Bodrum Gündem

Çevreci Başkan Çömez..

O Sıradan Bir Belediye Başkanı Değil. Asfalt, Kanalizasyon gibi Sıradan İşler ile Değil Doğaya ve Çevreye Saygılı Bir Başkan Olarak Anılıyor.

Çevreci Başkan Çömez..
03.05.2010
0
A+
A-

Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez. O bir öğretmen. O nedenle öğretir gibi konuşuyor en ciddi konuları bile. Sakin, sakinliğinin getirdiği bir saygınlık, bir öğretmen güveni ve sıcaklığı veriyor karşısındakine. Saygılı da, çay isterken bile rica ederek istiyor. Halbuki koskoca Belediye Başkanı. Yapmayı planladıklarını anlatırken ne asfalt ne kanalizasyon ne kaldırımdan çok bahsetmiyor. Yeşilden, çevreden, doğadan bahsediyor. Turizmi bile eko turizm haline dönüştürmeye çalışan bir devrimciliği var. Biz belediyecilik ile ilgili hazırladığımız soruları konuşalım derken, o belediyeciliği çoğumuzun bakmayı akıl edemediği taraflardan görerek öğretmeye, anlatmaya çalışıyor. İmarlar, betonlaşma ruhsatları falan derken İbrahim Başkan mandalina bahçelerini özel tarım alanları olarak tescilletmiş bile. Öğretmenliğinden gelen yumuşaklığına, çevreciliğine, iddiasız ama ne yapacağını bilen ve başaracağım diyen haline mi hayran olunmalı ona siz okuyunca karar vereceksiniz.


 


Bodrum Gündem: Sizi hepimiz az çok tanıyoruz, bir de sizin dilinizden sizi tanıyabilir miyiz?


İbrahim Çömez: Ben Bitezli çiftçi bir ailenin çocuğuyum. 1947 doğumluyum. Emekli öğretmenim. Bitez ilkokulunda okudum, Bodrum’da ortaokulu, Muğla Turgutreis lisesini bitirdikten sonra fark derslerinin sınavını vererek öğretmen oldum. Bir yıl Afyon’da İlkokul Öğretmenliği yaptım. Sonra Eğitim Enstitüsünü kazandım. Üniversiteyi de kazanmıştım ama Eğitim Enstitüsü yatılı ve ihtiyaçları Devlet tarafından karşılandığı için orayı tercih ettik. Bitirince kura ile Zonguldak’a atandım. Üç sene orada mecburi hizmetimi yaptım. Sonra Turgutreis İlköğretim okuluna tayinim oldu. Başarılı bir öğretmenlik geçmişim oldu. 1996 da emekli oldum. 2004 yılında CHP’den meclis üyesi seçildim. O dönem Bitez Belediyesinde tek muhalefet meclis üyesiydim. 2009 seçimlerinde de aday oldum ve Bitez Belediye Başkanı oldum.


Bodrum Gündem: Neden başkan olmayı istediniz? Hedefleriniz neler?


İbrahim Çömez: Amacımız kendi beldemize birikimlerimizi aktarabilmek ve hizmet edebilmek. Ben kendi beldemi çok seviyorum. Biz buralarda büyüdük, karşılaştırma yaptığımda başka yerlerle, buranın mutlaka korunması gerektiğine inandım. Belediye Başkanlığına aday olmamın ana nedenlerinden birisi budur. Bodrum’dan Gümbet’e oradan da Bitez’e doğru gelen yoğun betonlaşmanın sahili bitirip hızla mandalina bahçelerine geldiğini gördüm. Yaşam alanlarımızın tehlikeye girdiğini ve buna müdahale etmenin gereğini hissettim ve bu amaçla aday oldum.


Bodrum Gündem: Çevreci bir başkan olduğunuzu biliyoruz. Öne çıkan projeleriniz nelerdir?


