. Bir diğer yönü de, Bodrum’un bu halini beğenmeyip geri dönenler.


Bodrum Gündem: Siz Bodrum’da yaşayanlara hizmet veren bir işletmesiniz. Sezonluk gelerek, sadece turistlere hizmet eden işletmelerden değilsiniz. Bu avantaj mı sizin işletmeniz açısından?


Feridun Sezgin : Biz hizmet sektöründeyiz ve kalıcıyız tabi. Bu bazı açılardan dezavantaj sağlıyor bize. Ürünlerimiz kaliteli olmak zorunda, servisimiz kaliteli olmak zorunda. Dışarıdan gelenler veya kısa süreli buraya gelip hizmet verenler, her türlü ürünü sunmakta. Bundan dolayı fiyat rekabetinde biz olumsuzluk yaşıyoruz. Kaliteli ürün ve hizmetin maliyeti de yüksek oluyor. En az 10 yıl yedek parçası ve hizmeti verebilecek durumda olmak zorundasınız.


Bodrum Gündem: Bu konuda Bodrum halkı, kurum ve kuruluşlar, meslek odaları, bunu algılayarak size destek veriyorlar mı?


Feridun Sezgin : Destek dolaylı olarak vardır belki. Ancak 12 ay çalışan firmalara destek verilmeye çalışıldığı ve bu konuda çalışmaları olduğunu izliyorum.


Bodrum Gündem: Türkiye çapında düşündüğümüzde bir “Bodrum Firması” olarak ne durumdasınız?


Lasix online

Feridun Sezgin : Adadigital, Digiturk’ün Türkiye sıralamasında her zaman ilk 10 şirketi arasında olmuştur. Pronet’te Ege ve Akdeniz Bölge birincisiyiz. 10 yıllık süre içinde Digiturk’te kalıcı olan 20 firmadan biriyiz. Ekonomik kriz ve çeşitli nedenlerden dolayı 150 Digitürk bayiinden en eski olanlardan biri Adadigital’’dir.


Bodrum Gündem: 12 ay turizm olması için, Bodrum ticari olarak nereye yatırım yapmalı sizce?


Feridun Sezgin : Spora yönelik yatırım yapmalı. Eğlence sektörüne ağırlık verilmeli. Kışın barlar caddesi açık olmalı, hareketli olmalı. Eğer açık tutulabilirse ve eğlenceye yatırım yapılırsa bu sinerji yaratacaktır. Her sektörü olumlu etkileyecektir. Bodrum bitmez. Her ne kadar yanlış yapılsa da devam eder. Ancak biraz daha kaliteli olabilse her şeyimiz.


Bodrum Gündem: 2010 nasıl olacak?


Feridun Sezgin : Çok iyi olacağını ummuyorum. Durumu korumaya çalışmak daha önemlidir. Satış alanında biraz daha yeni istihdam sağlayacağız. 5-6 personeli bünyemize katacağız.


Bodrum Gündem: Personeli nereden sağlıyorsunuz?


Feridun Sezgin : Personel istihdamını Bodrum ve Milas’dan sağlıyoruz. Bodrum’dan kazandığımızı, Bodrum’a yatırıyoruz. Bu bizim en önemli felsefemizdir.


Bodrum Gündem: Sizi tebrik ediyoruz. Bodrum için katkılarınızdan dolayı ve kazandığınızı yine Bodrum’a harcadığınız için teşekkür ediyoruz. İstihdamı Bodrum’dan sağladığınız içinde. Umarız 10. yılınızda yaptığımız bu söyleşiyi 20. ve sonraki yıldönümlerinizde de yaparız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.