Bodrum Gündem

MOTORSİKLET SÜRÜCÜSÜ ALINGAN OLABİLİR Mİ?

29.04.2010
0
A+
A-

Geçen yazımda trafikte kendisini ağır araç zannederek son derece hoyrat hareketlerde bulunan motosikletlilerden tüm vasıtalarla aynı haklara sahip zannederler kendilerini. söz etmiştim.

Sollamak onlarda, araya sızmak, aniden fırlamak, direksiyon kırmak′′  diye yazmıştım. Gücenen okuyucularım olmuş. İri vasıta sürücülerinin ′′Bunlar da kim oluyor′′ diye düşünmelerinin nedeni çok daha dikkatli olması gereken bu çok riskli ulaşım vasıtalarının trafikte her türden cambazlığa kendilerini daha müsait görmelerindendir. Elbette efendice süren bütün motorsikletliler karayolunda diğer vasıtalar gibi yer alacaktır, ama güvenli sürüşle. Motorsikletliler elinizi vicdanınıza koyup, Motosikletli Polis Timlerinden Motosiklet Eğitmeni Oktay ÇELİK′in İnternetteki yazısından aldığım aşağıdaki bölümlerden hangilerine titizlikle riayet ettiğinizi bir sınayın bakalım! Maksadım bağcıyı dövmek değil Üzüm yemek!


 


• Trafikte araçların arkasından gitmek durma mesafesi açısından risk unsurudur. Ani bir frenleme sonucu motosikletin önündeki araca çarpmasına sebep olabilir. O halde, yol çizgisine yakın olmak trafik durduğunda frenleme yapmak için yeterli mesafe sağlayacaktır ancak  yol çizgileri kimyasal maddeler içerir ve kaygandırlar. Bu nedenle trafikte lastiklerin yol çizgilerine denk gelmemesine dikkat edilmelidir. Özellikle bu çizgiler üzerindeki frenleme veya ivme değişiklikleri, motosikletin savrulmasına sebep olabilir.


• Öndeki Aracın Veya Araçların Ölü Noktasında Olmayınız!


Otomobil sürücüleri, yolun solunda seyrederken sağ dikiz aynası ile arkayı kontrol ederler. Bu durumda, otomobil sürücüsünün motosiklet sürücüsünü görebilmesi için aracın ölü noktasında olmamak gerekir. Ayrıca motosikletin farı açık olmalıdır. Otomobillerin trafikteki durumu iyi analiz edilmelidir. Otomobil sürücülerinin dalgın olma ihtimaline karşın, arkadan gelen motosiklet sürücüsünün bazen selektör yapması, sinyal vermesi, korna çalması gerekebilir. Bu şekilde yolun solundan seyreden araçların sol tarafında olmak tehlikelidir. Yukarıda bahsedildiği gibi gerekmedikçe yol çizgisinden uzaklaşmamak gerekir.


Otomobil yolun sağından seyrediyorsa, bu durumda kontrolü sol dikiz aynasından yapacaktır. Motosiklet sürücüsü ölü noktada olup olmadığını anlamak için önde seyreden aracın dikiz aynasından kendini görebilmelidir.


Otomobil sürücülerinin hareketleri motosiklet sürücüleri tarafından iyi analiz edilmelidir. Kararsız araç kullanan sürücülere yaklaşmamak gerekir.


Motosiklet sürücülerinin trafikte takip mesafelerini korumaları, sinyal verme işlemlerini mutlaka yapmaları ve sollama kurallarına uymalıdırlar.


• Trafikte kararsız kalınmamalıdır. Gidilecek yön ya da yol önceden planlamış olmalı ve sürücü gideceği yöne en az 150-200m.önceden yanaşmalıdır. Örneğin sağ şeritten ilerlerken son anda  yapılan bir dönüş manevrası hem sürücüyü hem trafiği tehlikeye düşürür. Motosiklet kazalarının çoğunun buna benzer ani ya da keyfi kararlardan çıkmaktadır.


• Kullanılacak Yolun Özelliklerini Bilmek Gerekir.


Sıkça yol çalışması yapılan cadde ve sokaklar Bodrum′un gündelik yaşamının bir gerçeği olduğundan motorsiklet sürücülerinin keyfi davranmak gibi lüksleri yoktur..


• Trafikte seyir halindeyken sadece öndeki araç değil, iki-üç araç ileriyi gözlemek trafikte olabilecek ani durma ve değişiklikleri önceden kestirmek gerekir. Başka bir ifadeyle, öndeki araçlar her an duracakmış veya trafik yoğun değilse her an önümüze bir engel çıkacakmış gibi temkinli davranılmalıdır. Motosiklet diğer araçlara göre yüksek olduğundan, bu özelliği kullanarak önde seyir eden araçlar daha rahat gözlenebilir.


• Büyük Araçların Arkasına Girmeyiniz!


order Proscar

Trafikte duran, ilerleyen veya dönen otobüs, kamyon veya tır gibi araçların arkasına girmemek gerekir. Bu tür araçların sürücüleri, aracın arkasını göremezler. Özellikle manevra yaptıklarında motosiklet sürücüleri büyük bir risk altına girerler. Çünkü motosikletlerin geri vitesi yoktur.