İbrahim Çömez: Şu anda Bodrum’un diğer beldelerinde gün geçtikçe azalan ve yok olan mandalina bahçelerini koruma altına almak, ama yasaklarla değil. Mandalinayı ekonomik gelir elde edilebilecek bir hale dönüştürerek korumak. Geçmişte bütün ihtiyaçlarımızı mandalinadan elde ettiğimiz gelir ile karşılıyorduk. Bundan on yıl öncesine kadar da narenciye Bodrum’un önemli bir gelir kaynağıydı. Ege bölgesinin bir çok yerinde üretilmesinden dolayı mandalina aslında ekonomik değerini kaybetti. Ama Bodrum Mandalinası diğer mandalinalardan farklıdır. Aroması diğerlerine hiç benzemez. Mandalinanın reçelini, likörünü, şarabını yaptık. Çeşitler artırılabilir. Böylece ürünün değeri daha da artırılmasını sağlamak istiyoruz.


Bodrum Gündem: Bitez aynı zamanda bir turizm beldesi, bu konudaki projeleriniz nelerdir?


İbrahim Çömez: Bir diğer amacımızda mandalina bahçelerindeki taş evleri turizme kazandırabilmek. Bunun için Avrupa’da yapılmış çalışmalar var. Bununla ilgili Ege Üniversitesi ile işbirliği yaparak bu yerlerin değerlendirilmesi için köylümüze sunum yaptık. Karşılaştırdığımızda Avrupa’da uygulanan sistemin burada da uygulanabileceğini gördük. Eko turizm yeni bir şey ve biz sahilden içerilere doğru bu şekilde turizmi çekebiliriz. Talep bu doğal ortamlardaki turizme kayıyor. Böylelikle mandalina bahçelerini de değerlendirerek ekonomik bir değer haline getireceğiz.


Bodrum Gündem: Yapılaşma her tarafı sarıyor, siz nasıl bir planlama öngörüyorsunuz? buy valacyclovir online


İbrahim Çömez: Bitez’de vereceğimiz her ruhsatı anıtlar kurulunun bilgisi dahilinde vermemiz gerekiyor. Buda işimizi hem kolaylaştırıyor hem de zorlaştırıyor. Bitez özel bir konumdadır. Çok eski bir yerleşim bölgesi burası. 1957 de kadastro geçmiş buradan. O zamanki ölçümlerde şimdiki kadar hassas değil, kaymalar olabiliyor. 


Bitez’in tamamını kapsayan bir planı hala yok. Bu plan için hazırlık aşamasındayız. Önümüzdeki günlerde ihale edilerek, bu plan yapılacak. Biz tarım alanlarının korunabilmesi için özel plan talep ettik ve Muğla ilini kapsayan 1/100 binlik planda Bitez için özel planlama alanı oluşturuldu. Üstten baktığınızda farkı anlayabiliyorsunuz. Doğa ile uyumlu bir yapılaşma olacak Bitez’de.


Bodrum Gündem: Bitezin sorunları çok, neler yapacaksınız, öncelikleriniz var mı?


İbrahim Çömez: Acil sorunları tespit ettik. Arıtma en öncelikli planımızdı. İller Bankası ile bu işi çözümledik. Arıtma şu an düzgün bir şekilde çalışıyor. Kapasite artırımı yapmamız gerekiyor. 20 yıl sonrası için şimdi planlamayı yaptık ve ilave arıtma tesisi için çalışmalarımız sürüyor. Su şebeke çalışmalarını yapıyoruz. DSİ ile sürekli iletişim halindeyiz. Sezon başlamadan bu işi çözmüş olacağız. Kış döneminde bozulan yollar ve çevre düzenlemeleri için ekiplerimiz çalışıyor. Daha da hızlandırmak için hizmet satın almayı düşündük. Geçici olarak hizmet alarak 3 hafta kazanacağız. Bizim bütçemiz, 5 milyon 900 bin. Bir iş makinesi aldık, damperli kamyon aldık.   


Bodrum Gündem: Bitez Yalısında biraz sıkıntı oldu. Esnaf ile bir anlaşma zemini sağlanabildi mi?


İbrahim Çömez: Sahil tamamen kamuya bırakılacaktır. Kış döneminde işletmeleri hareketlendirmek için kışın sahili kullanmalarına göz yummuştuk. Ancak deniz mevsimi başladığında bu konuda daha düzenli ve uyum içinde olacak bir çalışma yapacağız.


Bodrum Gündem: Sosyal ve kültürel projelerinizden bahseder misiniz?


