Bodrum Gündem

Troya Önünde Atlar..

Ruhcan Akilin Troya Önünde Atlar temalı resim sergisi Bodrum İdart Sanat Galerisinde.

Troya Önünde Atlar..
06.06.2010
0
A+
A-

 11 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında izleyici ile buluşan sergi, sanatçının, Yunan Mitolojisi’nin başyapıtlarından biri olan İlyada destanından yola çıkarak ürettiği işlerinden oluşuyor. Sanatseverler, Ruhcan Akil’in çalışmalarıyla 9 yıl süren Troya Savaşının son 51 gününün anlatıldığı dönemin ana temalarını görsel bir şölen eşliğinde izleme fırsatı yakalayacak.


 


Mitolojik konulu resimler yapan sanatçının yapıtlarının Halikarnas Balıkçısının yaşadığı ve çok sevdiği topraklarda sergilenmesi, Egenin tarihi yanını günümüzle buluşturuyor. Anadolu Efsaneleri isimli kitabında Halikarnas Balıkçısı, Troya savaşından bahsetmektedir. Bu sergi, dünyanın 7 harikasından birine sahip olan, her sokağı tarih kokan, Bodrum’da kendine çok farklı bir yer buluyor. Sanatçı, tarihten yola çıkarak oluşturduğu yapıtlarında, bellek kaybına gönderme yaparak, geçmiş ve bugünü birleştiriyor.   buy isotretinoin online


 


Sanatçı, 1983 yılında Mimar Sinan Üniversitesi (İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi) Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden yüksek lisans alarak mezun olduktan sonra sanatında bağımsız bir kişilik geliştirmek, plastik bir dil ve anlatım üslubu yaratmak amacıyla farklı temalarda birçok resim üretmiştir. Özellikle öykülerin kendisini fazlasıyla etkilediğini ve resim yapmada öykünün önemli bir unsur olduğunu  görmüş, tema olarak  öyküleri, destanları, yaşanmışlıkları ve anıları ele almıştır. Öykü ve destanların içerdiği sırlar sanatçının resim yapma sürecinde ortak yaşanmışlıklara dönüşmektedir. Bu ortak sırlar Akil’in tuvalinde izleyici ile paylaşılmaktadır.


 


Ruhcan Akil, bu seri çalışmasına 1990’lı yıllarda Melih Cevdet Anday’ın “ Teknenin Ölümü” adlı kitabındaki “Troya Önünde Atlar” şiirinden esinlenerek başlamıştır. Troya teması üzerine  bir çok kaynağa ulaşmış ve incelemiştir. Ruhcan Akil’in  resimlerine konu olarak seçtiği Troya üzerine 20 yıldır yaptığı çalışmalar, aynı zamanda bu kültür mirasımızın korunması ve tanıtılması için de çok önemli bir sanatçı duyarlılığı ve tavrıdır.


 


Sanatçının eserleri;  Berlin Müzesi ve Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde, Yeditepe Üniversitesi Özgün Baskı Müzesi’nde, Muğla Üniversitesi Müzesi’nde, Canon Europe Merkezi’nde, Sabancı Holding-AKSANAT Kültür ve Sanat Merkezi koleksiyonu’nda vb. koleksiyonlarda yer almaktadır. Sanatçı çok yönlü yaratıcılığı ile; ayrıca “Gölge” temalı 4 kişisel fotoğraf sergisi gerçekleştirmiş, Kültür-sanat yönetmenliği ve yazarlığı yapmış, 1984 yılında İstanbul Moda-Kadıköy’de“Leke Sanat Atölyesi”ni kurmuş, Troya Projesi kapsamında “Yapısal Heykel” olarak Troya Kültür Merkezi’ni Uzay Kafes Sistemden tasarlamış ve projelendirmiştir. Akil, sanatçı kişiliğinin yanısıra eğitimci kişiliği ile 1985 yılından bu güne, 1998 yılından itibaren de Yeditepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve İletişim Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümlerinde dersler vermektedir. 


 


Bu çok yönlü sanatçının sır ve sembollerini, farklı öykülerin tuvale döküldüğü sergisi ile sanatseverler 11 Haziran – 02 Temmuz 2010 tarihleri arasında Bodrum,  idart Sanat Galerisi’nde izleyebilirler.


 


İletişim


Natrexone order  


İdart Sanat Galerisi


 


Cumhuriyet Caddesi (Barlar Sokağı)  No:37/4  Bodrum                                                                         


0252 313 22 85 – 0537 723 82 15


[email protected],  [email protected]


 


Ruhcan Akil


cheap albuterol  


0216 578 17 63 – 0216 347 22 51


0532 727 75 44


 www.ruhcanakil.com ; www.vcd.yeditepe.edu.tr ;


[email protected]; [email protected]; [email protected]


Yeditepe Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı      


Bölümü, Kayışdağı Cad. 34755 Kayışdağı Kadıköy-İSTANBUL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.