Bodrum Gündem

Bu Çocuklar Fırtına

Bodrum Marmara Kolejinde yine tekneler yarıştı.. Güneş Enerjili Tekne Tasarım ve Hız Yarışması 2. Bilim Şenliği kapsamında gerçekleşti.

Bu Çocuklar Fırtına
02.06.2010
0
A+
A-

Bodrum Marmara Koleji Fizik Kulübü, geçen yıl ilkini gerçekleştirdiği Bilim Şenliği Güneş Enerjili Tekne Tasarım ve Hız Yarışması’nın İkincisini, bu yıl 2 Haziran 2010 Çarşamba Günü düzenledi. 9. sınıf öğrencilerinin (60 kişi) tamamının toplam 21 tekneyle yarıştığı Tekne Yarışı büyük bir coşku içinde gerçekleşti.

2. Bilim Şenliği çerçevesinde, tüm güm boyunca Kolejde çeşitli bilimsel etkinlikler yapıldı. İlk derslerde anaokulu ve ilköğretim 1. kademe öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen eğlenceli deneylerin arkasından 2. kademe öğrencileri, Fen Bilgisi Öğretmenleri Fulya Ökesli ve Aslı Kaya yönetiminde yıl boyunca gerçekleştirdikleri projeleri fuaye salonunda sergiledi.

Yarışın hemen öncesinde Fizik Kulübü’nün 2009 – 2010 yılında aldığı TÜBİTAK Türkiye Birinciliği, NASA Türkiye Birinciliği, İNEPO Türkiye Üçüncülüğü, TÜBİTAK – EİE “Enerji Verimliliği Proje Yarışması Türkiye Dördüncülüğü ve “10 Okula 10 Teleskop” Projesi’nin ürünleri bir slayt gösterisi ile sunuldu. Gerek lise düzeyinde Fizik Kulübü öğrencilerine, gerekse İlköğretim düzeyinde, Fen Bilgisi ve Matematik dallarında İzmir’de “Bu Benim Eserim” Proje yarışmasında İlimizi temsil eden proje sahibi öğrenci ve onları yetiştiren öğretmenlerine ödüllerinin takdim edildiği törenden sonra ise yarışma için havuz başına geçildi.

Kolej öğrencilerinin yaratıcı fikirleri ve ekip çalışmalarının sonucu olarak ürettikleri 21 tekne, tasarım ve hız olmak üzere 2 kategoride konunun uzmanlarından oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi. Bodrum Milta Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar, Kaptan Tuğrul Küçükşahin ve Kaptan Selçuk Erhan ve deniz aşığı bir mucit olan Erkan Ayral’dan oluşan jüri, kriterlerin teknik, yaratıcılık ve artistik olarak belirlendiği yarışmada en iyi tekne tasarımının sahibi olacak ekibi seçti. 90 metrelik parkurda yapılan yarışmanın hız alanındaki sıralamasını ise kronometre belirledi.

Havuz içi kamera çekimlerinin Bodrum Marmara Koleji öğrencisi Milli Yüzücü Buse Melis İşçimen ve Satranç Öğretmeni Atilla Gürmen’in yaptığı yarışma, yine öğrencilerin sunumu ile heyecanlı ve çekişmeli geçti.

Hız ve Tasarım dallarında dereceye giren tekneler şöyle:

Tasarım dalında:

1. Dilekim 2 / Yalın Sezgin, Ozan Türkmen, Cem Demir, Atahan Ongun

2. Kızıl Şimşek / Noah Kaan Cumming, Ilgaz Hasan Solmazer

3. Doğa Kalp Kurbağa / Umutcan Toprak, Doğacan Boyacı, Hasan Can Aydoğar

Hız alanında:

1. Beyaz Kuğu, 38 saniye / Can Oskay, Kaan Akın, Merve Gökgöz, Gökçe Naz Kirişçi               

2. Aynasızlar, 52 saniye / Ömer Baran İpek, Mehmet Can Övünç, Coşku Moler

3. İnekler, 58 saniye / Leyla Lugal, Aybüke Donkal, Melike Seren Keskin

Değerlendirme dışı yarışan ilköğretim okulu 6. sınıf öğrencisi Alex Horasan, 5. sınıf öğrencileri Barış Akdolu ve Can Lukas Bilge, 3. sınıf öğrencileri Melike Kaçmaz ve Açelya Kandemir’in tekneleri ise jüri tarafından ayrıca ödüle layık görüldü.

Çalışmalarını Bodrum Marmara Koleji Fizik Öğretmenleri Dilek Hasırcı Kökçü yönetiminde sürdüren öğrencilerin, polyester, strafor, ahşap vb. çeşitli malzemeler kullanarak, tamamen el yapımı olarak ürettikleri uzaktan kumandalı, güneş enerjili tekneler ayrıca önemli bir misyon daha taşıyordu.
Küresel ısınmanın tüm Dünya’yı ilgilendiren bir sorun olduğu bilgisiyle geliştirilen bu proje, özünde, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının araştırılmasını hedefliyordu. Bu konuda genç beyinleri bilinçlendirmek ve gelecekteki enerji kaynağı sıkıntılarının nasıl giderilebileceğine dikkat çekmek amaçlı olan bu eğitim projesi, çevre konusuna gösterdiği duyarlılıkla, Bodrum Marmara Koleji’nin sürekli mükemmeli arayan eğitim anlayışını bir kez daha vurguladı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.