İbrahim Çömez: Bitez farklı bir belde. Burayı biz bir kültür merkezi haline getirmek istiyoruz. Bitez yaşayanları genelde kültür düzeyi yüksek bir belde. Sorgulayan ve takip eden insanlara sahibiz. Bitezli çalışkan ve güler yüzlüdür. Kültür evi oluşumu için çaba içindeyiz. Yeri bağışlandı. Orada bir proje oluşturuldu, şu an anıtlar kurulunda, kaynak bile hazırlandı. İl Genel Meclisinden bir bütçe ayrıldı. Bu kültür merkezi ile Bitezlilik ruhunu kazandırabileceğiz. Yabancı okullar Bitez’de şube açmak istiyor. Onlara destek veriyoruz. Şiir yarışmalarımız ve şiir günlerimiz var. İtalya’da bir şehir ile Bitez’i kardeş şehir yapacağız. Spor tesisleri konusunda eksikliğimiz var. Bazı işletmeler spor komleksi için sponsor olacak, yerini belirlediğimiz anda bu konuda mutlaka yatırım yapacağız. Bitez’de tekrar sörf yapılması için özellikle bu konuda çalışmalar yapıyorum. Bunu mutlaka başaracağım.


Bodrum Gündem: Bitez beldesinde CHP yapısı nasıldır? Belde güçlü ve rekabet dolu bir dönem geçirdi.


İbrahim Çömez: Bitez geçmişinde Adalet Partisi’nin kalesiydi. CHP’ye çok az oy çıkardı. Şimdi çok farklı bir yapı var. Burası çok göç aldı. Eğitim ve kültür seviyeleri yüksek olunca farklı bir yapı oluştu. Aday olmayı düşündüğümde yerel halkın ne istediğini öğrenmek için bir anket yaptım. Kimsenin haberi olmadan bir anket yaptırdım. Seçmenin nasıl bir Belediye Başkanı istediğini tespit ettim. Bu bölge emekli olduğundan dolayı farklı bir yapıya sahiptir. Ekonomik sıkıntı çok fazla yoktur. Bodrum çok farklı yapıya sahip olduğu için buradan çoban ateşi yakmamız gerektiğine inanıyorum. Geçtiğimiz günlerde yerel basın ile ilgili yapılan panelden Türkiye’ye seslenildi. Bu çalışmaların daha da fazla olması gerekiyor. Işık buradan başlamalı ve yayılmalı.


Bodrum Gündem: CHP’nin Türkiye’deki durumu ile ilgili ne düşünüyorsunuz?


İbrahim Çömez: Türkiye’nin partimize ihtiyacı var. CHP zor dönemlerin partisidir. Ülkemizin bu zor döneminde yine iktidara CHP’nin geleceğine inanıyorum. Rota bozuldu onu ancak CHP düzeltebilir. Bende bunun sorumluluğunu taşıyorum. Elimden geldiğince de birikimlerimi aktarmaya çalışıyorum. Topluma ne kadar fayda sağlayabilirim hep onları düşünüyorum.


Bodrum Gündem: Önümüzde bir erken seçim görünüyor. Milletvekilliği düşünüyor musunuz?


İbrahim Çömez: Öyle bir düşüncem yok. Ama halkımın bana belli bir saygınlığı olduğunu biliyorum. Beni geçmişim buraya getirmiştir. Çok güzel bir duygu, onur duyuyorum. Sorumluluğu da çok. Gece 3’te kalkıp ne yapacağımı not ediyorum. Sorumluluğu olan bu işi arkadaşlarıma danışarak başarmaya çalışıyoruz. Bu görev için bile geç oldu. Ama Bodrum’dan bir milletvekili mutlaka çıkmalı ve bu konuda ne gerekiyorsa yapmamız lazım. Daha geç ve dinamik bir arkadaşın olması daha doğrudur.


Bodrum Gündem: Çok teşekkür ediyoruz. Bu farklılığınızın sürmesi en önemli dileğimizdir. Bitez beldesi farklı bir yapıya sahip, sizde öyle.


İbrahim Çömez: Order Prozac order Levitra Bitez çok özel ve farklıdır. Biz o farkı hep koruyacağız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.