Bodrum Gündem

Deprem bir ilimizde olsa TOKİye evleri yap denecek mi ?

21.03.2010
0
A+
A-

Geçtiğimiz sene yaşanan sel felaketinde sigorta sektörünün yöneticileri bir tanıtım fırsatı kaçırıldı demişlerdi.

 Sel ve hemen sonrasında “sigortacılar nerede, hemen mağdur vatandaşların parası ödensin, geciktirmeyin!” emrini buyurmuştu hükümet yetkililerimiz. Sonrasında bütün sektör yöneticileri “biz selde 750 milyon TL hasarı hemen ödedik”. diye cılız demeçler verseler de, vatandaşın aklında sigortacılar paraları ödemiyor kısmı kaldı. Bir hükümet yetkilisi de çıkıp “bakın selde işyerleri, evleri sigortalı olanlar paralarını aldılar, herkes sigorta ile kendilerini güvenceye alsın” demedi.


Şimdi dünya sallanıyor, bizde de deprem oldu olacak derken, Elazığ′dan kötü haber geldi. Evler yıkıldı insanlar hayatlarını kaybetti. Deprem sonrası ülkemizde bildik manzaralar tekrar yaşandı. Deprem profesörlerimiz televizyonlarımızı doldurdu, muhtemelen izlenme rekorları kırıldı. Tahmin tahmin üstüne. “Şu zamana kadar şu şiddette deprem olacak” söylemleri ağzımız açık izledik.


Fırsat kaçırmamak için


cheap Viagra Diğer taraftan ülkemizin yüzde 98′inin risk altında olmasına rağmen hala beş evden sadece iki tanesinin Zorunlu Deprem Sigortası var. Her deprem sonrasında Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) yöneticileri demeç bombardımanına başlıyor. Bir günde neredeyse iki bülten. Ne yapsınlar tanıtım fırsatını kaçırmak istemiyorlar. Çünkü bunun reklamı tatsız oluyor. İnsanlara “evini sigorta ettir, depremde yıkılırsa hayatını kurtarabilirsen, evini tekrar yaptırıp hiç olmazsa yaşamını sürdürebilesin” demek ne kadar zor bir şey. Vatandaşlarımızın hiç biri böyle bir durumu kendilerine konduramıyor. “Bana bir şey olmaz” her yerde geçerli olduğu gibi ne yazık ki bu örnekte de kendine yer buluyor. buy Ventolin no prescription


Deprem sonrası rutin gelişmelerden biri de; Olay yerine devlet büyüklerimizin gidip, depremzedelere taziyette, bulunup başsağlığı dilemek. Sayın Başbakanımız Elazığ′a gitti ve dedi ki “Merak etmeyin Devletimiz büyüktür her zaman yanınızdayız” sonra TOKİ Başkanına “deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza kalıcı konutlarını Ramazan′a yetiştirin.” Dedi. Bunda bir şey yok. Güzel şeyler bunlar. Depremi yaşamış insanlar için hiç olmazsa moral kaynağı. Deprem bölgesinde evlerin durumu ortada. Yoksulluk var. Zaten prosedür olarak da o evlerin sigorta ettirilmesi mümkün değil.


Buy Levitra TOKİ nereye yetişsin


Peki Sayın Başbakanıma soruyorum. Bu deprem daha büyük bir ilde veya ilçede yaşanmış olsa TOKİ Başkanını çağırıp “Vatandaşların evlerini Ramazan′a yetiştirin” diyebilecek miydi. Ben Sayın Başbakanımızdan şunu demesini beklerdim ” Bakın vatandaşlarımız, bugün bu köyümüzde yaşandı deprem, biz Devlet olarak 40-50 konutu hemen yaptırabiliriz. Allah korusun daha büyük il veya ilçemizde bu deprem yaşansa Devlet olarak bunun altından kalkmamız o kadar güçleşirdi. Bu nedenle lütfen bütün vatandaşlarımız Zorunlu Deprem Sigortası′nı yaptırsın” dese işte size tanıtım fırsatıydı.


Zorunlu Deprem Sigortası dediğimiz, yıllık 50-150 TL arasında ve evin tekrar inşa bedelini karşılayan bir sigortadır. Geçmişte yaptırmadıysanız bir cezası yok. Havuzda toplanan paralar haricinde dünya devi reasürans şirketlerinin güvencesinde. Yani sigortanın da sigortası var. Allah korusun olası bir depremde şayet o bölgeye Devletimiz de yardım edecekse “sen sigortalısın” diye vermeyeceklerini düşünmeyin. Hem Devletin yardımını, hem de DASK′tan tazminatınızı alabilirsiniz. Şimdi gündemde konu, sallantılar bittiğinde yine unutup gideceğiz, ta ki bir sonraki depreme kadar. Sonra yine Zorunlu Deprem Sigortasına hucuuuuum.


 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.