Bodrum Gündem

BODRUM BİRAZ YAVAŞ

16.05.2010
0
A+
A-

Bence Bodrum büyük şoku henüz atlatamadı.

Hala ′′ben neyim, ben kimim′′ sersemliği içinde. Tabii kulağına sürekli acayip şeyler fısıldayan, paragöz rantçılar ve onların yardakçıları da onu yoldan çıkaran etkenlerin başında geliyor. Oysa Bodrum keyfi ilaçlarla değil, işi bilen uzmanların reçeteleriyle iyileşir.


Nedir Bodrum? Bir kıyı kasabası, sayfiye şehridir. Yazın hareketli, kışın sessizdir. Bodrum′a büyük şehir görünümü vermeye uğraşanlar, güzel bir kıza, bir kocakarı çehresi yamamağa çalışanlardır. Oysa insanlar yaz tatilinde gittikleri bir kasabada şehirdeki yaşamlarının aynısını ya da benzerini bulmayı beklemezler. Orada betonla, AVM′lerle, süpermarketler falan gibi şehirli yaşamın suni eğlenceleriyle oyalanmaya değil, gerçek doğa, gerçek deniz, gerçek kumsallar, gerçek insan sıcaklığı ile kucaklaşmaya gelirler. buy Valtrex online no prescription


Bodrum′a gelenler burada gerilimden uzak, gerçek bir gevşeme, gerçek bir gönül rahatlığı ve keyif için gelirler. Birbirinin benzeri restoranlarda fast food için değil, mis gibi bir havada, lezzetli güney yemeklerini, taze taze balıkları  doyasıya yemek için gelirler.


Bütün bir yıl Bodrum düşü kura kura gelirler. Onların hayallerinde canlandırdıkları Bodrum dışında her şey Bodrum′a yabancıdır, terstir.  Retin-A online Bu yerli turistler için böyle, yabancı turistler ise bu konuları çok aşmış durumda. Onlar artık otantik olmayan, orijinal olmayan hiçbir şeye para vermek istemiyorlar.  Cialis Professional no prescription Bildikleri, tanıdıkları ortamlar sıkar onları. Onlar sürekli keşfetmek, yeni bir şeyler denemekten haz duyarlar. Turizmle kalkınmayı hedefleyen yöreler artık bütün dünyada standart olmaktan kaçarak özgün olmaya yöneliyor: tarihteki görünüşlerini, yerel yaşam biçimlerini, yer altı ve yerüstü zenginliklerini adeta yeniden kurguluyor, sahneliyor, sunuyorlar.


 


Turizm′de yeni çıkan bir kavram da ′′Citta Slow′′: Yavaş Kent.


 


Yavaş Kent kavramı İtalyanların 1999′da′′Fast Food′′ a karşı geliştirdikleri ′′Keyifli Yeme′′ akımının esin verdiği bir kentsel yaşama tarzı. Bu kentler telaş içinde yaşanan, hiçbir şeyin değeri, tadı olmayan en başta bizzat insanı olmak üzere her şeyin tüketilmeye yönelik olduğu kentlerle bir karşıtlık oluşturmak üzere düşünülmüş ve yaşama geçirilmiştir. Bu anlamda yapılacak her şeyde, her işlemde gelenekler ve geleneksel yaşam tarzı örnek alınmış. Bu kentlerde daha az trafik, daha az gürültü, daha az karmaşa daha az kalabalık gözlenmektedir.


Öncelikle bilinmedik yeni bir şey yok bu uygulamada: Bütün dünyada kentlerde yaşayan insanlar gergin yaşam şartları  içinde kafalarını dinleyebilecekleri, gerilimi azaltarak rahat edebilecekleri huzur noktaları yaratma arayışı içinde olmuş böyle alanlar yaratmışlardır da. Bu arayışın kentsel boyuta getirilmesidir:  Bir tür çevreci kentsellik yani.


İlk kez İtalya′da bir araya gelerek kendilerine ′′Yavaş Kentler′′ adını takan bir çok kent,  böylesi uygulamalarla dikkatleri çekti. Bu hareket yaşam tarzı hareketi tabandan yukarıya doğru gelişmemektedir. Aşağıdan yukarı gelişen hareketler özgür hareketlerdir yani kimse onları kontrol etmez oysa ′′Yavaş Kentler′′ ya da Citta Slow bir manifesto geliştirmiş ve uygulamaya koymuştur. ′′Yavaş Kentler′′ Citta Slow′a üye olmak  ve sümüklüböcek logosunu kullanmak isteyen kentlerden 55 kriteri kapsayan taahhütler istenmektedir. Bu koşulların yerine getirilip getirilmediği, sapmaların, uyumsuzlukların olup olmadığı sürekli olarak müfettişler tarafından izlenmektedir.


Üyeliğe aday kentlerin nüfusunun 50.000′i geçmemesi ve sürdürülebilir yaşam etiğini hayata geçirmeyi kabul etmeleri gerekmektedir. Nüfusa baktığımızda Bodrum iyi bir aday gibi. Ancak önce ne olmak istediğine el birliğiyle bir karar vermeli.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.