• Bilmediğiniz Yola Hızlı Girmeyiniz:


Trafikte seyir ederken her türlü yol şekli ile karşılaşılabilir. Bunlardan biri de Bodrum′un her yanında gördüğümüz  “yokuş” tur. Yokuşu çıkarken bitiminde sizi nelerin beklediğini bilemezsiniz. Bu nedenle yokuşlar temkinli çıkılmalı ve hızı buna göre ayarlanmalıdır.


• Aynı kural bilinmeyen yollar için de geçerlidir. Bilinmeyen virajlara hızlı girilmemelidir. Viraj keskin olabilir, karşıda sıkışmış bir trafik veya çukur çıkabilir. Bu yüzden virajlar en geniş açı ile sürat düşürerek alınmalıdır. Virajı en dış açıdan alarak görüş açısını arttırmalı, sürücü virajın içinde veya bitiminde kendini bekleyen sürprizlere hazırlıklı olmalıdır. Her an trafik duracakmış veya bir engelle karşılaşılacakmış gibi temkinli olunmalıdır. Lamisil at low prices


• Çukur veya kasislerden yavaş geçilmelidir. Bu tür alanlardan geçmek kaçınılmaz ise debriyaj sıkılmalıdır.


• Güneş ışıkları, sürüş halindeyken gözün kamaşmasına sebep olur. Güneş gözlüğü kullanmak, hem ışığın kırılmasını sağlayacak hem de ışık yanılsamalarını önleyecektir.


• Gözünüzü Yoldan Ayırmayınız


Gözünüzü yoldan ayırmayınız; otomobiller için hızı saatte 60 km/s olan bir araç saniyede 17m yol alır. Bu mesafe, 90 km/s hızda saniyede 25m, 120 km/s hızda ise saniyede 33m’ye ulaşır. Yürüyen bir insanın saniyede aldığı yol uzunluğu ise 1,5 metredir. Araç kullanan bir insanın hızı yürüyüşüne göre 11 misli ya da 22 misli daha fazladır. Bu nedenle sürücünün daima önüne bakması, yolu ve çevresini gözlemesi gerekmektedir. Şeridinizi önceden belirleyin: • •  • Keyfi değil planlı sürüş yapın.


Şeride yan taraftan açılan caddeden katılım olabilir. Böyle bir durum, motosiklet sürücüsü tarafından önceden planlanmalı ve öngörülmelidir. Katılımların olduğu noktalarda hız azaltılmalı, kontrollü geçiş sağlanmalıdır.


Yolun durumunu bilmeden sağ taraftan giden motosiklet sürücüsü, frenleme yapacak veya tekrar sol tarafa yanaşmak durumunda kalacaktır. Böyle bir keyfilik motorsiklet sürücüsünü de, genel olarak trafiği de tehlikeye düşürecektir.


• Trafikte seyir halindeyken, ani kararlarla yapılan şerit değiştirme,  benzinliğe ya da yan yollara girme de risk faktörleridir. Bu tür kararlar önceden planlanarak uygulanmalıdır.


Yol ani manevra yapmaya müsait olsa bile ani karar esnasında motosikletin sahip olduğu hız, ilerdeki benzin istasyonuna yanaşıp istasyona girmek için yeterli olmayabilir. Manevra açısı tutturulsa bile benzinlik girişinde, fazla kullanım olmadığından biriken toz ve çakıl gibi maddeler, motosikletin kaymasına sebep olabilir. Bu yüzden, önceden plan yaparak benzin istasyonuna gelmeden motosikleti gereken hıza düşürüp istenilen şeride girilmelidir.


Order Kamagra • Geniş Açıdan Bakınız


Sürücü motosikleti kullanırken görüş alanının en az 180 derece olmasına dikkat etmelidir. Başını ve gözlerini sola ve sağa hareket ettirerek bu açıyı 240 dereceye çıkarması da mümkündür. Hız arttıkça görüş alanı ve dikkat azalır. Saatte 35 km/s hız yaparken görüş açısı 104 derecedir, saatte 65 km/s hız yaparken görüş açısı 70 derecedir, saatte 100 km/s hız yaparken görüş açısı 42 derecedir, saatte 130 km/s hız yaparken görüş açısı 30 derecedir. 30 derecelik açı ile sadece yol izlenebilir. Sadece yolu kontrol etmek yeterli değildir.


• Kaldırımdaki veya karayolu kenarındaki olayları ve hareketleri izlemek, yola inen yayalar veya aniden yola giren araçları da kontrol etmek gerekir


 


Diğer yandan gece sürüşleri birçok risk faktörünü içinde taşır. Bunlardan en önemlisi, görüş mesafesinin azalmasıdır. Bu yüzden hız mümkün olduğunca düşürülmelidir.


İleriyi geriyi ve her iki yanını daima kontrol eden motosiklet sürücüsü, motosikletini güvenle kullanır. Aniden durmak gerektiğinde arkadaki aracın duramama ihtimalini düşünmek gerekir. Aynalar ile kontrol sayesinde arkadaki aracın durumunu önceden gözleyerek tedbir alınmalıdır…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.